Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

392 resultaten


ID: 84680 | Bouwkundig element

Herenhuis

Dorp 73 (Berlare)
Aan de straat gelegen herenhuis van circa 1831 met bijgebouwen en grote bijhorende tuin palend aan de straathoek met Gaver. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, aan weerszij geflankeerd door een lagere aanbouw met plat dak. Het koetshuis van drie traveeën uit 1866 en verlengd in 1880 tot vijf traveeën, omvat een schuur met aardappelkelder, remise en houtkot. Lagere stalvleugel van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 73918 | Bouwkundig element

Hoeve Vandesande

Breedstraat 7 (Brakel)
De gesloten hoeve klimt op tot de 18de eeuw en vormt een materiële getuige van een typisch agrarische bewoningsvorm met boerenbedrijf in de Vlaamse Ardennen. Het onmiddellijk omringend grasland maakt als functioneel bijhorend en oorspronkelijk cultuurlandschappelijk kader onlosmakelijk deel uit van de hoevesite evenals de deels ommuurde voormalige moestuin die de westzijde van het binnenerf afsluit en de rest vormt van een vroegere schuur.


ID: 43712 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Donkweg 5 (Brakel)
Vrij grote gesloten bakstenen hoeve, zijdelings palend aan tot zandweg versmald gedeelte van de straat. Deels gewitte bakstenen gebouwen met dezelfde aanleg als in de eerste helft van de 19de eeuw. Ten noorden, in kern oudere boerenwoning tenminste uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 43713 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Gentsestraat 7 (Brakel)
Semigesloten hoeve gelegen naast de verdiepte vroegere trambedding van de lijn Oudenaarde-Geraardsbergen, tracé in het landschap gemarkeerd door met populieren afgeboorde langgerekte terreininzinking. Hoevegebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw en voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw, boerenwoning deels teruggaand op ouder huis; deels gekasseide binnenplaats met mestvaalt in de oosthoek en waterpomp aan gemetste pijler schuin tegenover de voordeur.


ID: 73777 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Haeyershoek 63 (Brakel)
Semigesloten hoeve met U-vormige aanleg met huidig uitzicht uit het eerste tot tweede kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen bedrijfsgebouwen uit het vierde kwart van de 19de eeuw of de 20ste eeuw. Bakstenen boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopend schilddak. Dwarsschuur met stallen uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 43739 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Rovorst 56 (Brakel)
Grote gesloten hoeve met fraai volume, overhoeks ingeplant aan de straat tegenover markerende rij van vier linden. Bakstenen gebouwen met vrijwel vierkante aanleg onder snijdende zadeldaken met twee afgewolfde uiteinden, uit de eerste helft van de 19de eeuw, wellicht in het vierde kwart van de 19de eeuw uitgebreid. Ruime gekasseide binnenplaats met centrale mestvaalt.


ID: 74016 | Bouwkundig element

Moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel

St.-Franciscusstraat 2, 2A (Brakel)
Voormalig moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel. Oudste gebouwen teruggaand op het vroegere baljuwhuis in het middelste deel van U-vormig aangelegde deel van het klooster: in de naar het zuidoosten gerichte lijstgevel herkenbaar aan de heden verdiepte spiegelboogdeur met fraai uitgewerkte hardstenen omlijsting typerend voor de tweede helft van de 18de eeuw; vermoedelijk voorheen een dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën. Kloosterhoeve, voornamelijk van circa 1925 en nog 19de-eeuws deel. Door meerdere aanzienlijke uitbreidingen onder andere in het derde kwart van de 19de eeuw (1874), in de jaren 1890, groeide het klooster uit tot een gebouwencomplex palend aan de pastorietuin met hoge kloostertuinmuur aan Holenbroek.


ID: 73983 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Terbeken 2 (Brakel)
Semigesloten bakstenen hoeve uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, teruggaand op oudere kleinere hoeve. Rechthoekige binnenplaats gekasseid rondom vroegere mestvaalt, nu grasperk. Zijdelings aan de straat palend boerenhuis van anderhalve bouwlaag. In L-vorm aangebouwde stallen en jongere schuur met bieten- en aardappelkelder. Wagenhuis met paardenstal; geïncorporeerde bakoven met aan de achtergevelzijde uitspringende oven onder zadeldak.


ID: 73893 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Twaalfbunderstraat 4 (Brakel)
Hoeve, teruggaand op een minstens tot het eerste kwart van de 19de eeuw opklimmend L-vormig complex; verbouwde en jongere bakstenen bedrijfsgebouwen rondom gebetonneerd erf.


ID: 74035 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Wolfskerke 25 (Brakel)
Huidige hoevegebouwen met U-vormige aanleg uit begin en eind 19de eeuw, teruggaand op een oudere gesloten hoeve. Bakstenen hekpijlers aan de erftoegang tegenover de poort met doorrit in het lange bedrijfsgebouw met stallen; rechthoekige binnenplaats geopend naar het zuidoosten en met brede gekasseide strook voor de stallen.