Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

392 resultaten


ID: 38353 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schave 235 (Deinze)
Mooi gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, met woonhuis ten noordwesten, ruime schuur en stallen ten oosten ervan, gemetste overwelfde aardappelkelder onder notelaar ten zuiden op het begraasde erf en bakhuis ten westen van de naar de Zeverenbeek afhellende boomgaard.


ID: 35166 | Bouwkundig element

Zandberghoeve

Vierboomstraat 3 (Deinze)
Volgens in gevel geplaatst keramieksteentje eerste vermelding in 1639. Hoeve met losstaande bestanddelen in boomgaard, met gracht aan de straatkant. Linden flankeren de toegang tot het erf. Ten noorden, boerenhuis met gewitte gevel onder vernieuwd zadeldak.


ID: 48753 | Bouwkundig element

Boschhoeve

Hullekenstraat 103 (Dendermonde)
In U-vorm aaneensluitende hoevegebouwen rondom omsloten gekasseid rechthoekig binnenerf. Volgens kadasterarchief in 1893 volledig herbouwde hoeve met achterin gelegen boerenwoning. Bakstenen bedrijfsgebouwen in verankerde baksteenbouw onder verspringende pannen zadeldaken. Dwarsschuur met poortdoorrit en aardappelkelder.


ID: 48861 | Bouwkundig element

Hoeve

Opstalplein 22 (Dendermonde)
De woning klimt wellicht op tot de tweede helft van de 18de eeuw; dit oudste onderdeel van de hoeve is als afzonderlijk bouwvolume. De bedrijfsgebouwen sluiten in U-vorm bij elkaar aan onder snijdende bedaking met vrijwel idem nokhoogte; zoals dikwijls voorkomt werden zij in een jongere periode dan de woning opgericht, hier ten laatste in 1829, zie primitief kadasterplan. Vijver met oude natuurstenen oeverversteviging.


ID: 48692 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Oude Brugstraat 1 (Dendermonde)
Volgens de gegevens uit het kadasterarchief worden in 1883 de woning, de stallen aan de noord- en de schuur aan de westzijde van het erf opgetrokken. In 1884 uitgebreid met de bouw van het koetshuis en stallen aan de zuidzijde van het erf. Bouw in 1901 van het poortgebouw aan de oostzijde van het erf, waardoor een afgesloten erf tot stand komt.


ID: 48508 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve Drieskenshof

Vlassenbroek 234 (Dendermonde)
Langgestrekte hoeve, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. In oorsprong mogelijk oudere woning van drie traveeën, met inwendige bouwsporen wijzend op een vroegere vakwerkbouw. Bouwnaden getuigend van later aangebouwde dwarsschuur van twee traveeën met aardappelkelder ten westen en verhoogde stallen ten oosten, nu geïncorporeerd bij de woning. Ten noorden van de woning, rond gemetste bakstenen waterput en heropgebouwd bakhuisje.


ID: 48844 | Bouwkundig element

Hoeve met olieslagerij

Vlietbergstraat 1 (Dendermonde)
Hoeve met voormalige olieslagerij met gekasseid voorerf in U-vorm omsloten door gebouwen, toegankelijk via ijzeren hek met pijlpunten tussen bakstenen pijlers met dekplaat bekroond met bol. Bakstenen boerenburgerhuis van zeven traveeën lang en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gedateerd 1806, doch vermoedelijk later uitgebreid onder meer met bovenverdieping. Dwarsschuur met stallen, bakoven en aardappelkelder.


ID: 135402 | Landschappelijk geheel

Poelberg

Dentergem (Dentergem), Aarsele, Tielt (Tielt)
Dit gebied omvat de restheuvel van de Poelberg met de site van de Poelbergmolen en het aansluitende ontginningslandschap rond de resterende boskern van het Meikensbos-Vijverbos. Het open landschap rond de 17de-eeuwse windmolensite, met bijhorende molenaarswoning en vroegere maalderij is gaaf bewaard. In de ankerplaats komt een bijzonder divers religieus erfgoed voor met kleine en grote kapellen, een Lourdesgrot en een voormalige kloosterschoolsite. Vanop de restheuvel zijn er panoramische zichten, onder meer over het Mandel-Leiebekken en het Schelde-Leie-interfluvium en op de kamlijn van het centraal West-Vlaamse zandleemplateau.


ID: 84335 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Katteknok 14 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een lange geasfalteerde oprit geflankeerd door populieren. De site staat vermoedelijk op de Ferrariskaart (1770-1778). Boerenhuis onder pannen zadeldak, grondig vernieuwd, onder meer met nieuw gevelparement en muuropeningen. Rechts van de oprit staat een tweeledig bakhuis in rode, verankerde baksteen, onder pannen zadeldaken. Links ervan een aardappelkelder. Links van het erf een 19de-eeuwse dwarsschuur met wagenhuis. Poel links van de oprit.


ID: 35937 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Steenakkerstraat 15 (Destelbergen)
Hoeve met losse bestanddelen daterend van circa 1875. IJzeren toegangshek tussen twee gewitte, overhoekse bakstenen hekpijlers. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak. Rechts aanpalende vroegere paardenstal. Lange bakstenen bedrijfsvleugel onder zadeldak met wagenloods, aardappelkelder, verhoogde schuurpoort met doorrit, paarden-, koeien- en varkensstallen. Een klein werkhuis met achter aansluitend bakhuis in de rechterhoek van het erf aan de straatzijde.