Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

98 resultaten


ID: 82343 | Bouwkundig element

Herenhuis Arentshuis en Arentshof

Dijver 16 (Brugge)
Voormalige herenwoning met tuin, vanaf 1910 ingericht als museum. Oorspronkelijk deel uitmakend van het Gruuthusedomein tot het in 1662 definitief een afzonderlijk perceel wordt. Huidig geheel op onregelmatige plattegrond.


ID: 82356 | Bouwkundig element

Leerlooierij 't Leerhuys

Groeninge 35 (Brugge)
Diep hoekhuis (in de knik van de rooilijn) van drie + één travee en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, gebouwd in 1873. Verankerde, bakstenen lijstgevel, afgeboord door geprofileerde, houten kroonlijst; dakvenster met puntgevel, oorspronkelijk het laadluik, zie de nog aanwezige hijshaak boven de middentravee. Voorts licht getoogde vensters onder strek, beluikt op de begane grond.


ID: 77335 | Bouwkundig element

Villa Zonhove met atelier

Julius Dooghelaan 33 (Brugge)
Villa met atelier, op de hoek met de Tuiniersstraat en gelegen in een ruime tuin. In 1926 gebouwd in opdracht van boekbinder César De Baere en ontworpen door architect J. Du Pan (Brugge). In 1934 wordt het atelier, palend aan de Tuiniersstraat, uitgebreid met een bureel, werkplaatsen, magazijn en tentoonstellingsruimte, het ontwerp is van de architect E. Callebout.


ID: 81989 | Bouwkundig element

Stadswoning In 't Raepsaet

Katelijnestraat 43 (Brugge)
Hoekpand van drie + afgesnuite hoek + vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat; Vlaamse pannen), mogelijk met oudere kern. Sinds 1998, deels in gebruik als diamantmuseum.


ID: 83197 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie

Peterseliestraat 21, Potterierei 78-79 (Brugge)
Geleidelijk aan gegroeid complex, oorspronkelijk als tijdelijk opvangcentrum van zieken, pelgrims en ouderlingen, gesticht op het einde van de 13de eeuw. In zijn huidige vorm bestaat het complex aan de Potterierei van links naar rechts uit de voormalige ziekenzaal met toegang tot het hospitaal, de kerk en de Onze-Lieve-Vrouwekapel. Ten oosten, in het verlengde van de ziekenzaal liggen de kloostergebouwen met onder meer de oude keuken, de refter en de archiefkamer.


ID: 29716 | Bouwkundig element

Sint-Salvatorskathedraal

Sint-Salvatorskerkhof (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk, met voorheen ten noorden het voormalige kerkhof, afgeschaft in 1784 en als tuin aangelegd. De plattegrond van de kerk ontvouwt: een uitgebouwde rechthoekige westtoren met ronde traptoren in zuidoostelijke oksel uit tweede helft van de 14de eeuw, driebeukig, basilicaal schip van vier traveeën uit tweede helft van de 14de eeuw met zijkapel, transept van één travee, ruime koorpartij uit vierde kwart van de 13de eeuw – tweede helft van de 14de eeuw met hoofdkoor van drie traveeën met vijfzijdige sluiting, kooromgang met vijf vijfzijdige kranskapellen uit tweede helft van de 15de eeuw – 16de eeuw en ten noorden en ten zuiden ingebouwde zijkapellen uit tweede helft van de 14de eeuw en ten zuiden sacristie uit tweede helft van de 15de eeuw-16de eeuw. Ten zuiden van de kerk kapittelgebouwen en museum, opgericht circa 1912-1914 naar ontwerp van A. Duclos in samenwerking met architecten J. Viérin en A. De Pauw.


ID: 83319 | Bouwkundig element

Brouwerij 't Hamerken

Verbrand Nieuwland 10A-B (Brugge)
In zijn huidige vorm bestaande uit de nog reeds gebruikte brouwerijgebouwen aan de binnenplaats en de voormalige mouterij gelegen aan het Verbrand Nieuwland, heden in gebruik als brouwerijmuseum.


ID: 78242 | Bouwkundig element

IJzertorencomplex met bedevaartweide

Ijzerdijk 49 (Diksmuide)
IJzertorencomplex met bedevaartweide. Monumentencomplex bestaande uit de heropgebouwde Pax-poort, restanten van de oude IJzertoren met bijhorende crypte en de eigenlijke IJzertoren.


ID: 78153 | Bouwkundig element

Herenhuis 't Oud Duinkerke

Wilgendijk 55 (Diksmuide)
Wederopbouwpand van 1922 ter vervanging van een 19de-eeuws herenhuis. De naamsteen refereert aan het vooroorlogse pand, voor het eerst vermeld in 1532 onder de naam "Duynkercke".


ID: 205115 | Bouwkundig element

Museum Felix De Boeck

Kuikenstraat 6 (Drogenbos)
Als eerbetoon aan schilder Felix De Boeck werd in 1996 in zijn geboortedorp een modern, attractief museum geopend dat aansluit bij zijn oorspronkelijke woning met atelier en aansluitende boomgaard. Het initiatief tot de oprichting van een museum gaat terug tot 1969.