Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

972 resultaten


ID: 33159 | Bouwkundig element

Onderpastorie met parochiaal centrum

Kraaiveldstraat 6-7 (Zonnebeke)
Ten oosten en in de nabijheid van de kerk gelegen onderpastorie met parochiaal centrum. Eenheidsbebouwing naar ontwerp van architect R. Cauwe van 1920.


ID: 215917 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën

Faliestraat 3-5, Lilarestraat 2, 2A (Zottegem)
Van het kloostercomplex van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën resteren nog de neogotische kapel, gedateerd 1889, een lagere school, een woning en de parochiezaal Rerum Novarum van 1931 naar ontwerp van architect Ommeslagers. De kloosterkapel is opgevat als een eenbeukig, oost-west georiënteerd zaalkerkje van drie traveeën diep, onder een zadeldak met dakkapellen en in het oosten afgesloten door een een rechthoekig koor met driezijdige koorsluiting.


ID: 9783 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Leeuwergem

Kasteel van Leeuwergem 1 (Zottegem)
Waterkasteel in Lodewijk XV-stijl uit 1764, toegankelijk via een dreef, een bakstenen brug uit het interbellum en een erekoer met flankerende dienstgebouwen. Het kasteel is uitgewerkt als een sober en symmetrisch volume met rococo-inslag, heeft twee bouwlagen, en is opgebouwd uit negen traveeën bij voor- en achtergevel en zeven aan de zijgevels. Het is gelegen in een omringend park met een geometrische aanleg uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangevuld met een vroeg-landschappelijk ‘Engels park’.


ID: 9666 | Bouwkundig element

Volkshuis

Markt 8 (Zottegem)
Horecabedrijf met één travee en vier bouwlagen onder afgeknot piramidedak met gesmeed ijzeren vorstkam, uit begin 20ste eeuw.


ID: 58106 | Bouwkundig element

In den Boom, herberg annex hoeve

Nieuwe Steenweg 104 (Zuienkerke)
Gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw was lokaal van de toenmalige schuttersgilde. Langgeveltype bestaande uit een woonhuis van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën, met links daarvan, onder dezelfde nok, een stalgedeelte. Mooi volume onder zadeldak met Vlaamse pannen met lagere aanbouwen onder lessenaarsdak en een bakstenen schuurtje.


ID: 58119 | Bouwkundig element

Vagevuurhoeve

Vagevuurstraat 18, 16A (Zuienkerke)
Historische hoeve van het langgeveltype. Eerste vermelding in 1532. Op de Ferrariskaart 1770-1778 aangeduid als één langwerpig volume en op de Poppkaart circa 1850 aangeduid als één groot volume met bijgebouwen. Deze midden-19de-eeuwse situatie komt overeen met huidige toestand: heel lang hoofdvolume met boerenwoning en geïncorporeerde stallen; twee kleinere stallen voor en achter. Alle gebouwen in blote baksteen gevat onder zadeldaken met Vlaamse pannen. Omgebouwd tot manege.


ID: 38368 | Bouwkundig element

Manege de Ribaucourt

Moerbeekstraat 86 (Zulte)
Manege de Ribaucourt met volledig cirkelvormige bakstenen manege, watertoren, paardenstallen en logies voor jockeys, gebouwd circa 1900.


ID: 81280 | Bouwkundig element

Feestzaal Siola

Helkijnstraat 12 (Zwevegem)
"Feestzaal Siola", in oorsprong brouwerij en maalderij. Vanaf 1920 cinema- en toneelzaal. Huidig gebouw volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1947 door Aloïs Depoorter. Bepleisterd en blauwgeschilderd art-decoparement van circa 1930 getypeerd door de sterk overkragende tweeledige kroonlijst. Inspringende portaal met typerende afgeronde hoeken, vermoedelijk voorheen kassa's


ID: 80909 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pauluskerk

Italiëlaan (Zwevegem)
Gewezen parochiekerk van de Europawijk. Dieper in gelegen bedehuis met aansluitende winterkapel en parochiaal centrum Feestzaal Sint-Paulus, opgetrokken circa 1968 naar ontwerp van ingenieur-architect Paul Tuts uit Zwevegem. De drie verschillende functies zijn opgenomen in één complex. Laag betonnen skelet met parement van oranje baksteen; platte bedaking. Kerk met beglaasde piramidale top.


ID: 80990 | Bouwkundig element

Gemeentehuis

Otegemstraat 100 (Zwevegem)
In oorsprong kasteeltje met koetshuis van 1907 en sinds 1941 gemeentehuis, Eclectische woning aanknopend bij de neo-Vlaamse-renaissance met oranje baksteenbouw op sokkel van bossage. Torenachtig uitgewerkt linkerrisaliet bekroond door leien tentdak Het voormalig koetshuis nu ingericht als kantoren met gemeentediensten is opgetrokken in oranje baksteen met geknikt pannen wolfsdak en nok bekroond door vorstkam. In de tuin houten achthoekige muziekkiosk onder leien dak en met panelenfries.