Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

974 resultaten


ID: 76658 | Bouwkundig element

Gedenkteken

Gemeenteplein (Asse)
Gedenkteken voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen, gelegen aan de oostzijde van het plein, ter hoogte van het oude gasthuis en ingehuldigd op 29 mei 1921.


ID: 76795 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gorik en -Magdalena

Lierput 7 (Asse)
Georiënteerde, gotische pseudo-basiliek, opklimmend tot het einde van de veertiende eeuw of het begin van de vijftiende. De kerk ligt in een bocht van de klimmende straat en wordt tot op heden omgeven door een ommuurd kerkhof.


ID: 76780 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Godardus

Schutstraat 4 (Asse)
Classicistische zaalkerk, gebouwd in 1764 in opdracht van de abdij van Groot-Bijgaarden, en tot op vandaag omringd door een ommuurd kerkhof.


ID: 76128 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vredesboom en oorlogsmonument

Boekhoutedorp (Assenede)
Oorlogsmonument en herdenkingsboom, aangeplant en opgericht in 1920 ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De boom werd in 2009 geveld en vervangen door een jong exemplaar.


ID: 76014 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oorlogsmonument met vredesboom

Dorp (Assenede)
Het oorlogsmonument van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule dateert van 1920 en staat op een imitatierots gelegen op een plantsoen en wordt geflankeerd door een vredesboom.


ID: 76116 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Kasteelstraat (Assenede)
Oorlogsmonument, ingehuldigd op 4 juli 1920, Het gemeentebestuur koos uit de ingezonden ontwerpen voor het beeld van kunstenaar Louis Willems uit Zelzate. De stenen soldatenfiguur op hoge vierkante arduinen sokkel werd door de Duitsers vernield in 1944. In 1945 werd het monument aangepast, zonder reconstructie van het beeld.


ID: 76356 | Bouwkundig element

Herdenkingskapel Tweede Wereldoorlog

Muikemstraat (Assenede)
De herdenkingskapel, gelegen aan een geknikte bocht van de Muikemstraat, werd in 1945 opgericht op initiatief van de gemeente Oosteeklo en werd gemetst door Cyriel Van De Keere. Het monument herdenkt de hier gevallen oorlogsslachtoffers bij een bomongeval in 1943.


ID: 76359 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Oosteeklo-Dorp (Assenede)
In de schaduw van de vrijheidsboom staat het standbeeld ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Het door Aloïs De Beule ontworpen monument werd feestelijk ingehuldigd in mei 1921. De staande soldaat houdt een geweer in rusthouding.


ID: 76366 | Bouwkundig element

Herdenkingskapel Tweede Wereldoorlog

Stroomstraat (Assenede)
Het herdenkingskapelletje werd in 1945 opgericht op initiatief van de gemeente Oosteeklo. Het monument herdenkt de burgers die op 9 oktober 1943 het leven lieten toen een Engelse vliegtuigbom op die plaats de tram trof. Het bakstenen pijlerkapelletje is voorzien van een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje in een beglaasde nis onder een steil pannen zadeldakje tussen puntgevels.


ID: 79072 | Bouwkundig element

Gedenkteken

Bevrijdingslaan (Avelgem)
Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten (Eerste en Tweede Wereldoorlog). Heldenmonument opgericht in 1952. Uitvoering door Lattenist (steenkapper, Avelgem) en F. Kieckens (decorateur, Aalst). Monument, bestaande uit een dubbele trede van blauwe hardsteen, sokkel van groengrijze breuksteen en muur van witte natuursteen met overkragende kroonlijst.Voorstelling van de overwinningsgodin met zwaard en palmtak geflankeerd door soldaten en een arbeider die in de verte kijken.