Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

974 resultaten


ID: 33146 | Bouwkundig element

Canadese gedenksite Passendale 1917

Canadalaan (Zonnebeke)
Gedenksite ter herinnering aan de rol van de Canadese troepen en hun immense verliezen tijdens de verovering van Passendale en omgeving in oktober-november 1917, op het einde van de Derde Slag bij Ieper. De gedenksite is na de Eerste Wereldoorlog aangelegd op een aarden heuvel bij 'Crest Farm' en bevat onder meer een gedenksteen uit wit graniet, naar ontwerp van P.E. Nobbs.


ID: 33121 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Margaretha

Geluveldplaats (Zonnebeke)
Georiënteerd bedehuis te midden van grastuin ter hoogte van het vroegere kerkhof, aan de noordzijde dubbele rij Japanse kerselaars en haag. Kerk in 1924 heropgebouwd in de trant van het vooroorlogse naar ontwerp van architect J. Coomans. Ten zuiden van de kerk, arduinen grafsteen van 1900, en dito oorlogsgedenkteken met bronzen buste van Koning Albert ter nagedachtenis van de militaire slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Ten noordoosten, omhaagd kerkhof op grond van het kasteeldomein .


ID: 213315 | Bouwkundig element

Gedenksteen militaire en burgerlijke doden

Ieperstraat (Zonnebeke)
Gemeentelijk oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het gedenkteken, van de hand van A. Luyten en zoon, werd ingehuldigd in 1925.


ID: 201447 | Bouwkundig element

Gedenkzuil Royal Household Cavalry

Komenstraat (Zonnebeke)
Gedenkzuil voor de ‘Royal Household Cavalry’, een elite-eenheid binnen het Britse leger die in Zandvoorde zwaar slag leverde tijdens de Eerste Slag bij Ieper. Het gedenkteken werd in 1924 onthuld.


ID: 201179 | Bouwkundig element

Buttes New British Cemetery met gedenktekens

Lange Dreve (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, na de Eerste Wereldoorlog aangelegd in het Polygoonbos. De begraafplaats hangt historisch en architecturaal samen met het vlakbij gelegen Polygon Wood Cemetery. Beiden werden ontworpen door Ch. Holden en W.C. Von Berg. Buttes New British Cemetery betreft een grotendeels ommuurde begraafplaats met aan noordoostelijke zijde een heuvel met gedenkteken voor de 5de Australische divisie in de vorm van een obelisk en aan zuidwestelijke zijde het New Zealand Memorial to the Missing in de vorm van een open zuilengaanderij gevat tussen een kubusvormige hall. De begraafplaats wordt verder gekenmerkt door een 'Stone of Remembrance' en symmetrisch aangelegde perken met rijen witte grafstenen.


ID: 213310 | Bouwkundig element

Obelisk Gloucestershire Regiment

Menenstraat (Zonnebeke)
Oorlogsgedenkteken opgericht na de Eerste Wereldoorlog ter herinnering aan het Gloucestershire Regiment en hun rol tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 305396 | Bouwkundig element

Gedenkmuur Worcestershire Regiment 2nd Battalion

Oude Komenstraat (Zonnebeke)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan het 2nd Battalion Worcestershire Regiment en hun rol tijdens de gevechten aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken werd onthuld in 1925 en was ontworpen door de Ieperse architect Raphaël Speybrouck en uitgevoerd door F. Cassart.


ID: 305397 | Bouwkundig element

Gedenkkruis South Wales Borderers

Oude Komenstraat (Zonnebeke)
Gedenkteken ter herinnering aan het 'South Wales Borderers Regiment' dat hevige gevechten leverde in de omgeving van het kasteelpark van Geluveld op 31 oktober 1914. Het gedenkteken werd in 1929 ingehuldigd.


ID: 213314 | Bouwkundig element

Gedenkzuil E.J. Brodie

Paddestoelenbosdreef (Zonnebeke)
Gedenkteken voor Ewen J. Brodie, na de Eerste Wereldoorlog opgericht op de plaats waar hij gestorven is.


ID: 201448 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Passendaleplaats (Zonnebeke)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van Passendale uit beide wereldoorlogen, met het beeld van een treurende Christusfiguur. Het gedenkteken, onthuld in 1928, is het werk van beeldhouwer Antoon Van Parys uit Deinze.