Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

79 resultaten


ID: 200422 | Bouwkundig element

Schandpaal

Lambertusplaats (Berlaar)
Bewaarde schandpaal van 1779, opgericht door baron van Gottignies.


ID: 84662 | Bouwkundig element

Schandpaal

Dorp (Berlare)
Opgesteld ten oosten van de parochiekerk en voor het gemeentehuis, vroeger tegenover het huis van de laatste baljuw van Berlare, Jean J. Van den Breen. Op basis van iconografisch bronnenmateriaal is de schandpaal te dateren zijn tussen 1676 en 1773, vermoedelijk opgericht door de familie Vanden Meersche. In 1991 werd een nieuw heraldisch leeuwtje op de paal geplaatst.


ID: 17462 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis met kerkhof

Kerkstraat 1 (Beveren)
Gotische driebeukige kruiskerk met ingebouwde westtoren en polygonaal oostkoor, geflankeerd door twee zijkoren; sacristie in de noordoostelijke oksel, kleine doopkapel in de zuidoostelijke oksel, omringd door het gedesaffecteerde kerkhof. In het plantsoen: oorlogsgedenkteken en vroegere schandpaal.


ID: 539 | Bouwkundig element

Perron

Markt (Bilzen)
In 1799 wordt het perron op de markt, opgericht in 1336, afgebroken; het huidige perron is een replica van 1968.


ID: 86014 | Bouwkundig element

Schandpaal

Sint-Maartensberg (Bonheiden)
Gelegen vlak bij de huidige kerkhofpoort. De oorspronkelijke plaats was ten zuidoosten van het plein. Arduinen rechthoekig fragment van ongeveer 1 m hoogte, op rechthoekige basis.


ID: 200480 | Bouwkundig element

Schepenbank en schandpaal

Mudaeusstraat (Brecht)
De hardstenen restanten van de schepenbank zijn versierd met wortelmotieven. Van de kaak bleven enkel fragmenten van het voetstuk bewaard.


ID: 77456 | Bouwkundig element

Schandpaal

Pelderijnstraat (Brugge)
Het pelderijn, ook "staecke" of "pilori" (oud-Frans voor schandpaal) genoemd. Arduinen, driehoekige obelisk met bolbekroning op een recente, driekantige sokkel en trappenverhoog.


ID: 38473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Grand Noble

Baron de Gieylaan 163-169, 163A, 167A, 165A (De Pinte)
Heraanleg van park en vijver, koetshuizen ten westen van het landhuis en nieuwe dreef naar de huidige Baron de Gieylaan en de Kortrijksesteenweg, uit de eerste helft van de 19de eeuw. In de jaren 1850 slopen van het landhuis en vervangen door het huidige neoclassicistisch kasteel, voltooid circa 1860. Huidig kasteeldomein met prachtig aangelegd park, koetshuizen en hovenierswoning gelegen te midden van landerijen begrensd door de Baron de Gieylaan, Keistraat, Klossestraat en spoorweg Gent-Kortrijk, met drie eerstgenoemde straten verbonden door dreven.


ID: 38539 | Bouwkundig element

Vierschaar

Weldendreef 4 (De Pinte)
Voormalige vierschaar of plaatselijke rechtbank van de heerlijkheid van Welden. Semigesloten hoeve op deels verhard en met gras begroeid erf toegankelijk via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met arduinen dekplaat, aansluitend bij de stallen rechts van het huis. Woonhuis van zes traveeƫn onder steil en mank zadeldak met kern uit de 17de eeuw, heden voornamelijk 18de-eeuws voorkomen.


ID: 48604 | Bouwkundig element

Schandpaal

Mespelarestraat (Dendermonde)
Deze heerlijkheidspaal, een materiƫle getuige van de middeleeuwse rechtspraak, werd opgericht in de tweede helft van de 18de eeuw door de Antwerpse familie Goubau, heren van Mespelare en Gijzegem.