Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

79 resultaten


ID: 972 | Bouwkundig element

Kasteel d'Aspremont-Lynden

Groenplaats 1 (Lanaken)
Het kasteel is gelegen binnen de omheining van het gesticht, en neemt het volledige stadsgedeelte tussen de Kanaalstraat en Onder De Linden in.


ID: 306591 | Bouwkundig element

Dorpskom Gaasbeek

Arconateplein, Donkerstraat, Onderstraat, Oude Winkelstraat, Winkelstraat (Lennik)
De beschermde dorpskom van Gaasbeek wordt gevormd door het bijna rechthoekige Arconateplein en strekt zich ten noorden en ten westen uit tot respectievelijk de Beek en de Molenbeek.


ID: 39927 | Bouwkundig element

Schandpaal

Donkerstraat (Lennik)
Ten westen van de kerk ligt het dorpspleintje met de arduinen schandpaal: gladde schacht met een hoge sokkel en bekroning zonder opschrift.


ID: 43904 | Bouwkundig element

Herenhuis

Tempel 25 (Lierde)
Herenhuis met omringende tuin. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, wellicht gebouwd circa 1875. Bakstenen tuinmuur aan de straatzijde en ijzeren voetgangershek in de as van de voordeur.


ID: 306693 | Bouwkundig element

Stadscentrum Maaseik

Begijnenstraat, Bleumerstraat, Boomgaardstraat, Bosstraat, Capucienenstraat, Eikerstraat, Grote Kerkstraat, Halstraat, Hepperstraat, Houtstraat, Kleine Kerkstraat, Lekkerstraat, Lombaardsteeg, Markt, Monseigneur Koningsstraat, Munnikenstraat, Pelserstraat, Rueelstraat, Torenstraat, Vossenbergstraat, Vullerstraat, Waagstraat, Walstraat (Maaseik)
De middeleeuwse stadsstructuur bleef vrijwel intact bewaard in het huidige stratenpatroon van Maaseik. Het monumentaal patrimonium vertegenwoordigt nagenoeg alle periodes uit de bouwgeschiedenis vanaf de houtbouwfase tot en met de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 73403 | Bouwkundig element

Perron

Markt (Maaseik)
Reconstructie van 1958 van het oorspronkelijke perron, daterend van 1397.


ID: 302746 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Marktplein met dubbele rij lindebomen

Markt (Maaseik)
Het marktplein wordt omgeven door een dubbele rij lindebomen, meer bepaald Hollandse linden (Tilia Europaea (x)), die al sinds 1862 het beeld van de Markt bepalen.


ID: 200345 | Bouwkundig element

Gesculpteerde steen

Waagstraat (Maaseik)
Deze gesculpteerde steen dateert uit het eind van de 14de eeuw en maakt deel uit van het oudste perron van de stad Maaseik.


ID: 79988 | Bouwkundig element

Schandpaal

Middelburgse Kerkstraat (Maldegem)
De schandpaal werd blijkens het opschrift in 1775 opgericht bij het aanleggen van een nieuwe kasseiweg door Elisabeth Vilain van Gent, gravin van Middelburg van 1767 tot 1794, vermoedelijk ter vervanging van een oudere houten paal. De arduinen paal bestaat uit een samengestelde balkvormige zuilkaak van ongeveer 3,80 meter hoog. Op het bovenste deel prijkt op de vier zijden het wapenschild van Vilain met mantel en kroon; bekroond door een afgeknotte piramide met op de voorzijde het jaartal 1775.


ID: 215630 | Bouwkundig element

Schandpaal

Gemeenteplein (Melle)
Op het Gemeenteplein, naast het gemeentehuis van Melle, staat een gedeeltelijk oorspronkelijke schandpaal. De paal werd opgericht door één van de heren van Melle, markiezen van het Land van Rode, uit het geslacht Rodriquez d'Evora y Vega en zou te dateren zijn tussen 1682 en 1787. Eind 1986 nam de Cultuurraad van Melle het initiatief om op basis van de teruggevonden en geschonken achthoekige trede en zuil, de schandpaal op een historisch verantwoorde wijze te reconstrueren.