76 resultaten


ID: 39927 | Bouwkundig element

Schandpaal

Donkerstraat zonder nummer (Lennik)
Ten westen van de kerk ligt het dorpspleintje met de arduinen schandpaal: gladde schacht met een hoge sokkel en bekroning zonder opschrift.


ID: 43904 | Bouwkundig element

Herenhuis

Tempel 25 (Lierde)
Herenhuis met omringende tuin. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, wellicht gebouwd circa 1875. Bakstenen tuinmuur aan de straatzijde en ijzeren voetgangershek in de as van de voordeur.


ID: 73403 | Bouwkundig element

Perron

Markt zonder nummer (Maaseik)
Reconstructie van 1958 van het oorspronkelijke perron, daterend van 1397.


ID: 302746 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Marktplein met dubbele rij lindebomen

Markt zonder nummer (Maaseik)
Het marktplein wordt omgeven door een dubbele rij lindebomen, meer bepaald Hollandse linden (Tilia Europaea (x)), die al sinds 1862 het beeld van de Markt bepalen.


ID: 200345 | Bouwkundig element

Gesculpteerde steen

Waagstraat zonder nummer (Maaseik)
Deze gesculpteerde steen dateert uit het eind van de 14de eeuw en maakt deel uit van het oudste perron van de stad Maaseik.


ID: 79988 | Bouwkundig element

Schandpaal

Middelburgse Kerkstraat zonder nummer (Maldegem)
De schandpaal werd blijkens het opschrift in 1775 opgericht bij het aanleggen van een nieuwe kasseiweg door Elisabeth Vilain van Gent, gravin van Middelburg van 1767 tot 1794, vermoedelijk ter vervanging van een oudere houten paal. De arduinen paal bestaat uit een samengestelde balkvormige zuilkaak van ongeveer 3,80 meter hoog. Op het bovenste deel prijkt op de vier zijden het wapenschild van Vilain met mantel en kroon; bekroond door een afgeknotte piramide met op de voorzijde het jaartal 1775.


ID: 215630 | Bouwkundig element

Schandpaal

Gemeenteplein zonder nummer (Melle)
Op het Gemeenteplein, naast het gemeentehuis van Melle, staat een gedeeltelijk oorspronkelijke schandpaal. De paal werd opgericht door één van de heren van Melle, markiezen van het Land van Rode, uit het geslacht Rodriquez d'Evora y Vega en zou te dateren zijn tussen 1682 en 1787. Eind 1986 nam de Cultuurraad van Melle het initiatief om op basis van de teruggevonden en geschonken achthoekige trede en zuil, de schandpaal op een historisch verantwoorde wijze te reconstrueren.


ID: 90158 | Bouwkundig element

Wegpaaltje

Oostrozebekestraat zonder nummer (Meulebeke)
Oostrozebekestraat z.nr./ bij nr. 226. Wegpaaltje ter aanduiding van de weg. Conisch natuurstenen paaltje met ingebeiteld cijfer "2" in dubbel cirkelmotief.


ID: 52687 | Bouwkundig element

Schandpaal

Graaf de Broquevillestraat zonder nummer (Mol)
Hardstenen fragment van een laatmiddeleeuwse schandpaal uit de 17de eeuw, naar verluidt de oudste in de Kempen.


ID: 87891 | Bouwkundig element

Replica van de schandpaal van de heerlijkheid Nieuwenhove

Gemeenteplein zonder nummer (Oostkamp)
Gemeenteplein z.nr. Replica van de schandpaal van de heerlijkheid Nieuwenhove, onthuld in 1996 op het Gemeenteplein naast de Sint-Pieterskerk (cf. z.nr.) en het gemeentehuis (cf. nr. 1). De oorspronkelijke schandpaal van de heerlijkheid Nieuwenhove staat op Nieuwenhove in een privaat bos, vlakbij de kruising van de Waterstraat en de Waardammebeek (cf. Waterstraat). Veelhoekige schandpaal