33 resultaten


ID: 103225 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Citadelpark

Ambroise Verschaffeltdreef, Eugène Felixdreef, Familie De Vignedreef, Familie Van Rysselberghedreef, Fernand Scribedreef, Gustaaf Den Duitsdreef, Gustaaf Vanaisedreef, Jacques de Lalaingdreef, Jan Hoetplein, Jozef Mengaldreef, Jules Bretondreef, Louis Hanssensdreef, Louis Minarddreef, Norbert Rosseaudreef, Paul Bergmansdreef, Théodore Canneelpad (Gent)
Het Citadelpark werd in 1875 naar ontwerp van H. Van Hulle aangelegd ter hoogte van de tussen 1819 en 1831 gebouwde citadel. Het park in landschappelijke stijl omvat talrijke loofbomen, gras- en bloemperken, brede dreven, vijvers, kunstmatige grotten, watervallen, rozentuinen en een pergola.


ID: 127247 | Bouwkundig geheel

Centrum Vogelenzang

Vogelenzangpark 9-16, 17 (Gent)
Typisch voorbeeld van een naoorlogs sociaal huisvestingsproject, bestaande uit een complex met bejaardenwoningen en een gemeenschapslokaal, opgericht door de Stad Gent in 1961, zoals vermeld op de herdenkingssteen op het ontspanningscentrum.


ID: 300808 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Bunsbeek

Bunsbeekdorp 8-10 (Glabbeek)
De villa werd eind jaren 1930 gebouwd in opdracht van Théodore Henderiks, op de plaats van het 19de-eeuwse kasteel dat daarvoor werd afgebroken. De Brusselse architecten R. Dejeneffe en J. Thomas tekenden het ontwerp, waarin structuur, interieur, exterieur en landschap tot één geheel worden versmolten. Omgeven door een park van 3 hectare 29 are (moestuin en boomgaard inbegrepen), rond de villa aanleg in neoformele stijl met invloeden uit ‘Nouveau jardin pittoresque’; diverse bomen uit de 19de-eeuwse landschappelijke aanleg (bij voormalig eclectisch kasteel).


ID: 134602 | Landschappelijk element

Tuin van de villa Les Glycines

Luikersteenweg 133 (Hasselt)
Modernistische tuin uit het interbellum, aangelegd in een ouder, beboomd villaparkje uit het begin van de 20ste eeuw, in de as van de woning, eertijds villa Les Glycines, geschreven op de ver­dwenen ingangspoort.


ID: 59398 | Bouwkundig element

Koningin Astridpark

Brugsestraat zonder nummer (Kortrijk)
Voorheen het Volkspark. Aangelegd in 1907. Hiervoor werden een 100-tal woningen en enkele beluiken aan de noordzijde van de Brugse- en Meensestraat gesloopt (1905-1906). Ontworpen door stadsarchitect V. Moulart. Tuin volgens Frans model, vrij symmetrisch en geometrisch opgebouwd, met een waterpartij, twee halfronde overkapte loofgangen van Amerikaans


ID: 59413 | Bouwkundig element

Hoekpand

Burgemeester Nolfstraat 10 (Kortrijk)
Burgemeester Nolfstraat nr. 10/ Peter Benoitstraat. Eind 19de-eeuws hoekpand, in 1944 toevoeging van burelen voor advocaat P. Roose naar ontwerp van J. Viérin, en terras met pergola dat opvalt in het straatbeeld. STADSARCHIEF KORTRIJK 97, nr. 87/44.


ID: 60800 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Stijn Streuvelslaan 14 (Kortrijk)
Stijn Streuvelslaan nr. 14. Deels vrijstaand enkelhuis uit de jaren 1930 aansluitend bij het modernisme. Bovenverdieping gemarkeerd door erker met afgeronde hoek en vensterregister met recht aansluitend balkon. Verdiept portaal met bordes, links benadrukt door afgeronde bloembak. Links, typische inrijpoort met pergola.


ID: 60429 | Bouwkundig element

Domein van Walle

Wolvendreef 75, 75A (Kortrijk)
"Kasteel van Walle", een volgens de traditie in 1760 gebouwd jachtpaviljoen in opdracht van de Rijselse patriciër H. Petipas. Op Ferrariskaart (1770-1778) echter aanduiding van omwalling waarbinnen gebouwen en dreef er naar toe (zuidoosten).


ID: 51722 | Bouwkundig element

Villa 't Eiland

Astridlaan 26 (Lichtervelde)
Villa, zogenaamd " 't Eiland" naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1940. Ommuurd terrein, aan Astridlaan en Koolskampstraat afgezet met lage rode bakstenen muur bekroond met deels vernieuwd hekwerk; vernieuwde metalen poorten. Aangelegde tuin met pergola, paviljoentje en vijver naar ontwerp van tuinarchitect André Rousseau (Roeselare) waarin rotspartij met onderkelderd tuinhuisje en waterval naar ontwerp van Joseph De Bruycker


ID: 300425 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beervelde

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3 (Lochristi)
In 1873 door Louis Fuchs voor de Graven de Kerchove de Denterghem ontworpen kasteelpark in laat landschappelijke stijl.