Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1199 resultaten


ID: 11050 | Bouwkundig element

Koninklijk Atheneum van Berchem

Uitbreidingstraat 246 (Antwerpen)
Koninklijk Atheneum van Berchem, schoolcomplex in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van J. Van Beurden, 1935-36.


ID: 7633 | Bouwkundig element

Valkeniers Natie

Van de Wervestraat 18-22 (Antwerpen)
Complex in art-nouveaustijl op de hoek van Van de Wervestraat, De Waghemakerestraat en Duboisstraat, gebouwd in opdracht van de Valkeniers Natie, naar een ontwerp door de architect Frans Seroen, opgetrokken door de aannemers Buisseret en Verhoeven, de eerste fase in 1904, de tweede in 1907.


ID: 304961 | Bouwkundig element

Stallencomplex Bakkerij Volkslust

Van Heybeeckstraat 26 (Antwerpen)
Complex bestaande uit de vroegere paarden- en hondenstallen, wagenhuizen, conciërgewoning en smidse van bakkerij Volkslust, in verschillende bouwfases opgetrokken tussen 1907 en 1912. De gebouwen waren een uitbreiding van de aan de overzijde van de straat gelegen, uit 1903 daterende bakkerij Volkslust, en vormen er nog steeds een ensemble mee dat getuigt van de historische, begin-20ste-eeuwse bebouwing van de straat.


ID: 11054 | Bouwkundig element

Meesterwoning van brouwerij Het Anker

Van Vaerenberghstraat 31 (Antwerpen)
Vrijstaand neoclassicistisch hoekhuis van drie en vier (Arthur Sterckstraat) traveeën, twee bouwlagen en schilddak (roofing, nok parallel aan de straat), opklimmend tot circa 1882.


ID: 214691 | Bouwkundig element

Villa Regina

Veltwijcklaan 230 (Antwerpen)
Villa Regina is een eclectisch landhuis daterend van einde 19de eeuw of begin 20ste eeuw.


ID: 7725 | Bouwkundig element

Goederenloods van de spoorwegen met woning deurwachter

Vestingstraat 30 (Antwerpen)
Deze grote opslagplaats in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd opgetrokken rond 1913 als goederenloods met woning voor deurwachter voor het Ministerie van Spoorwegen, Posterijen en Telegrafen, en meer bepaald de dienst Beheer Spoorwegen. Het gevleugde treinwiel in de geveltop van de loods, verwijst naar de spoorwegen.


ID: 6304 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Rubenshuis met tuin

Wapper 9-15 (Antwerpen)
Complex geheel van gebouwen rond rechthoekige binnenkoer met portiek, achterliggende tuin en tuinpaviljoen, ontstaan in 1611-27, wanneer Rubens er, na zijn terugkeer uit Italië in 1608, aan de Wappervaart een eigendom met bestaande woning in traditionele bak- en zandsteenstijl kocht en verbouwde tot woonhuis, een atelier liet bouwen in een italianiserende barok en beide verbond door een barokke portiek, die toegang verleende tot de kruiden- en bloementuin, waarin hij een sierlijk paviljoentje bouwde.


ID: 81728 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Beukenhof

Beukenhofstraat 43-45, Kerkdreef 42 (Anzegem)
Kasteel gelegen in park met oud bomenbestand en gedeeltelijk afgezoomd door haag. Conciërgewoning ten noordwesten en koetshuis ten zuidwesten. Noordelijke toegang aan de zijde van de Beukenhofstraat gemarkeerd door pijlers van baksteen en natuursteen en ijzeren hek met de initialen "VC". Rechterpijler met datum "1877". Tweede toegang ten oosten (Kerkdreef) gemarkeerd door bakstenen pijlers en ijzeren hek. Domein aan de Beukenhofstraat van de straat afgezet door laag muurtje van arduin en baksteen.


ID: 81411 | Bouwkundig element

Kasteel Hemsrode

Hemsrode 3, Ouden Heirweg 4 (Anzegem)
Volledig omwalde en deels ommuurde site, bestaande uit kasteel (voormalig koetshuis), en bijgebouwen (voormalig personeelsverblijf) en buiten de omwalling gelegen hoeve. Brede grachten met vaste bruggen. Barokke parkaanleg met geometrische drevenstructuur. Sluis- of schuifconstructies, waaronder een ruïneuze tempel. Eerst gekende eigenaar is Joos van Hemsrode, vermeld in 1283 of 1284. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het kasteel bezet door Duitse soldaten.


ID: 81694 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Arnolduspark

Tiegemberg, Warandedreef 6-10 (Anzegem)
Bedevaartoord en recreatief park. Sint-Arnolduskapel opgetrokken tussen 1864 en 1865 naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison en gewijd in 1866 door bisschop J.J. Faict. Ten noorden van de kapel ligt het zogenaamd Sint-Arnoldusputje, de miraculeuze bron die in de loop der tijd verzonken is in de grond. Voormalig boswachtershuisje en later souvenirwinkel en herberg gelegen ten noorden van de kapel. Ten westen van de hoofdkapel, staat een kleine bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond. Puntgevel bekleed met rotsimitatie en bekroond door kruis. Het park wordt op het eind van de 19de eeuw in opdracht van Vital Moreels aangelegd.