Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1570 resultaten


ID: 81635 | Bouwkundig element

Goed te Corbie

Varentstraat 27 (Anzegem)
De hoeve vormde het centrum van de gelijknamige heerlijkheid en was in het bezit van de abdij van Corbie, heren van Kaster. De oudste vermeldingen gaan terug tot 1200. Volledig omwalde hoeve met semigesloten opstelling rond deels gekasseid erf. Brede omwalling aangeduid door populieren, waarvan één gelegen aan de erfoprit gemarkeerd wordt door houten kapelletje met heiligenbeeld. Lange gekasseide erfoprit aan het erf gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noordwesten van de hoeve, buiten de omwalling, staakkapelletje met Christus aan het kruis en omgeven door ijzeren hek tussen gerotseerde pijlers.


ID: 81785 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Vichte

Vichteplaats 46-48 (Anzegem)
Volledig omwalde site, toegankelijk via relatief korte, gekasseide dreef uitgevend op bakstenen boogbrug, met op het einde imposant poortgebouw. Omwald opperhof met kasteel op motte. Neerhof met woonhuis, stalvleugel, schuur en duiventoren.


ID: 81638 | Bouwkundig element

Kruisbroekhoeve

Walstraat 2 (Anzegem)
Voormalige historische hoeve reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als deels omwalde hoeve met U-vormige opstelling. Ten noorden aangepast boerenhuis met rechthoekige vensteropeningen die verlengd zijn tot op de grond. Ten westen 19de-eeuwse schuur met vernieuwd spant. Ten zuiden 20ste-eeuws wagenhuis., Ten oosten vermoedelijk 18de-eeuws nutsgebouw (waarschijnlijk voormalig poortgebouw) met aansluitende bakstenen erfpijlers. Ten zuidoosten tweeledig bakhuisje. Aan de straat gelegen kapelletje.


ID: 200647 | Bouwkundig element

Site Rysselendemolen

Pittemsestraat 62 (Ardooie)
De Rijsselendemolen is een bakstenen bergmolen met de functie van korenwindmolen, opgericht in 1855 met recuperatiematerialen van de 18de-eeuwse houten staakmolen op dezelfde locatie. Ten noordwesten van de molen staat een houten poortgebouwtje onder zadeldakje, gereconstrueerd met recuperatiematerialen van elders. Ten zuidwesten van de molen bevindt zich een vakwerkbouwsel, naar verluidt gereconstrueerd met recuperatiematerialen van een ontmantelde wagenschuur uit Hondschoote.


ID: 21397 | Bouwkundig element

Casterhoeve

Grotstraat 70 (As)
Zogenaamd naar de bouwer, die de hoeve in 1865 optrok, doch oudere inplanting. Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig geplaveid erf.


ID: 76822 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Bollebeek

Bollebeekstraat 2 (Asse)
Typisch Brabantse hoeve met huidig gebouwenbestand opklimmend tot de 17de en 18de eeuw. Het complex werd beschermd als monument en maakt bovendien deel uit van het beschermde dorpsgezicht in Bollebeek-centrum.


ID: 76852 | Bouwkundig element

Abdijhoeve 't Hooghof

Jan Longinstraat 111 (Asse)
Voormalige abdijhoeve van Affligem waarvan de oorsprong opklimt tot het begin van de 12de eeuw. Heden gesloten hoevecomplex waarvan de diverse bestanddelen geschikt zijn rondom de vier zijden van een gekasseide, nagenoeg vierkante binnenplaats.


ID: 76690 | Bouwkundig element

Hof ten Kwaden Gate of Huis Stas

Markt 5 (Asse)
Statig herenhuis op T-vormige plattegrond en opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, gebouwd in opdracht van Hubertus Moortgat, die in 1698 hoofddrossaard was van het Land van Asse.


ID: 76374 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Boekhoutedorp 24 (Assenede)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met neoclassicistisch huidig uitzicht van circa 1920 met rechts aansluitende gevel met korfboogpoort. In kern een laag dorpshuis met aanpalend poortgebouw met anderhalve bouwlaag. Bewaarde merkwaardige overwelfde kelders die onder de linker traveeën vermoedelijk opklimmen tot de 16de of zelfs 15de eeuw.


ID: 79128 | Bouwkundig element

Het Ganzenhof

Bosstraat 2 (Avelgem)
Historische hoeve, zogenaamd "Het Ganzenhof", ontstaan in de 13de eeuw uit de belastingpachthoeve van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal van Oudenaarde. Huidig gebouwenbestand met 18de-eeuwse kern, 19de-eeuwse schuur, zie jaarankers "18..9". Losse bestanddelen, al dan niet beschilderde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een deels verhard erf. Stal, poortgebouw en schuur met heilignisje.