Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4019 resultaten


ID: 197 | Bouwkundig element

Werfkapel Onze-Lieve-Vrouw Ter Druiven

Werf (Aalst)
Volgens de oudste traditie voor de eerste maal opgericht in 681 aan de Denderoever door de Heilige Amandus, naar aanleiding van het vinden van een miraculeus beeld. Een laatste keer heropgebouwd in 1955-56 als eenvoudige moderne kapel naar ontwerp van Stani De Neef en Alfons Singelijn.


ID: 75 | Bouwkundig element

Klooster der zwarte zusters met kapel

Zwarte Zustersstraat 8, 6A (Aalst)
Kapel met neoclassicistische voorgevel, ingebouwd in de huizenrij; éénbeukige ruimte van twee traveeën met halfrond westkoor. Geschilderde baksteenbouw met schaarse verwerking van arduin. Voormalig klooster; breedhuis van acht traveeën en drie bouwlagen met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met laatclassicistische inslag uit het eerste kwart van de 19de eeuw, met gebruik van arduin voor de plint, de lekdrempels en de deuromlijstingen.


ID: 34548 | Bouwkundig element

Lagere school en klooster Heilige Familie

Aalterstraat 2, 6 (Aalter)
Lagere school en klooster, opgericht in 1895; bouw van zusterschool en zogenaamd Huis der Heilige Familie naar ontwerp van Eerwaarde Heer P. Van Loo. Nieuwe Lagere School gebouwd in 1959. Aan de straat gelegen, langgerekt schoolgebouw met geschilderde bakstenen gevel en hoge getoogde vensters met roedeverdeling; uit de 20ste eeuw.


ID: 34786 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte met kerkhof

Bellemdorpweg (Aalter)
Over de bouwgeschiedenis is weinig bekend. In de tweede helft van de 17de eeuw, na de vernieling tijdens de godsdiensttroebelen, heropgebouwd. Bij de restauratiewerken in 1879 kreeg de kerk een neogotisch uitzicht. Volledig uitgebrand in 1944. Gevolgd door wederopbouw in 1950, grotendeels naar het vroegere model, onder leiding van architect A. Bressers. Omringd door een ommuurd kerkhof afgesloten door fraai ijzeren hek. Rondom de kerk staan vijftien geschilderde bakstenen ommegangkapelletjes met de statiën van de Heilige Rozenkrans op doek, ingewijd in 1891, vernieuwd in 1955. Op het kerkhof staan graftekens van midden 19de eeuw tot het einde van de 20ste eeuw.


ID: 34798 | Bouwkundig element

Meisjesschool

Bellemdorpweg 58, 56A-B (Aalter)
Vroegere meisjesschool, opgericht in 1879 op kosten van mevrouw de Kerckhove de Naeyer. Twee haakse vleugels verbonden door een brede gevel. Rechts vleugel met neogotische kapel onder zadeldak met dakruitertje.


ID: 34586 | Bouwkundig element

Sint-Agnesschool

Brouwerijstraat 28, 26A (Aalter)
Kloostergebouwtje met rechts aanleunende kapel en verderop recente schoolgebouwen, deels verborgen achter de afsluitingsmuur, gedateerd 1852-1952.


ID: 33330 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Willibrordus

De Plaats (Aalter)
Neogotische parochiekerk, gebouwd volgens plan van architect J. Soete van 1891, gebaseerd op voorgaande ontwerpen, en ingewijd in 1893. De huidige plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kruiskerk met schip van vijf en twee traveeën onderbroken door een transept van twee traveeën.


ID: 34802 | Bouwkundig element

Kapel van het Pauwelsbos

Eksterstraat (Aalter)
Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, gebouwd in 1887; volgens herdenkingstekst binnenin, na restauratie in 1977 terug opengesteld als bedevaartoord.


ID: 33336 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Voorspraak

Grote-Kapellestraat (Aalter)
Bedevaartkapel gebouwd in 1735 na de miraculeuze genezing van de negenjarige jongen Petrus B. Cardon door een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in een boom bij de naastliggende hoeve van de familie Cardon. Gebouw op rechthoekige plattegrond, met twee traveeën onder zadeldak met vorstkam en zeshoekig houten dakruitertje onder hoge leien naaldspits.


ID: 33355 | Bouwkundig element

Klooster en school

Kloosterstraat 77 (Aalter)
Oprichting van het klooster door J.B. van de Woestijne d'Hansbeke in 1856. Oorspronkelijk vier vleugels gegroepeerd rondom een vierkante binnentuin met centraal in de achtervleugel de kapel. Herhaaldelijk uitbreiding en verbouwing van het complex onder meer eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw.