Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

40 resultaten


ID: 80627 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Helchteren en school

Sint-Trudoplein 14 (Houthalen-Helchteren)
Alleenstaand breedhuis met dubbelhuisopstand, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 210578 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met omringend kerkhof

Kerkweg (Ichtegem)
Kleine georiënteerde, pseudo-basilikale kerk. Het omliggende kerkhof wordt omsloten door een ommegang met een dubbele rij gekandelaberde leilindes waarvan de waterscheuten van de binnenste rij opgeschoten zijn tot een haag.


ID: 51225 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Oostrozebekestraat 2 (Ingelmunster)
Georiënteerd bedehuis, ten westen uitkijkend op de Markt. Omringend plantsoen op de plaats van het in 1887 opgeruimd kerkhof, met ten noorden neogotische Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten van 1886 en zeven kapelletjes van 1919-1920, met voorstelling van de zeven smarten van Maria.


ID: 28459 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan in d'Olie met omringend kerkhof

Zulzekestraat (Kluisbergen)
Naar het oosten georiënteerde dorpskerk met Heilig Kruis als tweede patroon. Kerkkoor ingeplant aan de straatzijde en voorgevel gericht naar de hoeve Hof ten Hove. Omringend ovaalvormig oud kerkhof met bakstenen kerkhofmuur.


ID: 208830 | Bouwkundig element

Roepsteen bij Sint-Gertrudiskerk

Bovekerkestraat (Koekelare)
De steen is moeilijk te dateren, maar stamt zeker uit de periode van vóór de Eerste Wereldoorlog.


ID: 208620 | Bouwkundig element

Roepsteen bij Sint-Martinuskerk

Concertplein (Koekelare)
De roepsteen werd in 1862 aangekocht door het gemeentebestuur bij A. Dekeyser in Diksmuide. De blauwhardstenen steen met drie treden bevindt zich sinds 1976 op zijn huidige locatie tegen de westgevel van de zuidelijke zijbeuk van de Sint-Martinuskerk. De roepsteen diende traditioneel om berichten aan de bevolking mede te delen.


ID: 16545 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Willibrordus met kerkhof

Dorpsplaats (Koksijde)
Kerk met omringend, omhaagd kerkhof, aan Dorpsplaats afgezet met een 20ste-eeuws bakstenen muurtje. Roepsteen rechts van portaal. Na een brand in 1873, werd in 1875 een neogotisch bedehuis naar ontwerp van architect A. Brinck gebouwd, ten oosten van bewaarde toren. Herstellingen na verwoesting tijdens Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van architect Georges Hendrickx. Verankerd gebouw van gele baksteen; leien bedakingen.


ID: 91367 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Dionysius

Esenstraat (Kortemark)
Wederopbouwkerk van 1922-1924 naar ontwerp van architect Jerome Deboutte. Naar het westen georiënteerde vijfbeukige hallenkerk met transept, vijfzijdige apsis en rechte koorafsluitingen. Uiterste zijbeuken slechts drie traveeën breed. Ten zuidwesten, een sacristie op L-vormige plattegrond. Oosttoren op vierkante basis: met traptoren, portaal in de toren en aansluitende zijportalen. De omtrek van de kerk en de toegang zijn gemarkeerd door leilindes. Ten westen en ten noorden van de kerk zijn nog weilanden bewaard.


ID: 91368 | Bouwkundig element

Zeszijdige roepsteen

Esenstraat (Kortemark)
Zeszijdige roepsteen van blauwe hardsteen. De steen is moeilijk te dateren, maar stamt zeker uit de periode van vóór de Eerste Wereldoorlog. De roepsteen diende traditioneel om berichten aan de bevolking mede te delen.


ID: 91337 | Bouwkundig element

Zeszijdige roepsteen

Werkenplein (Kortemark)
Zeszijdige roepsteen van blauwe hardsteen voor het voormalig gemeentehuis. De steen is moeilijk te dateren, maar stamt zeker uit de periode van vóór de Eerste Wereldoorlog. Mogelijk verplaatst van zijn oorspronkelijke locatie bij de kerk naar het gemeentehuis bij de bouw in de jaren 1920.