81 resultaten
ID: 340 | Bouwkundig element
Ninovesteenweg 28 (Aalst)
Voormalig molenhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw, heden aangepast tot woonhuis met dubbelhuisopstand. Van de oude olieslagmolen, eerst werkend met paardenkracht, later met stoom, bleef het rad, de as en het wiel, alsook de paardenput behouden.
ID: 15957 | Bouwkundig element
Brouwerijstraat 11 (Alveringem)
Hoeve uit 20ste eeuw met rosmolen, thans als stalling gebruikt.
ID: 15961 | Bouwkundig element
Colaertshillestraat 2 (Alveringem)
Groots 19de-eeuws hoevecomplex waarvan de naam verwijst naar een voormalige hoeve (gehucht?) alwaar in 1578 de eerste gewapende bijeenkomst van de protestanten in Veurne-Ambacht plaats vond. Heden, grotendeels omwalde hoeve met losse opstelling van de gebouwen rondom een deels begraasd, deels verhard erf met vaalt. Boerenhuis met achterliggende moestuin. Ten westen van boerenhuis, groot stalgebouw met schuur- en wagenhuisgedeelte. Lange, verharde oprit ten noorden gemarkeerd door middel van vierkante hekpijlers van gele baksteen. Ten zuidwesten van boerenhuis, aangepaste rosmolen, vermoedelijk daterend van 1875.
ID: 15965 | Bouwkundig element
Hoogstadestraat 16 (Alveringem)
Nabij de grote baan gelegen, oorspronkelijk omwalde hoeve (zie resten van wal ten oosten en westen van boerenhuis) met losse, U-vormige opstelling van gebouwen (ten gevolge recent toegevoegde loodsen loodrecht op woonhuis) rondom onverhard erf. Bakhuis en mooi bewaarde rosmolen achter de boerenwoning.
ID: 16026 | Bouwkundig element
Izenbergestraat 142 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, voornamelijk interessant omwille van bewaarde rosmolen. Gebouwd in 1893 door Henry Ryckeboer.
ID: 16062 | Bouwkundig element
Izenbergestraat 69 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom onverhard L-vormig erf; vaalt achter de stalvleugel. Ten noordwesten, boerenhuis van vijf traveeën + een rechter opkamertravee; één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuidoosten van de hoeve stond tot in 1921 een houten staakmolen zogenaamd "Kerselaarmolen" (18de eeuw) op thans verdwenen motte met nabijgelegen rosmolen van 1736.
ID: 16442 | Bouwkundig element
Oude Molenstraat 1 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen nabij de baan; oprit gemarkeerd door bakstenen, vierkante hekpijler op sokkel; boomgaard aan straatzijde; aangepast 19de-eeuws ensemble.
ID: 16091 | Bouwkundig element
Stavelestraat 13 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard U-vormig erf; gekasseid looppad van vroegere "paardenmanege"; siertuintje voor het boerenhuis. Ten zuiden, rest van omwalling. Ten zuidwesten, erfoprit via schuurpoort.
ID: 16377 | Bouwkundig element
Steendamstraat 6 (Alveringem)
Semigesloten hoeve met U-vormig opstelling van schuur en stallen rondom een met gras begroeid erf; grote vaalt en voormalige rosmolen ten noordwesten van laatstgenoemde. Grote witgekalkte volumes van verankerde bakstenen onder pannen zadeldaken. Zichtbepalend, voor de streek eerder zeldzaam hoevetype.
ID: 4786 | Bouwkundig element
Adriaan Brouwerstraat 20 (Antwerpen)
Brouwershuis In 1553 opgericht als "Waterhuis" door Gilbert Van Schoonbeke om zijn omliggende brouwerijen van zoetwater te voorzien. In 1582 werd het Waterhuis, sinds 1561 in het bezit van de stad, het gildehuis van het Brouwersambacht.