Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

38 resultaten


ID: 78821 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Legeweg 12 (Damme)
Historische hoeve met losstaande bestanddelen, zijnde boerenhuis en schuur, allebei met aansluitende stal, haaks op elkaar geplaatst op een onverhard erf. Vanaf de Legeweg toegankelijk via een lange dreef, afgesloten met een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Boerenhuis met vermoedelijk 17de-eeuwse kern; baksteenbouw onder pannen zadeldaken, bestaande uit laaghuis van drie traveeën en hooghuis van twee traveeën. Afgebroken bakhuis; zomerkeuken.


ID: 48161 | Bouwkundig element

Huis Het Schijf

Gentsesteenweg 113, 117-119 (Dendermonde)
Eerste schietbaan of schijf opgericht in 1865, uitgebreid in 1869. Gebouw in eclectische stijl, opgetrokken in 1909-1910 naar de plannen van stadsarchitect Alexis Sterck. In grote tuin gelegen gebouw, afgesloten van de straat door een haag, centraal opengewerkt door een ijzeren hek tussen hoge bakstenen pijlers. Complex met losse bestanddelen geschikt rond rechthoekige binnenkoer. Achtergelegen schuur en stal met koeienkop aan rechthoekige binnenkoer en Mariagrot in tuin nabij de straat, van circa 1930.


ID: 80568 | Bouwkundig element

Hôtel de l'Industrie

Stationsstraat 118 (Houthalen-Helchteren)
Vlakbij het verdwenen station van Houthalen en de voormalige spoorweg van Hasselt naar Eindhoven gelegen, voormalig Hôtel de l'Industrie, vervolgens café met schietbaan, heden woonst.


ID: 134009 | Landschappelijk element

Park van het kasteel De Coninck de Merckem

Westbroekstraat 1 (Houthulst)
Park en parkbos uit het interbellum waarvan de constellatie voor een groot deel teruggrijpt op een vroeg landschappelijke aanleg van het parkbos op het einde van de 18de eeuw en een park in landschappelijke stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 59300 | Bouwkundig element

Stedelijke schietstand

Abdijkaai (Kortrijk)
Stedelijke schietstand, gedateerd ANNO 1909. Bakstenen lijstgevel van één bouwlaag horizontaal belijnd door plint, kroonlijst en muurbanden. Rondbogige muuropeningen. Lagere aanbouw rechts. De schietbanen zijn respectievelijk 25 en 50 meter lang.


ID: 308509 | Bouwkundig element

Herberg met schutterstoren

Brugsestraat 20 (Kortrijk)
In kern 19de-eeuwse herberg, tot eind 20ste eeuw bekend als In Willem Tell, met achteraan het vroegere lokaal en de schutterstoren van de handboogschuttersgilde Willem Tell. Deze werd opgericht in 1926 en in 1932 werd er een schutterstoren gebouwd.


ID: 72807 | Bouwkundig element

Schutterstoren of Toewip met herbergpui

Diestsestraat 182 (Leuven)
Herbergpui van voormalige herberg “In de toewip” met achteraan op het perceel schutterstoren of Toewip. De herbergpui met betegeling uit de art-decoperiode en de Toewip werden volgens de bouwplannen in 1936 opgetrokken door brouwerij en mouterij "De Eendracht". Tot 2019 hield de gelijknamige Toewipmaatschappij haar schietingen in deze toren.


ID: 56851 | Bouwkundig element

Wellington-hippodroom

Koningin Astridlaan 6, 10, Nieuwpoortsesteenweg 114, Sportstraat 48, Stuiverstraat 1 (Oostende)
Deels ommuurd hippodroomterrein met grote graspiste en kleinere aarden drafbaan en betonnen hippodroomcomplex in Internationale Stijl naar ontwerp van architecten Boutelier en Vanbeginne van 1947-1955. Op het terrein bevinden zich verschillende bestanddelen, waaronder een poortgebouw, een verhoogde esplanade met weeglokaal, hall met aansluitende tribune, koninklijke tribune en gebouwtje koersleiding en taverne. Verder nog het voormalig gebouw van de duivenschieting met magazijn, paardenstallen en conciërgewoning.


ID: 56375 | Bouwkundig element

Koninklijk Hoofdgild Sint-Sebastiaan 1302

Leffingestraat 2 (Oostende)
Driehoekig terrein met centraal opgestelde staande wip omgeven door linden, tussen Leffinge-, Boogschutters- en Koninginnelaan. Aan Leffingestraat, alleenstaand laag schutterslokaal met zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat) voorzien van twee dakvensters. Witgekalkte baksteenbouw.


ID: 77743 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Maria-Hendrikapark

Maria-Hendrikapark (Oostende)
Het Maria-Hendrikapark werd tussen 1888 en 1892 aangelegd naar ontwerp van E. Keilig op initiatief van koning Leopold II. Latere aanpassingen gebeurden onder leiding van ontwerper E. Lainé. Het park is aangelegd in een gemengde parkstijl met een algemene landschappelijke structuur waarbij de waterpartijen, het wegennet, de open grasperken en gesloten boompartijen kenmerkend zijn.