Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

85 resultaten


ID: 18160 | Bouwkundig element

Bakkerij naar ontwerp van G. Henderick

Antwerpsesteenweg 5 (Gent)
Restant van een breedhuis van drie bouwlagen uit 1861, verbouwd tot dubbelhuis met gevel in art-decostijl ontworpen door G. Henderick. Volgens bouwaanvraag van 1925 werd het omgevormd tot Pâtisserie G. Henderick Le Touriste.


ID: 216827 | Bouwkundig element

Bakkerij

Distelstraat 1 (Gent)
Burgerhuis met bakkerij en oven, gelegen op de hoek van de Patijntjestraat en de Distelstraat, volgens de bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van architect Richard Deweirdt in opdracht van Gustaaf Lippens. Gedeeltelijk onderkelderd hoekpand van twee bouwlagen en één en vijf traveeën met ertussen een afgekante hoektravee, onder een plat dak. De stadswoning is opgetrokken in een zakelijke architectuur met invloeden van de expressionistische baksteenarchitectuur.


ID: 18243 | Bouwkundig element

Stadswoning met bakkerij

Forelstraat 100, 100A-E (Gent)
Eenvoudig rijhuis van drie bouwlagen en twee traveeën met bepleisterde lijstgevel, uit eind 19de eeuw. Vermeldenswaardig omwille van de later aangebrachte zwarte marmeren winkelpui van de Brood- en Banketbakkerij Sint-Gerard, gesigneerd G. en V. Coolens architecten en daterend uit 1934. De pui is voorzien van een gekleurd glas-in-loodraam in art-decostijl met de afbeelding van een bakker en bakkersvrouw met gebak en centrale fruitschaal.


ID: 21199 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Pietersabdij en Sint-Pieterskerk

Kantienberg 5, 9, 9A-C, Sint-Pietersplein 9-12, 13-15 (Gent)
De Sint-Pietersabdij werd gesticht in de 7de eeuw door de Aquitaniër Amandus of een van zijn volgelingen. De abdij werd op korte tijd bijzonder machtig en verwierf ook buiten Gent grote bezittingen. De gebouwen getuigen van de verschillende bloei- en wederopbouwperiodes die de Sint-Pietersabdij doormaakte. We vinden er stijltechnisch romaanse, gotische, renaissance- en voornamelijk barokelementen in terug. Het gebouwencomplex wordt gedomineerd door de imposante abdijkerk, die vanaf 1629 in pure barokstijl opgetrokken werd en waarvan het ontwerp toegeschreven wordt aan Pieter Huyssens.


ID: 26807 | Bouwkundig element

Bakkerij

Nijverheidstraat 8 (Gent)
Ruim breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, volgens kadastergegevens van 1911. Art-nouveaugetinte lijstgevel van witgeglazuurde baksteen met hardstenen plint, horizontale banden, imposten en dorpels.


ID: 80023 | Bouwkundig element

Ursulinenklooster Stalleken van  Bethlehem

Kloosterstraat 2-6 (Hamont-Achel)
Stalleken van Bethlehem, in 1838 opgericht net buiten de wallen van de oude stad. Op 1 mei van dat jaar, eerstesteenlegging door deken H.A. Meuwissen.


ID: 13102 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Assestraat 1 (Hemiksem)
Hoekhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 13117 | Bouwkundig element

Sint-Bernardsabdij

Sint-Bernardusabdij 1-5 (Hemiksem)
Rechthoekig abdijcomplex uit de 17de tot de 20ste eeuw omringd door voormalige militaire gebouwen uit de 19de tot de 20ste eeuw, gelegen binnen uitgestrekt ommuurd terrein.


ID: 80534 | Bouwkundig element

Hengelhoef

Hengelhoefdreef 4 (Houthalen-Helchteren)
Kasteel van 1903, gelegen in een Engelse landschapstuin met oude bomen. Hoevegebouwen van één à anderhalve bouwlaag uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 30081 | Bouwkundig element

Banketbakkerij

Boterstraat 40 (Ieper)
Banketbakkerij naar ontwerp van architect A. Taurel (Ieper) van 1920.