Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

162 resultaten


ID: 588 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve

Begeveldstraat 61 (Bilzen)
Gerestaureerde hoeve met losstaande bestanddelen, de gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseid erf.


ID: 45066 | Bouwkundig element

Hoevetje

Brugse Steenweg 33 (Blankenberge)
Klein hoevetje haaks ingeplant op de steenweg, voormalig "steenovenhuis" van de familie Willem. Laag boerenarbeidershuis van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak, geschilderd met gepekte plint.


ID: 73920 | Bouwkundig element

Hoeve

Breedstraat 16 (Brakel)
Hoevetje met bakstenen gebouwen met U-vormige aanleg; waarschijnlijk voornamelijk uitbreiding uit de tweede helft van de 19de eeuw van kleinere oudere constructies. Vrij laag boerenhuis van zes traveeën parallel aan de straat. Bakoven en varkensstal in links gelegen bijgebouw.


ID: 74065 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Norman

Kasteeldreef 2 (Brakel)
Kasteelpark met rechthoekige omgrachting en kleine vijver, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw; grachtenpatroon mogelijk deels teruggaand op een aangepaste oudere site met walgrachten. Kasteel van twee bouwlagen op hoog souterrain met gewelfde ruimten, vermoedelijk circa 1850 door de familie Vermeulen vrijwel herbouwd. Poortgebouw uit de 17de eeuw achter de gemetste bakstenen brug over de noordelijke kasteelgracht. Kapelletje van 1943, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Banneux. Dreef van opgaande linden, ten oosten van het kasteel ommuurde moestuin en enkele bos- en graslandpercelen.


ID: 73841 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Molenhoekstraat 6 (Brakel)
Lager ten opzicht van het straatniveau gelegen gesloten hoeve, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, mogelijk ouder. Aan de straat, Boerenwoning van zeven traveeën met aan weerszij aansluitende bijgebouwen onder doorlopend zadeldak. Gekasseid erf achter de woning, volledig ingesloten door gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen met zadeldaken.


ID: 74013 | Bouwkundig element

Historische hoeve Hof ten Bossche

Ronsesestraat 265 (Brakel)
Imposante historische hoeve, kaderend in een landschappelijk opmerkelijke omgeving in de zuidwestelijke uithoek van Opbrakel; vanuit het westen, na stompe hoek tot voor de hoeve lopende gekasseide toegangsweg met boomgaard ten noorden; vroegere dreef en heden landweg in het verlengde ervan. Overwegend gewitte bakstenen hoevegebouwen op gepikte plint; min of meer rechthoekige aanleg rondom ruime gekasseide binnenplaats met centrale mestvaalt.


ID: 74035 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Wolfskerke 25 (Brakel)
Huidige hoevegebouwen met U-vormige aanleg uit begin en eind 19de eeuw, teruggaand op een oudere gesloten hoeve. Bakstenen hekpijlers aan de erftoegang tegenover de poort met doorrit in het lange bedrijfsgebouw met stallen; rechthoekige binnenplaats geopend naar het zuidoosten en met brede gekasseide strook voor de stallen.


ID: 74758 | Bouwkundig element

Hoeve bij het kasteel Beisbroek

Beisbroekdreef 2 (Brugge)
Hoeve oorspronkelijk horend bij het kasteel Beisbroek. Laag boerenhuis van 1885 met in het verlengde een kleine schuur deels voorzien van een houten beplanking. Uitbreidingen in 1907 en in 1970.


ID: 77783 | Bouwkundig element

Hoeve de Drie Linden

Jagersstraat 56 (Brugge)
Hoeve de "Drie Linden", zogenaamd naar drie linden die circa 1900 op het erf stonden; voorheen "(De) Beerke(ns)". Oorspronkelijk wordt de hoeve vermeld als achterleen van het kasteel van Tillegem. Op een figuratieve kaart van circa 1668 (verzameling Franchoo) wordt de hofstede vrij imposant afgebeeld.


ID: 79719 | Bouwkundig element

Hoeve De Roskam

Stationsweg 37 (Brugge)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Hoofdgebouw van het langgeveltype. Boerenhuis van twee traveeën + twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van een klimmende dakkapel. Volgens jaarsteen op zolder oude kern uit "1513". Verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint. Gevels opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.