8 resultaten
ID: 81635 | Bouwkundig element
Varentstraat 27 (Anzegem)
De hoeve vormde het centrum van de gelijknamige heerlijkheid en was in het bezit van de abdij van Corbie, heren van Kaster. De oudste vermeldingen gaan terug tot 1200. Volledig omwalde hoeve met semigesloten opstelling rond deels gekasseid erf. Brede omwalling aangeduid door populieren, waarvan één gelegen aan de erfoprit gemarkeerd wordt door houten kapelletje met heiligenbeeld. Lange gekasseide erfoprit aan het erf gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noordwesten van de hoeve, buiten de omwalling, staakkapelletje met Christus aan het kruis en omgeven door ijzeren hek tussen gerotseerde pijlers.
ID: 88755 | Bouwkundig element
Parkweg (Jabbeke)
De Stationsstraat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een (voormalige) kazerne, teruggaand op het militaire park dat tijdens de Eerste Wereldoorlog ten zuiden van het station door het Duitse leger werd opgetrokken.
ID: 70143 | Bouwkundig element
Zavelhoek 3 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve met omwald opperhof en niet omwald neerhof. Naar verluidt was het een voormalige abdijhoeve. Opperhof toegankelijk via een bruggenhoofd, met hooghuis van drie traveeën en twee bouwlagen boven kelderverdieping onder steil zadeldak blijkens de laatgotische typologie teruggaand op de 15de of 16de eeuw. Bij de opkamer sluit rechts een lager huisgedeelte aan, in kern wellicht terug tot de 17de of de 18de eeuw. Ten zuiden, neerhof met lage losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom verhard erf met centrale mestvaalt. Soldatenbarak van de Eerste Wereldoorlog van 1917.
ID: 54829 | Bouwkundig element
Fleriskotstraat (Middelkerke)
Versterkingswerken daterend uit Tweede Wereldoorlog gebouwd door de bezetter ter verdediging van de kust. Dit areaal omvat twee geschutkazematten, open beddingen, andere bouwwerken, loopgraven en hindernissen.
ID: 215609 | Bouwkundig element
Ophovenstraat (Oudsbergen)
Houten barak gelegen aan het Ophovenerbos. De barak staat sinds de jaren 1960 op deze locatie. Hiervoor zou de barak afkomstig zijn van het voormalige geallieerde vliegveld Y-32 van Opglabbeek, uit de Tweede Wereldoorlog.
ID: 212371 | Bouwkundig element
Vliegveldweg 2 (Pittem)
Hoeve langs de straat afgezoomd door meidoornhaag, doorbroken door ijzeren hek tussen betonpijlers, geflankeerd door twee Hollandse linden. Begraasd erf met ten westen een woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in zwartgeglazuurde pannen, gedateerd in de zijgevel 1827. Ten noordoosten van het woonhuis bevindt zich een van elders afkomstige barak uit de Eerste Wereldoorlog onder zadeldak in mechanische pannen.
ID: 213349 | Bouwkundig element
Canadaweg (Poperinge)
Houten barak uit de Eerste Wereldoorlog gelegen binnen het domein van het neoclassicistische kasteel 't Couthof, aan de kant van de Canadaweg.
ID: 213350 | Bouwkundig element
Krombeekseweg 82 (Poperinge)
Houten barak, afkomstig van een hospitaalsite die tijdens de Eerste Wereldoorlog was opgericht voor de achtergebleven burgerbevolking in het onbezette deel van België en ook tijdelijk als militair hospitaal werd gebruikt. De site bleef na de wapenstilstand fungeren als hospitaal ter vervanging van de vernielde hospitalen in de frontstreek, vervolgens als sanatorium voor tuberculoselijders. In 1930 verhuisde dit sanatorium, samen met één barak en de toegangspoort naar De Lovie in Proven.