196 resultaten
ID: 12485 | Bouwkundig element
Frans Segersstraat 3 (Boechout)
Een diepe vleugel van drie traveeën en twee bouwlagen met pseudofronton, geflankeerd door brede vleugels, rechts van zes traveeën en links van één travee en één bouwlaag onder zadeldak.
ID: 31955 | Bouwkundig element
Jesserenplein 2 (Borgloon)
Voormalig station van Jesseren, gebouwd circa 1900. Na het stoppen van de uitbating van de lijn, werd het station verkocht en ingericht als café.
ID: 31956 | Bouwkundig element
Jesserenplein zonder nummer (Borgloon)
Het goederenstation is een alleenstaand gebouw van vijf traveeën en een bouwlaag onder zadeldak. Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond. Getoogde muuropeningen; luifel over de deur.
ID: 74105 | Bouwkundig element
Riedeplein 9 (Brakel)
Typisch langgerekt station wellicht opgericht in begin 20ste eeuw waarvan vroegere stationschefwoning in deel van vier traveeën met bovenverdieping onder zadeldak; ongelijke zijvleugels van één bouwlaag, respectievelijk linker van zes traveeën onder zadeldak en rechter van twee traveeën. Behouden ijzeren spanten van de vroegere perronluifel.
ID: 73877 | Bouwkundig element
Stationsplein 5 (Brakel)
Verwaarloosd voormalig stationsgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw, nu jeugdclub "Alpha" en kinderwerking "'t Lapijntje". Wachthuis en goederenloods gesloopt.
ID: 74028 | Bouwkundig element
Tenbergen 34 (Brakel)
Voormalig stationnetje ongeveer gelijktijdig opgericht met de aanleg van de spoorlijn Aalst-Ronse in 1884-1885. L-vormige alleenstaand huis van anderhalve bouwlaag onder overstekende snijdende zadeldaken, in de typerende bouwtrant van de landelijke spoorwegarchitectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 77850 | Bouwkundig element
Stationsplein 4-5 (Brugge)
Het huidige, derde Brugse station in Sint-Michiels werd in 1936 gebouwd. Het monumentale gebouw van de Brusselse architecten Josse en Maurice Van Kriekinge richt zich naar het bij de bouw ontstane Stationsplein. Het gebouw met symmetrische hoofdvleugel van 23 traveeën vormt een goed voorbeeld van modern classicisme. In het dominante hogere middenrisaliet leiden de luifel en de grote vensterpartij de reiziger naar de imposante lokettenzaal. Hier wordt alle aandacht getrokken op de 18m lange muurschildering "Mijn landeken ten eere" van René De Pauw. Horizontale vensterregisters, overkragende luifel, afgeronde hoeken en patrijspoortvensters van het seinhuis verwijzen naar de pakketbootstijl.
ID: 79804 | Bouwkundig element
Stationsstraat 16-18 (Brugge)
Stationsgebouw van het type "1895" (gewijzigd type "1881"), opgetrokken in 1906, gelegen op de lijn Brugge-Zeebrugge aangelegd in functie van de nieuwe haven.
ID: 79965 | Bouwkundig element
Venetiëstraat zonder nummer (Brugge)
Station "Zeebrugge-Dorp". Stationsgebouw bestaande uit een dienstwoning van twee bouwlagen en een lagere vleugel met de wachtzaal en een magazijn.
ID: 78997 | Bouwkundig element
Stationsstraat 56A (Damme)
Voormalig stationsgebouw van Sijsele gelegen aan de oude spoorwegbedding Brugge-Eeklo aangelegd in 1862; sinds september 2005 herbestemd tot jeugdhuis. Eenvoudig stationsgebouw, dieper gelegen aan de westzijde van de Stationsstraat, ten noorden van het deels gekasseide Oud Spoorwegpad. Opengewerkte betonnen afsluiting aan oostzijde. Vrijstaand witgeschilderd, deels gecementeerd bakstenen volume op (deels) gecementeerde en zwartgeschilderde plint.