Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

89 resultaten


ID: 23013 | Bouwkundig element

Kasteel van Nonnen-Mielen

Metsterenweg 133-135 (Sint-Truiden)
Neoclassicistisch kasteel, op de plaats van de voormalige benedictinessenabdij Nonnen-Mielen. Het kasteel, waarvan de restauratie aan de gang is, is een alleenstaand huis van vijftien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit de tweede helft van de 18de eeuw en midden 19de eeuw.


ID: 23061 | Bouwkundig element

Abdij van Terbeek en Sint-Niklaashoeve

Terbeek 76-78 (Sint-Truiden)
Resten van de voormalige abdij van Terbeek, met abdijhoeve. De oorspronkelijke stichting van dit cisterciënzerinnenklooster was het klooster Sint-Trudodal, gelegen in het gehucht Straten, in de 12de eeuw.


ID: 43106 | Bouwkundig element

Cisterciënzerinnenabdij Maegdendael

Kloosterstraat 40 (Tienen)
In 1840 werd het ensemble zwaar geteisterd door brand, de bewaarde elementen dateren uit de 17de en meestal 18de eeuw.


ID: 16720 | Bouwkundig element

Bisschoppelijk College

Karel Coggelaan 8 (Veurne)
Gesticht in 1851 als voortzetting van de vroegere Latijnsche Schoole. Complexe gebouwen gelegen op de gronden van de voormalige Sint-Niklaasabdij uit de 17de eeuw. Het college speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog als medische en culturele instelling. Een aediculum herdenkt de leerlingen die tijdens de twee wereldoorlogen zijn omgekomen.


ID: 16723 | Bouwkundig element

Restanten en poortgebouw Sint-Niklaasabdij

Klaverstraat 6, 8A-B (Veurne)
Poortgebouw van de voormalige Sint-Niklaasabdij, van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak, uit het vierde kwart van de 17de eeuw. Achterin, in de 19de eeuw zogenaamd Hôtel de la Commerce, maar voorheen vermoedelijk abdijgebouw. Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak; vernieuwde oude kern uit de tweede helft van de 17de eeuw - 18de eeuw.


ID: 31588 | Bouwkundig element

Sint-Sixtusabdij

Donkerstraat 11-12 (Vleteren)
Trappistenklooster gesticht in 1831 door enkele paters, afkomstig uit een gelijkaardige orde op de Katsberg, op de plaats van het in 1783 afgeschafte Birgittijnenklooster. De priorij van Westvleteren was afhankelijk van de abdij van Westmalle en werd 1871 tot abdij verheven.


ID: 37960 | Bouwkundig element

Abdij van Sinnich

Kasteelstraat 11 (Voeren)
De abdijgebouwen vormden tot begin 19de eeuw een gesloten geheel rondom het kloosterpand, met de kerk aan de zuidzijde; rondom het pand liep de kloostergang.


ID: 43635 | Bouwkundig element

Norbertijnenabdij

Abdijstraat 40 (Westerlo)
Gedurende de lange geschiedenis groeide het klooster uit tot een omheind abdijcomplex met grotendeels bewaarde omgrachting en talrijke gebouwen.


ID: 28191 | Bouwkundig element

Abdij van Beaulieu

Abdijstraat 1-8 (Wortegem-Petegem)
Historische site met restanten van voormalige abdij. Begin jaren 1290 stichtte Isabella van Namen een vrouwenabdij waar zij kort nadien de clarissenzusters uit het nonnenklooster van Werken installeerde. Nu resten nog enkele delen uit de 17de tot 18de eeuw van de voormalige abdij: poortgebouw, gastenkwartier, kapelaanshuis en bijgebouwen, voornamelijk opgetrokken in traditionele bak- en natuursteenarchitectuur.