20 resultaten
ID: 3823 | Bouwkundig element
Bleekstraat 5 (Mechelen)
Voormalig Hof van Hoogstraten en Hof van Coloma, heden samen zogenaamd Klein Seminarie, Aartsbisschoppelijke Humanioraschool.
ID: 300120 | Bouwkundig element
Frederik de Merodestraat, Goswin de Stassartstraat, Kanunnik De Deckerstraat, Klapgat, Oude Beggaardenstraat, Schoutetstraat, Sint-Janskerkhof, Sint-Janstraat, Wollemarkt (Mechelen)
Het geheel van de Goswin de Stassartstraat en de aanpalende straten legt sterk getuigenis af van een belangrijk deel van de geschiedenis van Mechelen: uitvalsweg naar Antwerpen, aanleg van een grachtensysteem, woonkwartier van de leden van de Grote Raad, ontwikkeling van het bisdom.
ID: 3588 | Bouwkundig element
Frederik de Merodestraat 65-67 (Mechelen)
Het Hof van Busleyden is een voorbeeld van patriciërswoning zoals er in de eerste helft van de 16de eeuw te Mechelen verscheidene werden opgetrokken. Het vertoont laatgotische- en Brabants-gotische elementen met een aarzelend begin van renaissance-invloed, zichtbaar in de open galerij, en biedt een uitstekende illustratie van de toenmalige rijkere privé-architectuur, ondanks de restauraties, wijzigingen en quasi wederopbouw dat het onderging in de loop der tijden. In 1619 stichtte Wenzel Cobergher er de Berg van Barmhartigheid. Uitgebreid gebouwencomplex in bak- en zandsteen in kopiërende laatgotische stijl met poortgebouw en drie vleugels opgesteld rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats.
ID: 3613 | Bouwkundig element
Goswin de Stassartstraat 11, 11A (Mechelen)
Complex samengesteld uit barokhuis, kapel met portaal aan straatzijde, vierkant kloosterpand en lange tuinvleugel.
ID: 3472 | Bouwkundig element
Keizerstraat 20 (Mechelen)
Paleis in Brabantse baksteengotiek met vroegrenaissance gedeelte aan de Keizerstraat, doorgaans beschouwd als het oudst bekende voorbeeld van renaissance-architectuur in de Nederlanden.
ID: 3467 | Bouwkundig element
Keizerstraat 3 (Mechelen)
Oorspronkelijk stond op deze plaats het Hof van Kamerijk gebouwd door Antonis Keldermans en verblijfplaats van bisschop Jan van Bourgondië. In 1477 verkocht aan Margareta van York, weduwe van Karel de Stoute.
ID: 74703 | Bouwkundig element
Zakstraat 18-20, 16A (Mechelen)
Hof van Palermo, gebouwd in 1476 door Jan Carondelet, eerste voorzitter van de Grote Raad. Van dit hof resteert de rechthoekige huistoren in bak- en zandsteenbouw van vier geledingen onder zadeldak. Het dubbelhuis met oude kern aan de straat heeft een gecementeerde 19de-eeuwse lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen.
ID: 3866 | Bouwkundig element
Zandpoortvest 6, 9 (Mechelen)
Gotisch hoofdgebouw uit de 15de eeuw, opgetrokken uit baksteen en witte zandsteen op een rechthoekige plattegrond.
ID: 42737 | Bouwkundig element
Isabellaplein 1 (Scherpenheuvel-Zichem)
Stadspaleis in renaissancestijl van drie verdiepingen opgetrokken uit bak- en zandsteen, opgetrokken circa 1601.
ID: 302518 | Bouwkundig element
Ooievaarstraat 30 (Tienen)
Voormalig ’s hertogenhuis met 13de-eeuwse kern dat later als klooster werd heringericht, vanaf het begin van de 19de eeuw zijn de gebouwen in gebruik als school, met verschillende uitbreidingen.