63 resultaten


ID: 32081 | Bouwkundig element

Kasteel van Heks

Hekslaan zonder nummer (Heers)
Het kasteel wordt toegeschreven aan de Luikse architect Etienne Fayn en dateert van circa 1775. Het werd als jachtverblijf gebouwd voor prinsbisschop François-Charles de Velbrück.


ID: 839 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Schalkhoven

Schalkhovenstraat 1-2 (Hoeselt)
Uit een 16de-eeuwse neerhof-opperhof situatie geëvolueerd domein met einde 18de- begin 19de eeuw in homogene classicistische stijl aangepaste gebouwen. Park in landschappelijke stijl uit de eerste helft van de 19de eeuw, in een tweede fase naar het noorden uitgebreid.


ID: 135148 | Landschappelijk geheel

Houthulstbos

Houthulst (Houthulst), Langemark, Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle), Staden (Staden)
Het Houthulstbos bevindt zich op een interfluviale kam tussen het bekken van de Blankaart en het bekken van de Ieperlee en het Engelendelft. Eertijds strekte het Houthulstbos, ook bekend als het Vrijbos, zich uit tussen Diksmuide, Ieper, Roeselare en Torhout. De graven van Vlaanderen beheerden het deel ten noorden van de Korverbeek en de Franse Abdij van Corbie het deel ten zuiden ervan. Verspreid komt nog heidevegetatie voor die een relict vormt van de vegetatie in het voormalige veldgebied. In het huidige bos is de rechtlijnige, geometrische aanleg nog goed herkenbaar met nog enkele dreven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormde dit bos een belangrijk strategisch punt voor de Duitsers. Na de Eerste Wereldoorlog schoot er zo goed als niets meer over van het bos, maar werd het toch opnieuw aangeplant.


ID: 200183 | Bouwkundig element

Villa Lucie

Kerkstraat 34 (Kampenhout)
In 1883 liet het echtpaar Bouchez-Nijpels ter plaatse van een gesloopte hoeve, vlak tegenover de kerk, een villa bouwen voorzien van stallen en koetshuis en bijhorend park.


ID: 91199 | Bouwkundig element

Vrijstaand herenhuis

Handzamestraat 159 (Kortemark)
Handzamestraat nr. 159. Vrijstaand herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, de voorgevel is na de Eerste Wereldoorlog afgewerkt met een similibezetting in art-decovormgeving naar ontwerp van de Brugse bouwmeester Ludovicus Goormachtigh. Achterliggend dwars gepositioneerd pakhuis en tuin. Het <italic>huis</italic> is volgens kadasteronderzoek in twee bouwfasen tot stand gekomen: b


ID: 91093 | Bouwkundig element

Notariswoning

Torhoutstraat 5 (Kortemark)
Torhoutstraat nr. 5. Voormalige <italic>notariswoning</italic> uit het laatste kwart van de 18de eeuw, cf. jaarankers "1776" in de rechter zijgevel. Het huis is haaks op de straat gelegen in een tuin. Beschermde beuk in de voortuin. Vermoedelijke zwamaantasting en bijkomende zware insnoei ca. 2000 leidde tot een afname van vitaliteit van de boom met afsterven tot gevolg (cf. * Torhoutstraa


ID: 59505 | Bouwkundig element

Engelse landschapstuin

Doorniksewijk zonder nummer (Kortrijk)
Voorheen empire landhuis, gelegen achter nr. 140 en gebouwd door de familie Vercruysse en gesloopt in 1985. Behouden tuin in Engelse landschapstijl. Behouden koetshuizen in neo-Vlaamse-Renaissancestijl naar ontwerp van L. De Geyne. Vanaf het voormalige landhuis strekt zich een diepe tuin uit die werd aangelegd volgens de principes van de Engelse parkstijl.


ID: 74296 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Nokere

Kasteeldreef 1-3 (Kruisem)
Het kasteel van Nokere, een classicistisch waterkasteel van circa 1727, bevindt zich binnen een omhaagd domein met verschillende vijvers en uitgestrekte tuinen en bossen. De Franse Tuin in het kasteelpark is een fraai voorbeeld van het werk van tuinarchitect René Pechère. Een lange platanendreef verbindt het kasteeldomein met de dorpskern van Nokere.


ID: 134201 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Burgerhuis en distilleerderij met herenboerenpark

Kruiskensstraat 6 (Landen)
Distilleerderij en burgerhuis, heropbouw circa 1895 van een door brand verwoest hoevecomplex onder burgemeester Jean-Victor Falla. De voortuin is toegankelijk via een monumentaal toegangshek tussen geblokte natuurstenen pijlers. De gebouwen zijn vergezeld van een landschappelijk herenboerenpark, aangelegd vanaf circa 1880, bezaaid met beplantingsheuveltjes, 'fabriekjes' en een spectaculaire folly in de vorm van een toren.


ID: 47863 | Bouwkundig element

Villa De Olmen

Nieuwstraat 83 (Lebbeke)
De riante villa De Olmen, gebouwd in 1926 naar ontwerp van Carlos Malfait, is in de regio van Dendermonde een zeldzaam voorbeeld van landhuisarchitectuur representatief voor het interbellum: naar stijl zijn elementen verenigd van de pittoreske cottagebouw van de art deco met een sobere decoratieve baksteenarchitectuur.