Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

61 resultaten


ID: 27842 | Bouwkundig element

Hof te Cattebeke

Bossenaarstraat 14 (Maarkedal)
Historische hoeve reeds vermeld in 1517, doch waarschijnlijk reeds vroeger opgericht. Gewitte bakstenen hoofdbestanddelen met semigesloten aanleg. IJzeren toegangshek ten noordoosten aan hoek Bossenaarstraat. Moestuin ten zuiden; ten noordwesten achter het woonhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw, afhellend park met vijver; parkaanleg naar verluidt uit eind 19de eeuw.


ID: 52591 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Schoolstraat 2 (Meerhout)
Alleenstaand hoekhuis met afgeronde hoektravee en twee bouwlagen onder een complexe bedaking, van 1932.


ID: 134059 | Landschappelijk element

Domein van de Plantentuin van Meise

Nieuwelaan (Meise), J.Van Gijsellaan, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)
Park in landschappelijke stijl van 143 hectare, ontstaan uit de samen­voeging van tot de 12de eeuw opklimmende domeinen: Meise en Bouchout, in 1879-1881 aangekocht door koning Leopold II voor zijn zuster Charlotte en omgewerkt tot één landschappelijk park met twee kastelen; circa 1700 een barok lustslot (Meise) en een feodale burcht (Bouchout), beide rond 1810 omringd door 'Engelse' tuinen met diverse 'fabriekjes' en 'follies', die wellicht een maçonnieke betekenis hadden, onder meer een rustieke rotsbrug annex grot (Bouchout) en een neoclassicistische 'Vriendschapstempel' (Meise), met ook nog een monumentale oranjerie (Meise) en een 'hermitage' in neogotische 'troubadourstijl' (Bouchout); in 1938 aangekocht door de Belgische Staat, vestiging van de Nationale Plantentuin; het kasteel van Meise werd in 1944 zwaar beschadigd en gesloopt; bouw van een imposant serrencomplex ('Plantenpaleis') in 1947-1958 en van een elegant, laatmodernistisch herbarium- en bibliotheekgebouw in 1959-1962.


ID: 88177 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Pecsteen

Hillestraat 37-43 (Oostkamp)
Kasteeldomein, dat zeker opklimt tot het begin van de 18de eeuw, bestaande uit een kasteel in neorenaissancestijl van circa 1900, met een loodrecht er op geënte dreef, twee koetsgebouwen en drie hoeves. Parkaanleg met bewaarde kenmerken van een vroeg 20ste-eeuwse pittoresk-landschappelijke vormgeving naar ontwerp van Jules Buyssens met bewaarde elementen uit oudere fases, zoals de tot vijver getransformeerde oudere omwalling met grot en ijskelder. Met kettingpalen afgezette bowling green aan de voorzijde van het kasteel. Ten noorden van het kasteel ommuurde moestuin met vervallen broeikas en schuur.


ID: 88392 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Woesten

Lariksdreef 3-5, Woestendreef 8 (Oostkamp)
Kasteel van circa 1950 in historiserende bouwtrant, gelegen in een in oorsprong 19de-eeuws domein met kasteelpark, vijvers met tuinbrug en parkbos. De huidige parkaanleg in landschappelijke stijl met pittoresk karakter dateert van het begin van de 20ste eeuw. Ten westen parkbos met dreefje, kunstmatige grot en ijskelder. Ten noorden van het landhuis gelegen bijgebouwen en aanpalende voormalige moestuin met bewaarde fruitmuur.


ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 42696 | Bouwkundig element

Abdij van Vrouwenpark, heden klooster der montfortanen

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Vrouwenpark is één van de weinige en voor wat Brabant betreft de enige cisterciënzerinnenabdij waarvan belangrijke restanten uit de 13de eeuw - periode van ontstaan en hoogbloei - bewaard bleven.


ID: 134509 | Landschappelijk element

Domein van de abdij Vrouwenpark

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Domein van voormalige Cisterciën­zerinnen­abdij, ongeveer 11 hectare, in 1815-1820 heraangelegd in een vroege landschappelijke stijl met restanten van de abdijgebouwen, vanaf 1927 verbouwd tot kostschool en klooster door de paters montfortanen; met een serpentine­ vijver ('rivier') en talrijke follies (pittoreske boogbruggen en 'gotisch' tuin­paviljoen, 13de-eeuws cellarium als 'grot' enzomeer) binnen de strakke, oude omkadering.


ID: 134510 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Regahof

Steenweg op Gelrode 73-75 (Rotselaar)
Eclectisch kasteel met neogotische kapel en portierswoning gebouwd in 1882-1885 in opdracht van Lambert de Wouters d'Oplinter ter vervanging van een 18de-eeuws 'huis van plaisantie', waarbij het ontwerp van het nieuw kasteel toegeschreven wordt aan de Antwerpse architect Joseph Schadde (1818-1894); kasteeldomein van circa 12 hectare vernoemd naar de Leuvense professor en rector Henricus Josephus Rega (1690-1754) die het goed in 1724 aankocht; kasteel omgeven door park in late landschappelijke stijl met ommuurde moestuin, halve serre, grot en serpentinevijver met boogbrugje, eveneens aangelegd in de jaren 1880; vroeg-18de-eeuwse eilandtuin van 'huis van plaisantie' en diverse oude bomen bleven bewaard.


ID: 15293 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof van Belsele

Belseledorp 108-110, 114-120, Kasteeldreef 13-17 (Sint-Niklaas)
Kasteeldomein Hof van Belsele of Bisschoppelijk kasteel, rustoord voor priesters, in de 18de eeuw aangekocht door bisschop Maximiliaan van der Noot, die het in 1754 gedeeltelijk herbouwde. In 1904 grotendeels verbouwd en met verschillende andere gebouwen uitgebreid door bisschop Antonius Stillemans naar ontwerp van architect Stephan Mortier. Het geheel bestaat uit een kasteel met voormalig koetshuis en hovenierswoning. Bij het landhuis horen ook enkele grote burgerhuizen. De gebouwen zijn gelegen in een uitgestrekt, omgracht park met monumentale bomen, grasvelden, vijver, moestuin. Langs wandelpaden zijn verschillende specimina van kleinarchitectuur aanwezig.