63 resultaten


ID: 9167 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Pharaildisparochie

Kerkhofstraat 28 (Lede)
De 18de-eeuwse pastorie is van het dubbelhuistype en kent een traditionele opbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Links en rechts situeert zich een bijgebouw van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak.


ID: 33469 | Bouwkundig element

Villa Le Cèdre

Grote Baan 18 (Lievegem)
Voormalige buitenplaats, gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw en vervangen in 1933 door de huidige villa, gelegen op het oude omgrachte domein met stenen walbrugje, ijzeren toegangshek en vijver. In het park, met twee zijden in de walgrachten, merkwaardig tuinpaviljoen bovenop een imitatiegrot uit de tweede helft van de 19de eeuw in eclectische stijl.


ID: 33589 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Schouwbroek

Schouwbroekstraat 6-8 (Lievegem)
Het Kasteel van Schouwbroek, omringd door wallen en dreven, ligt in een park met onder meer een amfitheater, heraangelegd in landschapsstijl; kasteel heropgebouwd in 1894 naar ontwerp van architect Achilles Marchand. Ten oosten naast vijver, ijskelder en erboven paviljoen. Ten westen aan vijver, brug over imitatiegrot en boothuis in beton; verder onder meer ommuurde moestuin met serre.


ID: 27842 | Bouwkundig element

Hof te Cattebeke

Bossenaarstraat 14 (Maarkedal)
Historische hoeve reeds vermeld in 1517, doch waarschijnlijk reeds vroeger opgericht. Gewitte bakstenen hoofdbestanddelen met semigesloten aanleg. IJzeren toegangshek ten noordoosten aan hoek Bossenaarstraat. Moestuin ten zuiden; ten noordwesten achter het woonhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw, afhellend park met vijver; parkaanleg naar verluidt uit eind 19de eeuw.


ID: 52591 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Schoolstraat 2 (Meerhout)
Alleenstaand hoekhuis met afgeronde hoektravee en twee bouwlagen onder een complexe bedaking, van 1932.


ID: 134059 | Landschappelijk element

Domein van de Nationale Plantentuin van België

Nieuwelaan zonder nummer (Meise), J.Van Gijsellaan zonder nummer, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)
Park in landschappelijke stijl van 143 hectare, ontstaan uit de samen­voeging van tot de 12de eeuw opklimmende domeinen: Meise en Bouchout, in 1879-1881 aangekocht door koning Leopold II voor zijn zuster Charlotte en omgewerkt tot één landschappelijk park met twee kastelen; circa 1700 een barok lustslot (Meise) en een feodale burcht (Bouchout), beide rond 1810 omringd door 'Engelse' tuinen met diverse 'fabriekjes' en 'follies', die wellicht een maçonnieke betekenis hadden, onder meer een rustieke rotsbrug annex grot (Bouchout) en een neoclassicistische 'Vriendschapstempel' (Meise), met ook nog een monumentale oranjerie (Meise) en een 'hermitage' in neogotische 'troubadourstijl' (Bouchout); in 1938 aangekocht door de Belgische Staat, vestiging van de Nationale Plantentuin; het kasteel van Meise werd in 1944 zwaar beschadigd en gesloopt; bouw van een imposant serrencomplex ('Plantenpaleis') in 1947-1958 en van een elegant, laatmodernistisch herbarium- en bibliotheekgebouw in 1959-1962.


ID: 88177 | Bouwkundig element

Kasteel Pecsteen

Hillestraat 41 (Oostkamp)
Hillestraat nr. 41. Kasteel "Pecsteen". Kasteeldomein, dat zeker opklimt tot het begin van de 18de eeuw, gelegen langs de Hillestraat en bestaande uit een kasteel in neorenaissancestijl van circa 1900, met een loodrecht er op geënte dreef, twee koetsgebouwen en een deels bewaarde omwalling achter het kasteel. Historiek. 18de eeuw. Eerste bebouwing vermoedel


ID: 88392 | Bouwkundig element

Kasteel De Woesten

Woestendreef 8 (Oostkamp)
Woestendreef nr. 8. Kasteel "<italic>De Woesten</italic>". Kasteel van circa 1950 in historiserende bouwtrant, gelegen in een in oorsprong 19de-eeuws domein met kasteelpark, vijver en bos. Het kasteeldomein wordt ten noorden afgebakend door de Lariksdreef, ten zuiden door de Woestendreef. Ten oosten en ten westen afgeboord door de bebouwing respectievelijk aan de Kortrijksestraat en de Ve


ID: 31312 | Bouwkundig element

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken door de vooraanstaande Poperingenaar, Jules van Merris, voormalig schepen van de stad en liberaal volksvertegenwoordiger, naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison. Een park, oorspronkelijk aangelegd in landschappelijke stijl, met een tuinpaviljoen, vijver, jagersgrot, ijskelder en prieel omgeeft het kasteel.


ID: 42696 | Bouwkundig element

Abdij van Vrouwenpark, heden klooster der montfortanen

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Vrouwenpark is één van de weinige en voor wat Brabant betreft de enige cisterciënzerinnenabdij waarvan belangrijke restanten uit de 13de eeuw - periode van ontstaan en hoogbloei - bewaard bleven.