Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

143 resultaten


ID: 76119 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Prins Boudewijnlaan (Assenede)
Classicistische kapel, op de voorgevel en op een steentje in de achtergevel 1773 gedateerd. Volgens documenten van 1750 in het kerkarchief van Assenede, werden er toen al plannen gemaakt om een nieuwe kapel op te richten met financiële en materiële steun van de parochianen.


ID: 52236 | Bouwkundig element

Boskapel

Lichtenboslaan (Balen)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, van 1841, zie traliewerk deur, en gelegen te midden van een ten dele beboomd parkje.


ID: 11830 | Bouwkundig element

Sint-Corneliuskapel

Schransdriesstraat (Beerse)
Grote, vrijstaande kapel in gotische stijl, minstens opklimmend tot de 15de eeuw; gelegen op het kruispunt van de oude heerbaan naar Antwerpen en de oude noord-zuidverbinding Breda-Diest.


ID: 17403 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland

Gaverlandstraat 150 (Beveren)
De Onze-Lieve-Vrouw van Gaverlandkapel werd gebouwd in neogotische stijl in 1862 en vergroot in 1870 door priester-architect Jean Auguste Clarysse.


ID: 214814 | Bouwkundig element

Sint-Ermelindiskapel

Sint-Ermelindisstraat (Bierbeek)
Deze kleine bedevaartkapel is gelegen aan de rand van het Bruulbos. De kapel, volledig nieuw gebouwd in 2012 is opgetrokken uit baksteen.


ID: 300793 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Sterreborne met plantsoen

Sterrebornestraat (Boutersem)
Bedevaartsoord met een grote kapel, heropgebouwd in neogotische stijl in 1893-1894 naar ontwerp van Edward Francken, omgeven door een plantsoen. Rechts van de toegangsweg naar het kapelportaal bevindt zich de bron in een afzonderlijk veldkapelachtig gebouwtje. De randbeplanting bestaat voor de helft uit gekandelaarde zomerlinden, die getuigen van de oorspronkelijke, bij de heraanleg van 1893-1894 behorende aanplanting.


ID: 74064 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Kasteeldreef (Brakel)
Opvallende kapel hoog gelegen ten opzichte van het straatniveau. Huidige eenbeukige neogotische wegkapel van drie traveeën toegewijd aan Sint-Antonius abt gebouwd, ter vervanging van oudere kapel, naar ontwerp van van architect G. d'Haeyer van 1901. Calvarie van 1908 met gepolychromeerde stenen beeldengroep, uitgevoerd door L. Blanchaert en opgesteld op het ronde voorpleintje van de kapel als één van zeven staties van Onze-Lieve-Vrouw van zeven Weeën.


ID: 73892 | Bouwkundig element

Sint-Jozefkapel of Kapel van de Vrede

Toepkapelstraat (Brakel)
Neogotische kapel, op heuvel met aangelegd plateau en omgeven door zeven staties van ommegang te midden van omzomende bomenrij van onder meer paardenkastanjes. Eenbeukige kapel van twee traveeën met uitspringend portaal en driezijdig koor onder steile leien zadeldaken, opgericht in 1924. Groot kruisbeeld met gedenksteen en namen van oorlogsslachtoffers uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.


ID: 54423 | Bouwkundig element

Visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen

Kapelstraat (Bredene)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en bijgenaamd "Breeningska­pel"; bekend bedevaartsoord voor vissers en andere. Gelegen in een beboomd parkje.


ID: 86041 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troosteres der Bedrukten

Opitterkiezel 200 (Bree)
De plattegrond beschrijft een thans éénbeukig schip van vier traveeën en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting; de westelijke travee fungeert als portaal. Mergelstenen gebouw op een sokkel van Maaskeien; een kleine ijzerzandstenen muurpartij in de noordgevel.