Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

143 resultaten


ID: 77020 | Bouwkundig element

Pestkapelletje

Gemeneweideweg-Zuid (Brugge)
Pestkapelletje uit het eind van de 18de eeuw. Oorspronkelijk gewijd aan Sint-Rochus, die werd aangeroepen ter voorkoming van de pest. Beschilderd, bakstenen kapelletje onder zadeldak met bekronend ijzeren kruis en onder een monumentale hulststruik.


ID: 74981 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Boompje

Koestraat (Brugge)
Kapelletje op rechthoekige plattegrond. Rode verankerde baksteenbouw onder leien zadeldak gevat tussen twee puntgevels met schouderstukken. Nokpannen van geglazuurd aardewerk.


ID: 44566 | Bouwkundig element

Boskapel en ommegang

Kasteelstraat (Buggenhout)
De Boskapel werd in het begin van de 16de eeuw opgericht en bij vergrotingswerken in 1667 geïntegreerd als het koor van een nieuwe, ruimere bidplaats. De kapel bestaat uit een éénbeukig schip en een smaller koor met een driezijdige vlakke afsluiting. In de omgeving van de boskapel werden in 1949 de vijftien statiën of Geheimen van de Heilige Rozenkrans opgericht door Octave Tondeleir en Zoon in rotssculpturen in cementrustiek. Centraal in de ommegang bevindt zich een wit geschilderde calvarie.


ID: 78824 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw te Groene

Maleise Weg (Damme)
Eenvoudige rood bakstenen kapel omringd door haag en linden. Opgericht in 1954 als naoorlogse wederopbouw van een kapel die sinds 1874 bedevaarders aantrok langs de Hoornstraat. Verplaatsing naar Maleise Weg in de jaren 1980.


ID: 135207 | Landschappelijk geheel

Scheldemeersen tussen Zevergem en Schelderode

Zevergem (De Pinte), Zwijnaarde (Gent), Melsen, Merelbeke, Schelderode (Merelbeke), Eke (Nazareth)
De Scheldemeersen van Zevergem-Schelderode vormen één van de weinige restanten van een aaneengesloten meersenlandschap in de Scheldevallei. Het gebied wordt gekenmerkt door de afwisseling van meersen, afgesneden meanders, populierenaanplantingen en door greppels opgedeelde graslandpercelen. Het kasteeldomein van Schelderode ligt op de steilrand.


ID: 48902 | Bouwkundig element

Sint-Elooikapel

Grootzand (Dendermonde)
De 18de-eeuwse Sint-Elooikapel is gelegen achteraan op een quasi U-vormig terrein op het Grootzand. De open ruimte rondom de kapel is begroeid met gras en beplant met elf wilde kastanjebomen en twintig lindebomen. De kapel uit 1777 werd in barokstijl gebouwd. De kleine, éénbeukige ruimte heeft een rechthoekige vorm en een driezijdige vlakke koorafsluiting.


ID: 48905 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lambroeckkapel

Lambroeckstraat (Dendermonde)
De Lambroeckkapel, door de bevolking ook wel de Koortskapel genoemd, is te midden van weide- en akkerland gelegen aan een veldweg in de Lambroeckstraat. Deze kapel werd door brand geteisterd en in 1763 heropgebouwd in zijn huidige vorm.


ID: 135237 | Landschappelijk geheel

Kastelensite Destelbergen en Sint-Amandsberg

Beukendreef, Eenbeekstraat, Frans Heynderycxrede, Kerkkouterrede, Kerkstraat, Kromrede, Kwadenplasstraat, Volderrede, Zevensterrede (Destelbergen), Alfons Braeckmanlaan, Ledestraat (Gent)
In Destelbergen ligt een ensemble van de kastelen Te Lande, Krabbenburg, Ter Meren, Succa en Notax met hun bijhorende parken. De kastelen zijn niet alleen historisch en landschappelijk met elkaar verbonden, ook de visuele band is heel sterk. Samen met hun aanhorigheden, hoeves, waterpartijen, parken, dreven en hovingen zijn deze kastelen een typisch voorbeeld van het voorkomen van een hele reeks kleine kasteeltjes rond Gent, behorend aan de 19de-eeuwse katoenbaronnen.


ID: 86212 | Bouwkundig element

Reconstructie van de fundamenten van de Sint-Janskapel van Mulheim

Mulheim (Dilsen-Stokkem)
De kapel werd gebouwd op de Romeinse grondvesten, mogelijk van een tempel. Zij was één van de oudste bedehuizen van het Maasland, behorend tot het domein van Sint-Willibrordus, vermeld in het zogenaamd Testament van Willibrordus, van 726.


ID: 13025 | Bouwkundig element

Kapel Moeder Gods

Raaiberg (Essen)
Processiekapel opgericht voor 1853, in de landelijke wijk Horendonk.