Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2366 resultaten


ID: 81627 | Bouwkundig element

Hoeve

Oudepontstraat 5 (Anzegem)
Klein 19de-eeuws hoevetje met aan de straat gelegen boerenhuis en achtergelegen parallelle stalvleugel met loodrecht aansluitend wagenhuis en vermoedelijk bakhuisje. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Boerenhuis getypeerd door aflijnende fries met uitgelengd dropmotief. Lijstgevel geritmeerd door licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 81569 | Bouwkundig element

Hoeve

Pastoor Verrieststraat 107 (Anzegem)
Aan de straat gelegen hoeve met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Semigesloten opstelling van bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rond een bekiezeld erf. Zuidelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers en ijzeren hek. Ten oosten de schuur met aansluitend wagenhuis en bakhuisje en ten westen de stal.


ID: 81491 | Bouwkundig element

Hoeve 't goed ten Heede

Stientjesstraat 64 (Anzegem)
Thans hoeve, in kern opklimmend tot in de 18de eeuw, bestaande uit losstaande gewitte bakstenen bestanddelen op gepikte plinten en onder pannen zadeldaken. Bekiezeld erf.


ID: 81630 | Bouwkundig element

Hoeve

Tiegemstraat 1 (Anzegem)
Aan de straat gelegen hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht. Verankerde bakstenen volumes onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseid erf, aan de straat afgezet door ijzeren hek. Rechts van het ijzeren hek, wegkapelletje. Ten noorden boerenhuis met later gecementeerde lijstgevel. Licht getoogde muuropeningen met onder meer houten schuiframen. Ten oosten wagenkot en aansluitende stalvleugel. Ten westen schuur.


ID: 81635 | Bouwkundig element

Goed te Corbie

Varentstraat 27 (Anzegem)
De hoeve vormde het centrum van de gelijknamige heerlijkheid en was in het bezit van de abdij van Corbie, heren van Kaster. De oudste vermeldingen gaan terug tot 1200. Volledig omwalde hoeve met semigesloten opstelling rond deels gekasseid erf. Brede omwalling aangeduid door populieren, waarvan één gelegen aan de erfoprit gemarkeerd wordt door houten kapelletje met heiligenbeeld. Lange gekasseide erfoprit aan het erf gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noordwesten van de hoeve, buiten de omwalling, staakkapelletje met Christus aan het kruis en omgeven door ijzeren hek tussen gerotseerde pijlers.


ID: 81504 | Bouwkundig element

Hoeve met watermolen Hof ter Walskerke

Walskerkestraat 2 (Anzegem)
Hoeve met watermolen "hof ter Walskerke". Watermolen met roerend werk, waterrad en sluiswerk beschermd als monument en onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht bij B.V.E. van 28/07/1983. Historische hoeve, tijdens het ancien régime gelegen op het grondgebied van de heerlijkheid "Wulfskerke, gheseit ter Moten".


ID: 81638 | Bouwkundig element

Kruisbroekhoeve

Walstraat 2 (Anzegem)
Voormalige historische hoeve reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als deels omwalde hoeve met U-vormige opstelling. Ten noorden aangepast boerenhuis met rechthoekige vensteropeningen die verlengd zijn tot op de grond. Ten westen 19de-eeuwse schuur met vernieuwd spant. Ten zuiden 20ste-eeuws wagenhuis., Ten oosten vermoedelijk 18de-eeuws nutsgebouw (waarschijnlijk voormalig poortgebouw) met aansluitende bakstenen erfpijlers. Ten zuidoosten tweeledig bakhuisje. Aan de straat gelegen kapelletje.


ID: 81513 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zijptestraat 13 (Anzegem)
Hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht. Vermoedelijk met oudere kern, zie aanduiding site met herkenbare configuratie op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom onverhard erf met een bakstenen erfpijler.


ID: 207448 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Burcht

Autvijverstraat 2 (Ardooie)
Neerhof van het voormalige kasteel van Autvyver, voornamelijk bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen, met duiventoren minstens opklimmend tot de 18de eeuw en cichorei-ast uit het interbellum.


ID: 207530 | Bouwkundig element

Hoeve d' Hoge Schuur

Hogeschuurstraat 18 (Ardooie)
19de- en 20ste-eeuwse gebouwen op oudere site. Hoeve bestaande uit bakstenen bedrijfsgebouwen rondom een omhaagd erf in losse verharding en tarmac, begraasd en beboomd, toegankelijk via een nieuw ijzeren hek. Ten noorden het boerenhuis met stal, onder zadeldak in roodgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Roodbakstenen erfgevel met woongedeelte van zes traveeën en aanpalend staldeel ten westen. Gedicht wagenhuis en centraal op het erf een betonnen hondenhokje.