Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2366 resultaten


ID: 76111 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwburgstraat 16 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen op met gras begroeid en beboomd erf, afgesloten door ijzeren hek, met gekasseide oprit naar hoevegebouwen. Boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak. Houten wagenhuis van drie traveeën onder zadeldak. In boomgaard, drie betonnen grassilo’s, naar verluidt van circa 1940.


ID: 76095 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Trieststraat 142 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen op met gras begroeid en beboomd erf, afgesloten door vernieuwd ijzeren hek aan nieuwe bakstenen stijlen, opklimmend tot de 18de eeuw. Ten noorden op erf en haaks op de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Ten zuiden, parallel aan woonhuis, ruim bedrijfsgebouw van elf traveeën met schuur en stallen.


ID: 76096 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Valkendijk 1 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Woonhuis, aangepast met nieuw bakstenen parement en vergrote muuropeningen en bakstenen schuur onder zadeldak met wolfseinden, oorspronkelijk gedekt met riet. Tussen woonhuis en schuur, voormalig wagenhuis, oorspronkelijk met houten bebording en strodak.


ID: 79071 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Achterdriesstraat 60 (Avelgem)
Aan de straat gelegen hoeve, bestaande uit losse bestanddelen, gegroepeerd rond een deels verhard erf. Schuur en woonhuis reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Thans hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Ten noordwesten het boerenhuis, schuren ten noordoosten en zuidwesten en wagenhuis ten zuidoosten. Woonhuis van rode baksteen verfraaid door fries. Bewaarde handpomp voor het woonhuis.


ID: 79042 | Bouwkundig element

Goed te Bouvrie

Bouvriestraat 11 (Avelgem)
Historische hoeve "Goed te Bouvrie". Centrum van de belangrijke "heerlijkheid van Bouvrie", die afhing van het Oud Kasteel van Kortrijk. Eerste vermelding in het midden van de 15de eeuw als eigendom van de heer van Gruuthuse die het verpachtte. Twee bakstenen hekpijlers. Stal, dwarsschuur, paardenstal, wagenhuis, restanten van ast en poortgebouw van twee bouwlagen met geïncorporeerde duiventoren. Deels bewaarde omwalling. Verschillende gebouwen op het erf worden getypeerd door muurvlechtingen en het gebruik van Doornikse steen voor plint, negblokken of hoekkettingen.


ID: 79295 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Doorniksesteenweg 314 (Avelgem)
Historische 18-de eeuwse hoeve zogenaamd "Kasteelhoeve", heden ingericht als feestzaal. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) met grosso modo gelijke opstelling. Verankerde bakstenen hoevegebouwen onder snijdende pannen zadeldaken. Gewitte erfgevels. Stalgebouw met aansluitend poortgebouw, schuur, voormalige paardenstal, voormalige ast, schuur.


ID: 79043 | Bouwkundig element

Hof van Ename

Doorniksesteenweg 388 (Avelgem)
Historische hoeve zogenaamd "Hof van Ename" of "Hof van Bossuit". De heuvelrug waarop de hoeve is ontstaan, was reeds bewoond in de Romeinse tijd, als centrum van een villa. Woonhuis ten oosten, dubbele dwarsschuur te noorden, cichorei-ast en voormalig open wagenhuis ten westen. Beeldbepalende poortdoorgang met geïncorporeerde duiventoren. Ten zuiden, stalvleugels. Bewaarde kasseiweg. Vervallen kapelletje. Onderkelderd dubbelhuis met laag volume van veertien traveeën van gewitte baksteen met getrapte fries. Bij deur nisje met heiligenbeeld.


ID: 79279 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Plaats 5 (Avelgem)
Verankerde bakstenen bestanddelen U-vormig opgesteld rondom gekasseid erf. Aan de straat afgezet door bakstenen muur met centraal ijzeren poort tussen bakstenen pijlers met bolornament en schampstenen. Ten noorden, boerenhuis met aangepast parement, ten zuiden stalvleugel en ten westen dwarsschuur en wagenhuis. Ten noorden van de hoeve bakhuisje. Stalvleugel gemarkeerd door bakstenen kapelletje.


ID: 46412 | Bouwkundig element

19de-eeuwse schuur bij aangepaste hoeve

Tommel 5 (Baarle-Hertog)
Minstens tot de 18de eeuw opklimmende hoevesite met sterk aangepast woonstalhuis van zeven traveeën onder zadeldak met parallel karrenkot en schuur aan de zuid- en westzijde.


ID: 89148 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beekstraat 99 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Toegankelijk via een erfoprit geflankeerd door betonnen erfpijlers met bolbekroning en smeedijzeren hekken. Geflankeerd door bomen. Imposante dwarsschuur met geïntegreerde stal en wagenhuis van twee traveeën onder een pannen zadeldak, onderbroken door een sleepdak ter hoogte van de schuurdoorrit. Het volume is fasegewijs tot stand gekomen. Het oudste gedeelte wordt reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830.