Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

72 resultaten


ID: 201187 | Bouwkundig element

Home Edouard Pecher

Veurnelaan 109 (Koksijde)
Home opgericht op initiatief van de liberale mutualiteiten uit Brussel in het jaar 1937 naar ontwerp van ingenieur architect Marcel Simon. In 1948 werd het gebouw uitgebreid naar ontwerp van architect G. De Bruyker in aansluitende bouwtrant met een washuis. Voortuintje afgezet door middel betonnen afsluiting; rode bakstenen pijlers markeren de vier toegangen.


ID: 200651 | Bouwkundig element

Hoeve Sioengoed

Beekstraat 109 (Kortrijk)
Oud hoevesite, gelegen aan de zuidelijke rand van de Kortrijkse agglomeratie. De hoeve behoorde rond 1747 toe aan het toenmalige Klooster van het Sioen binnen Kortrijk; rond 1770 wordt het klooster van Sint-Katharina als eigenaar vermeld. Stopzetting van landbouwactiviteiten in jaren 1970.


ID: 59624 | Bouwkundig element

Hotel Meysseyne met tuin

Groeningestraat 17, Guldenbergplantsoen 10 (Kortrijk)
Hotel Meysseyne vormt een fraai complex met een U-vormige plattegrond, bestaande uit een neoclassicistische straatvleugel uit het midden van de 19de eeuw en twee merkwaardige oudere, 18de-eeuwse dwarse tuinvleugels. De verschillende vleugels worden allen getypeerd door een behouden volume en gaaf bewaarde gevels. Achter het hotel ligt een landschapstuin met neogotisch tuinpaviljoen.


ID: 59638 | Bouwkundig element

Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Grote Kring 4 (Kortrijk)
Dieper in gelegen 17de-eeuws kloostercomplex, met bakstenen vleugels gegroepeerd rondom een binnenplaats omgeven door gesloten pandgangen. Ten westen van het klooster de zogenaamde "wasplaats" van het klooster. De kapel is opgevat als een niet-georiënteerd bedehuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken tussen 1715 en 1719 en met vernieuwd parement van 1894, naar ontwerp van de Kortrijkse architect J. Carette. Aan de Lange Brugstraat, lange, deels verankerde, bakstenen muur op gepikte natuurstenen plint, waarvan het oudste deel dateert van circa 1664.


ID: 17630 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Kerkstraat 249 (Kruibeke)
Boerenhuis met gevel van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 54317 | Bouwkundig element

Brouwerij De Hoprank

Dorpsstraat 19 (Laarne)
Voornaam burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bedrijfs- en dienstgebouwen, naar aanleg, functieverdeling en typologisch kenmerkend voor de bedrijfsarchitectuur van een landelijke 19de-eeuwse brouwerij; zij omsluiten met een semi-gesloten opstelling de ruime rechthoekige binnenplaats achter het brouwershuis.


ID: 58213 | Bouwkundig element

Herenhuis met koets- en washuis

Vromondstraat 4 (Laarne)
Herenhuis, voormalig brouwershuis van de brouwersfamilie Cremers, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 18.10.1995. In de bebouwde dorpskom gelegen, oorspronkelijk vrijstaand herenhuis van 1854 met twee koetshuizen opgesteld in U-vorm rond voortuin van de straat afgesloten door ijzeren hekken.


ID: 44071 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brugseweg 37 (Langemark-Poelkapelle)
Alleenstaand huis met bijhorend nutsgebouwtje midden tuin. L-vormige plattegrond onder zadeldaken, gedateerd "Anno-1925" en gesigneerd "Steels & Renders -19- Architecten . 25", op gevelstenen. Vermoedelijk als modelwoning voor hier op te richten burgerhuizen.


ID: 305679 | Bouwkundig element

Filosofisch instituut

Sint-Jansbergsesteenweg 95-97, 101-103, 107 (Leuven)
Het filosofisch instituut werd in 1925-1927 opgetrokken naar een ontwerp van de architect Theo Van Dormael. Het instituut werd met zijn bijgebouwen gebouwd in opdracht van de Franstalige jezuïeten, te midden van een groot (historisch) parkdomein gevat tussen de Sint-Jansbergsesteenweg, de Nijvelseweg en de tuinwijk Ter Elst. Een eclectische baksteenstijl werd aangewend voor de gebouwen, kenmerkend voor het oeuvre van Theo Van Dormael.


ID: 51722 | Bouwkundig element

Villa 't Eiland

Astridlaan 26 (Lichtervelde)
Villa, zogenaamd " 't Eiland" naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1940. Ommuurd terrein, aan Astridlaan en Koolskampstraat afgezet met lage rode bakstenen muur bekroond met deels vernieuwd hekwerk; vernieuwde metalen poorten. Aangelegde tuin met pergola, paviljoentje en vijver naar ontwerp van tuinarchitect André Rousseau (Roeselare) waarin rotspartij met onderkelderd tuinhuisje en waterval naar ontwerp van Joseph De Bruycker