Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

22 resultaten


ID: 42166 | Bouwkundig element

Hollands College en Paridaensinstituut

Janseniusstraat 2, Pater Damiaanplein 9 (Leuven)
Qua concept vertoont het 18de-eeuws college de karakteriserende vierkantstructuur, gevormd door het anderhalve bouwlaag hoge poortgebouw met aansluitende straatmuur en, rondom het gekasseide binnenplein, de drie U-vormig opgestelde verblijfsvleugels.


ID: 51693 | Bouwkundig element

Burgerhuis, appartementsgebouw en verffabriek Deba

Statiestraat 115 (Lichtervelde)
Woonhuis met aansluitend appartementsgebouw en verffabriek "Deba", voorheen brouwerij "Sint-Margaretha" opgericht in 1906.


ID: 1368 | Bouwkundig element

Bijgebouwen kasteel Empain

Battelse Bergen 16-20, 37 (Mechelen)
Voormalige bijgebouwen van kasteel Empain, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; het kasteel zelf werd in 1952 gesloopt.


ID: 27380 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis en blekerij met dienstgebouwen en park

Meerspoort 6-10 (Oudenaarde)
Nummer 6: verankerd, bakstenen dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opgericht door de stad onder leiding van de bouwmeesters A. Van den Hende en Ph. Van der Meersch in 1778, binnen een vierkante omgrachting; herhaaldelijk aangepast in de 19de en begin 20ste eeuw. Ten oosten, in L-vorm aangebouwde dienstgebouwen en garage in regionalistische stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 8-10. Voormalige linnenblekerij, later ook wasserij, opgericht in de jaren 1860 en uitgebreid circa 1900 zie opschrift in boogveld. Sinds het eerste kwart van de 20ste eeuw twee woningen met achteraan behouden zeer lang blekerijgebouw onder pannen zadeldak. Achterliggend park uit het interbellum.


ID: 27468 | Bouwkundig element

Wasserij Blanka

Nestor De Tièrestraat 139 (Oudenaarde)
Herenhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, vroegere wasserij van vijf plus drie traveeën en twee bouwlagen onder verspringend zadeldak. Dubbelhuis met heden beraapte lijstgevel op arduinen plint, begane grond met imitatiebanden.


ID: 28826 | Bouwkundig element

Burgerhuis en wasserij in nieuwe zakelijkheid

Louis Vangrootenbruelstraat 49 (Ronse)
Gebouw in nieuwe zakelijkheid, aanvankelijk woning en wasserij, volgens plintopschrift en bouwplan van 1938, naar ontwerp van architect R. Delgutte.


ID: 90697 | Bouwkundig element

Complex van stoommelkerij en stoomwasserij

Waterboordstraat 2 (Ruiselede)
Complex van voormalige stoommelkerij en stoomwasserij later omgevormd tot breiwarenfabriek. Ook Billiets fabriek genoemd naar de toenmalige eigenaar. Heden in gebruik als werk- en opslagplaats voor een firma van textielwaren. Op deze plaats zou de oude pastorie hebben gestaan.


ID: 216720 | Bouwkundig element

Woonhuis met wasserij

Dreef 27-31 (Sint-Genesius-Rode)
Haaks op de straat ingeplant samenstel van een halfvrijstaand woonhuis met aansluitend bijgebouw, waarin vroeger een wasserij was ondergebracht kadastraal geregistreerd in 1904.


ID: 58327 | Bouwkundig element

Villa Dennenhof

Leemweg 22 (Sint-Laureins)
Voormalige notariswoning gebouwd in 1889 en aanvankelijk omgeven door een prachtige tuin. In 1951 werd achteraan door de familie Buysse de Wasserij St. Antonius gebouwd. Eclectische villa op vierkante plattegrond, drie op drie traveeën en twee bouwlagen onder laag schilddak met ijzeren nokhek en bliksemafleiders.


ID: 89509 | Bouwkundig element

Parochiezaal Gildhof

Rijksweg 240 (Wielsbeke)
Voormalige parochiezaal "Gildhof", thans herbestemd als wasserij. Gelegen in de binnenbocht van de Rijksweg ter hoogte van het oude dorpsplein. Op 3 augustus 1907 wordt het nieuwe Gildhof ingehuldigd, als feestzaal, vergaderzaal of zaal voor voordrachten, toneel en ontspanning. De nieuwe stichting ligt onder de bescherming van Heilige Mauritius, naar de mecenas, baron Maurice van der Bruggen. In de jaren 1920 wordt het Gildhof onder meer gebruikt als naaischool. De zaal is eigendom van de V.Z.W. "Parochiale Werken".