Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

399 resultaten


ID: 37496 | Bouwkundig element

Watermolen

Heldenstraat 2, Tweemolensstraat 38 (Tongeren)
Bakstenen gebouwen onder zadeldak, uit verschillende perioden, waarvan alleen die aan de zijde van Mal nog hun oude kern van 1630 behielden.


ID: 37419 | Bouwkundig element

Watermolen Blaarmolen

Kevieweg 3 (Tongeren)
Voormalige watermolen op de Jeker, sinds de omlegging van deze waterloop in 1968 buiten bedrijf.


ID: 37487 | Bouwkundig element

Watermolen Hogemolen

Klerebroek 43 (Tongeren)
L-vormig gebouw (woon- en molenhuis), de overige dienstgebouwen grotendeels aangepast en opgedeeld in verschillende eigendommen.


ID: 37255 | Bouwkundig element

Wijkmolen

Linderstraat 6-12, 10B (Tongeren)
In zijn huidige vorm een langgerekt, bakstenen gebouw onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw, opgesplitst in verschillende woningen.


ID: 37573 | Bouwkundig element

Watermolen Ruttermolen

Ruttermolenstraat 20 (Tongeren)
Voormalige watermolen op de Jeker. Circa 1965 buiten bedrijf gesteld. L-vormig geheel met kern uit midden 19de eeuw, periode waaruit ook het molenwerk schijnt te dateren.


ID: 37589 | Bouwkundig element

Sluizermolen

Sluizermolenweg 19 (Tongeren)
U-vormig geheel bestaande uit het molenhuis met aansluitend woonhuis en de dienstgebouwen haaks op het woonhuis; kern naar verluidt van 1647.


ID: 37395 | Bouwkundig element

Begijnenmolen

Sportpleinstraat 1 (Tongeren)
Voormalige watermolen op de Jeker. Molenhuis met aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel, tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 70440 | Bouwkundig element

Gebouw Kijk Uit en protestantse kerk

Lange Molensstraat 58-60 (Vilvoorde)
Complex gebouw, in kern opklimmend tot de zestiende eeuw, grondig verbouwd en gerestaureerd, onder meer in 1936; achterin gelegen constructie, nu protestantse kerk, op het kadaster geregistreerd in 1898.


ID: 135383 | Landschappelijk geheel

's Graven-, Sint-Martens- en Sint-Pietersvoeren

's Gravenvoeren, Remersdaal, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven (Voeren)
De ankerplaats strekt zich uit over het grootste deel van de deelgemeenten ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren en omvat de dorpskernen van deze gemeentes. De diep ingesneden Voer loopt centraal door de ankerplaats en aan weerszijden strekt zich een agrarisch landschap uit afgewisseld door bossen. Voeren heeft een zeer hoge concentratie aan holle wegen en graften. Typisch voor het landschap zijn de vele kom- en trechtervormige depressies of dolinen.


ID: 305769 | Landschappelijk geheel

Altenbroek en Voervallei met omgeving

's Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren (Voeren)
Het landschap omvat de vallei van de Veurs vanaf Krindaal en de vallei van de Voer van Sint-Martens-Voeren tot aan de westelijke staatsgrens met Nederland. Het volledige gebied van Altenbroek en het omgeving van het Hoogbos vormen de noordelijke grens. De valleigraslanden en de aanpalende grasland- en graftenrijke hellingsgronden vormen een belangrijke component binnen het landschap. De aanpalende (beboste) hellingen en plateaus hebben een samenhang met de valleien. Het landschap bevat een grote dichtheid aan punt- en lijnvorminge landschapselementen zoals houtkanten, solitaire bomen, veekeringshagen van geschoren meidoorn en holle wegen. De valleien en hellingen worden gekenmerkt door een hoge dichtheid aan historische permanente graslanden, soms met hoogstamboomgaard en vaak begrensd door houtkanten op graften of meidoornhagen. Verspreid in het landschap liggen gebouwen met erfgoedwaar