Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

399 resultaten


ID: 70770 | Bouwkundig element

Site Reppelmolen

Monshofstraat 9, 9A (Bocholt)
Watergraanmolen van het onderslagtype op de Abeek. De molen is een geheel met losstaande bestanddelen: woonhuis en dienstgebouw tegenover elkaar, de molen ten zuidwesten van het erf; op deze wijze is de molen reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77.


ID: 70743 | Bouwkundig element

Watermolen Clootsmolen

Watermolenweg 1 (Bocholt)
Watergraanmolen op de Abeek. Eerste vermelding in 1465. De molen staat aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77 en in de Atlas van de Buurtwegen van 1845. Het huidige woonhuis dateert uit het interbellum. Het molenhuis dateert in zijn huidig uitzicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 200195 | Bouwkundig element

Watermolen en molenaarswoning

Pastorijstraat (Boortmeerbeek)
Korenwatermolen met turbine; maalvaardig maar niet in bedrijf. De maalinstallatie dateert van 1908. Het complex bestaat uit het hoofdgebouw met loodrecht hierop een zijvleugel.


ID: 301114 | Landschappelijk geheel

Haspengouw van Borgloon tot Vechmaal

Bommershoven, Borgloon, Broekom, Groot-Loon (Borgloon), Gutschoven, Heers, Heks, Horpmaal, Vechmaal (Heers), Lauw, Piringen, Widooie (Tongeren)
Het is een overwegend open en sterk glooiend landschap, voornamelijk bestaande uit zeer vruchtbare akkers. De bewoning is geconcentreerd in dorpen die vooral gelegen zijn in de valleien. Deze valleien zijn vochtiger en bestaan uit hooi- en graslanden en houtkanten en vormen meer gesloten linten tussen de uitgestrekte open plateaugebieden. Op de heuveltoppen ontbreekt plaatselijk de vruchtbare leemlaag of is deze te dun voor landbouw en liggen beperkte boscomplexen. De ankerplaats vormt een uitzonderlijk landschap waarbij de erfgoedelementen samen een uitgestrekt cultuurlandschap vormen met vele historische kasteeldorpen en domeingoederen, alternerend met een schitterend semi-ruraal kader van hoeves, akkers, weilanden, hoogstamboomgaarden en bossen waarbij de verschillende elementen bovendien onderling verbonden zijn door oude wegtracés (waaronder de Romeinse weg).


ID: 31924 | Bouwkundig element

Watermolen van Ham

Hamstraat 58 (Borgloon)
Het was een watermolen van het onderslagtype op de Herk, opgericht vóór 1830.


ID: 31949 | Bouwkundig element

Engelingenmolen

Helshovenstraat 33 (Borgloon)
De naam is door zijn suffix -ingen terug te voeren op een plaatsnaam van Germaanse oorsprong. Het gehucht Engelingen heeft als bebouwing steeds alleen de molen omvat.


ID: 31925 | Bouwkundig element

Hoenshovenmolen

Hoenshovenstraat 5 (Borgloon)
Zogenaamde "Hoenshovenmolen", voormalige watermolen op de Herk. Voor het eerst vermeld in het tweede kwart van de 15de eeuw. Op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een gesloten complex, zogenaamd "Hons Meulen"


ID: 31861 | Bouwkundig element

Watermolen Wijngaardmolen

Kapelstraat 56 (Borgloon)
Voormalige watermolen op de Herkebeek. Eén van de goederen die behoorden tot de dotatie van de burggraaf van Borgloon, voor het eerst vermeld in 1315.


ID: 31854 | Bouwkundig element

Nieuwe Molen

Nieuwmolen 1 (Borgloon)
Voormalige graanwatermolen op de Herk, met losstaande dienstgebouwen. Reeds vóór 1300 bevond zich een molen op deze plaats.


ID: 31864 | Bouwkundig element

Sassenbroekmolen

Sassenbroekstraat 7 (Borgloon)
Voormalige watermolen op de Sassenbroekbeek, die ontspringt bij het Manshovenhof en iets verder dan de molen uitmondt in de Herkebeek.