Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

775 resultaten


ID: 301738 | Bouwkundig element

Gietijzeren waterpomp

Walenhoek (Antwerpen)
Aan de vroegere Peerdsmerckt, waar de wapenplaats van het garnizoen gelegen was, heeft eertijds een stenen put met houten wip gestaan. Vóór 1914 heeft het gemeentebestuur de waterput vervangen door de huidige gietijzeren pomp.


ID: 6304 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Rubenshuis met tuin

Wapper 9-15 (Antwerpen)
Complex geheel van gebouwen rond rechthoekige binnenkoer met portiek, achterliggende tuin en tuinpaviljoen, ontstaan in 1611-27, wanneer Rubens er, na zijn terugkeer uit Italië in 1608, aan de Wappervaart een eigendom met bestaande woning in traditionele bak- en zandsteenstijl kocht en verbouwde tot woonhuis, een atelier liet bouwen in een italianiserende barok en beide verbond door een barokke portiek, die toegang verleende tot de kruiden- en bloementuin, waarin hij een sierlijk paviljoentje bouwde.


ID: 4719 | Bouwkundig element

Godshuis Bontwerkersplaats

Wolstraat 37/2, 37/4, 37/6, 37/10, 37/12-13 (Antwerpen)
Gewezen godshuis van het bontwerkersambacht ten behoeve van zieke en arme leden en hun weduwen, daterend uit de 15de eeuw. Gebouwen met traditionele kern uit de 17de eeuw rond een binnenplaats met hardstenen pomp.


ID: 81596 | Bouwkundig element

Hoeve

Bassegemstraat 8 (Anzegem)
U-vormige opstelling van verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten noorden boerenhuis met voorliggende handpomp.


ID: 81401 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Groenstraat 1 (Anzegem)
Dwars op de straat ingeplant boerenarbeiderswoning gelegen in een doodlopend straatje, loodrecht op de hoofdstraat aangesloten. Volume reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Rode baksteenbouw met aflijnende getrapte fries onder pannen zadeldak.


ID: 81602 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskerk met kerkhof

Juliaan Claerhoutstraat (Anzegem)
Georiënteerde dorpskerk gelegen binnen een rechthoekig ommuurd kerkhof tegrond met in het zuidoosten 17 graven van slachtoffers van het Gemenebest. In 1818 wordt de huidige laat-classicistische kerk gebouwd, ter vervanging van de in verval geraakte vroeg-gotische kerk, naar de plannen van Lodewijk Vuylsteke.


ID: 81666 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Lindestraat 1 (Anzegem)
Dwars op de straat ingeplant 19de-eeuwse boerenarbeiderswoning. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 81468 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning uit de 19de eeuw

Lindestraat 2 (Anzegem)
Dwars op de straat ingeplant 19de-eeuws boerenarbeidershuisje. Verankerde baksteenbouw met bepleisterde en beschilderde lijstgevel op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen met deels vernieuwd schrijnwerk. Links stalvleugel van twee traveeën. Erfgevel gemarkeerd door behouden handpomp.


ID: 81760 | Bouwkundig element

Samenstel van arbeiderswoningen

Olekenbosstraat 3-4 (Anzegem)
Samenstel van twee lage 19de-eeuwse arbeidershuizen gelegen in een oostelijke vertakking van de straat.


ID: 81558 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Pareelstraat 22 (Anzegem)
Dieper in gelegen 19de-eeuws boerenarbeidershuis. Dubbelhuis met lijstgevel van roodbeschilderde baksteen op grijsbeschilderde plint. Bewaarde handpomp voor de woning. Aan de straat gelegen stalletje getypeerd door vlechtingen in zijpuntgevels.