Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

773 resultaten


ID: 28146 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Fabriekstraat 4 (Wortegem-Petegem)
Klein boerenhuisje uit begin 19de eeuw met vijf traveeën onder zadeldak, naar het zuidoosten georiënteerd in grote met gras begroeide en beboomde tuin. Pomp tegen vierde travee.


ID: 28182 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Ooikeplein 9 (Wortegem-Petegem)
Boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Achtergevel met rechthoekige deur, getoogde beluikte vensters en pomp tegen derde travee.


ID: 28261 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Peerdekouterstraat 10 (Wortegem-Petegem)
Laag boerenhuisje van acht traveeën onder zadeldak uit eind 18de eeuw - begin 19de eeuw en diep achter in bochtig straatverloop gelegen. Gewitte verankerde gevels op gepikte plint.


ID: 28265 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Pontstraat 19 (Wortegem-Petegem)
Laag boerenhuisje minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw van twee + vijf traveeën onder pannen zadeldak met nokpannen, achterin gelegen. Ten noordwesten, bakhuis van het enkelvoudig type, onder pannen zadeldak.


ID: 200756 | Bouwkundig element

Pomp op dorpsplein

Amelbergastraat zonder nummer (Zandhoven)
Dorpspomp, heropgericht in 1972: hardstenen pijler met paneelwerk, bekronende pijnappel


ID: 14603 | Bouwkundig element

Kasteel Hovorst

Hofstraat 4 (Zandhoven)
Omwald en omhaagd kasteel in as van een beukendreef, huidig uitzicht kreeg het kasteel bij de verbouwing van 1913-14 naar ontwerp van architect Pierre Langerock.


ID: 209442 | Bouwkundig element

Tweewoonst

't Wulveke 2A (Zedelgem)
Tweewoonst dwars op de straat georiënteerd gebouwd en verbouwd door de familie Bonte.


ID: 209581 | Bouwkundig element

Pachthoeve

Faliestraat 98 (Zedelgem)
Pachthoeve volgens zegsman een 'moerashuisje', horend bij het kasteel "Litterveld". Staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadaster (circa 1830) is bebouwing te zien. De eerste schets van 1847 en legger maken gewag van de bouw van een huis in 1838. In 1847 wordt de schuur bijgebouwd, in 1933 woning vergroot. Huisje en schuur gelegen in een bosrijke omgeving palend aan het kasteeldomein en met deels begraasd erf. Dubbelhuis met vroeg 19de-eeuws uitzicht. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw van anderhalve verdieping boven een gepekte plint en onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen). Schuur met geïncorporeerde stalling ten zuiden van het erf. Verankerde, deels witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen).


ID: 209321 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning met nutsgebouwen en kerselaar

Groenestraat 20 (Zedelgem)
Voormalige onderwijzerswoning van de Zedelgemse gemeenteschool met nutsgebouwen. Beeldbepalend complex, daterend van 1878 en ontworpen door provinciaal architect Pierre Buyck. Symmetrisch dubbelhuis in neoclassicistische stijl, opgevat als een baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak. Kerselaar, prunus avium, in de noordoosthoek van de vroegere speelplaats.


ID: 209343 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Klythoek 4 (Zedelgem)
Bijna op het einde van de doodlopende weg, gelegen in de "Baillus Hoek" op de wijk Baillieus Hoek.