Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

28 resultaten


ID: 58184 | Bouwkundig element

Bloemisterij Den Waterbak

Nerenweg 13 (Laarne)
Volgens de gegevens uit het kadasterarchief liet bloemist Valère Vander Meirsch in 1912 het huis met de watertoren van de bloemisterij optrekken bij de Stenenbeek. Aaneenschakeling van volumes op een L-vormig grondplan met bakstenen hoofdvolume van drie bouwlagen en twee traveeën onder een platte bedaking.


ID: 24349 | Bouwkundig element

Schuur, vlasroterij en -fabriek

Rollegembosstraat 7, 1A (Ledegem)
Hoeve met links ervan vlasroterij en -fabriek. Semigesloten hoeve met losse, lage bestanddelen, aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van 1844. Resterende hekpijler naast de erftoegang en na de Tweede Wereldoorlog op oude fundamenten herbouwde dwarsschuur in baksteen en betonsteen. Vlasroterij van circa 1923 en vlasfabriek van circa 1940 met fabrieksschoorsteen.


ID: 91577 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Mosschere

Leenstraat 1 (Lendelede)
19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen en voormalig poortgebouw met oudere kern, op een site die minstens opklimt tot de 15de eeuw. Gesitueerd in laaggelegen gebied nabij de grens met Izegem, aan de oorsprong van de Bossebeek.


ID: 102612 | Bouwkundig element

Grote Markt en omgeving

Eikelstraat, Felix Timmermansplein, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Koning-Albertstraat, Rechtestraat, Vismarkt (Lier)
Na de verheffing van Lier tot stad in 1212, ontstond een nieuwe omwalling. De huidige Grote Markt vormde hierin een belangrijke kern waarop de hoofdstraten, die in verbinding stonden met de stadspoorten, samenkwamen.


ID: 305364 | Bouwkundig element

Verloren Kost

Grote Markt (Lier)
De Verloren Kost is een waterpoel die in 1419 overwelfd werd, en die zich bevindt tussen de vleeshal en het stadhuis, ondergronds.


ID: 54937 | Bouwkundig element

Waterreservoir Dronkenput

Kapelstraat (Middelkerke)
Betonnen watervergaar- en zuiveringsbak van circa veertien op acht meter en viereneenhalve meter diep. In 1897 gebouwd om de snel groeiende badplaats 's zomers van drinkwater te voorzien.


ID: 34318 | Bouwkundig element

Suikergroep N.V.

Opperstraat 108 (Moerbeke)
Suikerfabriek, sinds 1989 zogenaamd "Suikergroep N.V.". Bedrijf opgericht in 1869 door Jules De Cock onder de benaming "Sucrerie Jules De Cock et Compagnie".


ID: 77744 | Bouwkundig element

Neogotische watertoren

Mercatorlaan 1 (Oostende)
Neogotische watertoren gebouwd in 1900 naar ontwerp van stadsingenieur Auguste Verraert en uitgevoerd door aannemer H. Callebert aan de rand van het Maria-Hendrikapark. Bakstenen ronde toren van vijf bouwlagen op arduinen sokkel, afgewerkt met gekanteelde borstwering en versneden steunberen. Toren omringd met gerecupereerd beeldhouwwerk van afgebroken gebouwen.


ID: 301257 | Bouwkundig element

Waterreservoir met conciërgewoning

Kouterstraat 191 (Overijse)
Modernistisch bakstenen gebouw onder plat dak met links het nutsgebouw met waterreservoir van één bouwlaag en rechts de conciërgewoning van twee bouwlagen, kadastraal geregistreerd in 1939.


ID: 80834 | Bouwkundig element

Torenhoeve

Torenstraat 7 (Peer)
Het betreft een hoevecomplex bestaande uit een alleenstaande hoeve, een parallel dienstgebouw en een vierkante toren onder platte bedaking.