Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

26 resultaten


ID: 328 | Bouwkundig element

Hoeve De Vis

Churchillsteenweg (Aalst)
Opmerkelijke semi-gesloten, op veeteelt afgestemde hoeve uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw, met latere bijbouwen. Eenvoudig woonhuis van twee bouwlagen onder zadeldak ingeplant in de westhoek.


ID: 308332 | Landschappelijk element

Spoorwegbedding lijn 29 Aarschot-Herentals

Aarschot (Aarschot), Morkhoven (Herentals), Ramsel (Herselt), Westmeerbeek (Hulshout), Westerlo (Westerlo)
De spoorwegbedding gelegen tussen Aarschot en Herentals is een relict van de spoorlijn 29, die de steden Leuven, Aarschot, Herentals, Turnhout met Baarle-Hertog en Tilburg verbond. Spoorlijn 29 bestond uit de trajecten Leuven-Herentals, Herentals-Turnhout en Turnhout-Tilburg.


ID: 207913 | Bouwkundig element

Hoeve 't Ganzenerf

Leenbosstraat 7 (Ardooie)
Opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, verbouwd tijdens het interbellum. Losstaande hoevegebouwen rondom een semi-verhard erf, toegankelijk via ijzeren buishek tussen gecementeerde bakstenen pijlers, de rechterpijler met witgeschilderde rondbogige kapelnis met kruisje en Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


ID: 207968 | Bouwkundig element

Vlasfabriek Debruyne

Pittemsestraat 20-24 (Ardooie)
Vlasfabriekssite Debruyne, bestaande uit de woningen van vader en zonen Debruyne uit 1936 en 1946, met achterliggende vlasschuren en -loodsen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw. Nummers 20-22, vrijstaande tweelingvilla's van twee bouwlagen in gele baksteenbouw onder leien schilddaken; rechthoekige muuropeningen, vierkante erkeruitbouwen, vernieuwd schrijnwerk. gsheen de Vlasstraat een weegbrug met houten liggers en weegmechanisme in bijgebouw.


ID: 207993 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en chicorei-ast

Roterijstraat 4-6 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen, met cichorei-ast uit 1944. Ten noorden van het erf het oost-west georiënteerde boerenhuis van acht traveeën en linkerpoorttravee. Ten westen stal; ten zuiden schuur. Westelijk wagenhuis met beplanking boven de inritten. Aan de noordzijde ligt een weegbrug.


ID: 208126 | Bouwkundig element

Hoeve en cichorei-ast

Veldkaaistraat 14 (Ardooie)
Hoeve, opklimmend tot de 18de eeuw, met cichorei-ast uit het interbellum. Ten oosten het boerenhuis met stal in gepleisterde baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op straat). Erfzijde met woongedeelte van zes traveeën. Schuur-stalvolume ten zuiden van het erf. Op het erf een voorliggende weegbrug met houten liggers. Ten westen van de hoeve een grote poel.


ID: 77930 | Bouwkundig element

Herberg De Bascule en openbare weegbrug

Bortierlaan 5 (Diksmuide)
Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd hoekpand van twee bouwlagen met ingang in de schuine hoektravee onder overkragende hoek. Rode baksteenbouw met accenten van gele baksteen boven de strekken van de korfboogvormige muuropeningen en in het baksteenfries onder de gootlijst.


ID: 26447 | Bouwkundig element

Spoorwegwerkplaats Atelier Central de Réparation

Brusselsesteenweg (Gent)
Vlaamse spoorwegwerkplaats, opgericht in 1881 naar bouwplannen van architect Stasino en in gebruik genomen in 1884. De grootschalige site omvat nog een deel van de oorspronkelijke bebouwing, namelijk onder meer een bureelgebouw, aanleunend bij de neotraditionele bouwstijl, en verscheidene bakstenen werkplaatsgebouwen gebouwd volgens eenzelfde bouwconcept, een later toegevoegd oliemagazijn van circa 1900, en technische uitrusting.


ID: 22105 | Bouwkundig element

Stadshoeve Het Zonneke

Walputstraat 21 (Hasselt)
Stadshoeve uit de 17de eeuw, in de 20ste eeuw omgebouwd tot café; op de binnenplaats, 19de-eeuwse veewaag.


ID: 50969 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bollestraat 6 (Hooglede)
Losse, lage, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken in U-vorm gegroepeerd rond geasfalteerd erf.