Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

393 resultaten


ID: 208315 | Bouwkundig element

Wegkruis

Tieltsestraat (Ardooie)
Op de plek waar in de 18de eeuw een kapel staat, wordt in de 19de eeuw dit wegkruis opgehangen. Bij de laatste restauratie wordt het kruis ontdaan van zijn witte verflaag. Houten kruis met gekruisigde Christus onder recent metalen afdakje met gekartelde dakrand tegen roodbakstenen achtergrond.


ID: 76657 | Bouwkundig element

Overluifeld houten kruis met ijzeren Christus

Edingsesteenweg (Asse)
Overluifeld houten kruis met ijzeren Christus, uit de eerste helft van de twintigste eeuw.


ID: 76683 | Bouwkundig element

Kruis van Sjat

Kruisborreweg (Asse)
Overluifeld houten kruis met smeedijzeren Christus, tijdens de Tweede Wereldoorlog gesmeed door Sjat, alias Louis Moerenhout, smid en wagenmaker van het gehucht.


ID: 76738 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Vrijthout

Vrijthout 9-13 (Asse)
Hof te Vrijthout, in de vijftiende eeuw een leen in het bezit van de heren van Groot-Bijgaarden. Van het voorheen vrij uitgebreide complex blijven slechts fragmentarische resten die heden gesplitst zijn in meerdere woongelegenheden.


ID: 89219 | Bouwkundig element

Smeedijzeren wegkruis

Hoogstraat (Beernem)
Smeedijzeren wegkruis op bakstenen sokkel met aflopende zijkanten en opschrift.


ID: 89377 | Bouwkundig element

Kruisbeeld binnen omhaagd perk

Kauter (Beernem)
Kruisbeeld binnen omhaagd perk, voorzien van knielbankje. Houten kast onder pannen zadeldakje op kruisvormige staak waarop een kruisbeeld. Diende oorspronkelijk als afbakening van de parochiegrens.


ID: 89426 | Bouwkundig element

Houten wegkruis

Oedelemsteenweg (Beernem)
Houten wegkruis op betonnen sokkel, bekroond door houten zadeldak. Aangebracht om de oorspronkelijke begrenzing van de parochie aan te duiden en omringd door aangelegd perkje.


ID: 89430 | Bouwkundig element

Smeedijzeren kruis

Sint-Jorisstraat (Beernem)
Naar aanleiding van de 750ste verjaardag van de parochieafbakening werd een kerktorenkruis op een betonnen sokkel geplaatst. Pad met betonklinkers voor de sokkel.


ID: 304617 | Landschappelijk element

Wegwijzerdreef

Wegwijzerdreef (Beernem)
Een wegkruis markeert het kruispunt van twee dreven ter hoogte van de Beekstraat. De Wegwijzerdreef is een kaarsrechte dreef die tot in het gehucht Lijsterhoek leidt en parallel loopt met de hoofdweg naar Beernem. De half verharde dreef is langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren met veel jonge inboeten. De dreef kruist de Zaagmorteldreef en de Torredreef en biedt open zichten op de omringende percelen akker- en weiland. Voorbij het kruispunt met de Torredreef gaat de grindweg over in een grasweg die minder intensief wordt gebruikt. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 89437 | Bouwkundig element

Zeldonkkruis

Zeldonkstraat (Beernem)
Houten kruis geplaatst op een betonnen getrapte sokkel en aangebracht om de oorspronkelijke afbakening van de parochie aan te duiden; centraal gelegen binnen een halfrond afgewerkt perkje voorzien van een smeedijzeren omheining van 1924 aanzettend op een laag bakstenen ezelsrug.