Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

393 resultaten


ID: 37701 | Bouwkundig element

Sokkel van verdwenen kruisbeeld

Schophem (Voeren)
Hardstenen sokkel van een thans verdwenen kruisbeeld.


ID: 304017 | Bouwkundig element

Smeedijzeren wegkruis

Schophem (Voeren)
Smeedijzeren wegkruis van het type "Goessens" uit begin 20ste eeuw gelegen op de hoek van Schophem en Schietkamer.


ID: 304330 | Bouwkundig element

Smeedijzeren wegkruis

Schophem (Voeren)
Smeedijzeren wegkruis van het type "Goessens" uit begin 20ste eeuw gelegen in een zijweg in het gehucht Schophem op een kruispunt van veldwegen.


ID: 37975 | Bouwkundig element

Kruis

Sinnich (Voeren)
Gesmeed ijzeren kruis met gietijzeren Christusbeeld en opschrift: Bid voor de zielen in het vagevuur.


ID: 37976 | Bouwkundig element

Houten kruis

Sinnich (Voeren)
Houten kruis met gietijzeren Christusbeeld, gelegen op de hoek met de Kasteelstraat.


ID: 200373 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Sinnich 13 (Voeren)
De elektrificatie van de streek bezorgde Voeren een aantal typische landmerken in de vorm van de in traditionele stijl uitgevoerde, torenachtige elektriciteitscabines. Deze werden in 1934 gebouwd door de Société Voer-Gulpe, die het net toen exploiteerde.


ID: 37853 | Bouwkundig element

Houten kruisbeeld

Sint-Martenstraat (Voeren)
Tegen de haag van de voortuin van woning Bies 8, houten kruisbeeld met gietijzeren Christusbeeld.


ID: 304261 | Landschappelijk element

Holle weg Snauwenberg

Snauwenberg (Voeren)
In het verlengde van de weg Kinkenberg slingert een verharde holle weg zich de gelijknamige berg op naar het noordoosten. Bij een wegsplitsing gemarkeerd door een wegkruis leidt de weg verder steil de helling op tussen hoge taluds met eik en boskers. De holle weg is sterk ingesneden en niet langer verhard en leidt langs de Voerenberg tot op de Snouwenberg. Op de rand van het plateau is de weg veel minder diep ingesneden en zijn er open zichten op de lager gelegen weilanden, het dorp en het Kasteel Altenbroek. Deze holle weg vormt de verbindingsweg tussen het dorpscentrum en de hoger gelegen landbouwgronden op het plateau. Daarenboven was deze weg in de 18de eeuw ook een transportroute tussen Luik en Aken zoals blijkt uit de alternatieve naam Koetsweg. De historische weg liep door richting de grens met Nederland en passeerde langs een 'Maison de Plaisance' genaamd Snauwenberg.


ID: 304287 | Landschappelijk element

Weg naar Steenboskapel

Steenbos (Voeren)
In het verlengde van de weg naar het gehucht Ketten loopt aan de overzijde van de hoofdbaan s'-Gravenvoeren - Sint-Martens-Voeren ter hoogte van een wegkruis een onverharde wegel verder het plateau op. Deze aardeweg passeert de Steenboskapel en een eenzaam wegkruis en loopt verder naar het Lynotkruis aan de spoorwegberm. De veldweg passeert tussen de uitgestrekte akkers op het plateau en biedt open zichten rondom en op de kapel en de wegkruisen. Deze weg vormt de historische verbinding tussen het gehucht Ketten in de Voervallei en de zuidelijk gelegen landbouwgronden op het plateau. De weg liep oorspronkelijk nog verder door naar het zuiden tot in Warsage.


ID: 304296 | Landschappelijk element

Weg naar Dalhemmerkruis

Steenbos (Voeren)
Bij de Kapel van Schophem leidt een eenvoudige landweg met betonplaten het plateau op. De weg passeert achtereenvolgens een kruisbeeld ter hoogte van een kruispunt en een wegkruis bij een tweede kruispunt. Hier krijgt de weg een onverhard karakter en leidt tussen de uitgestrekte akkers verder naar de Wittekapel. Bij de kapel vervolgt de aardeweg naar het zuidwesten tussen akkers en jonge laagstamboomgaarden en steekt de Weersterweg over tot aan het Dalhemmerkruis. Voorbij het kruis loopt de weg verder tot in Berneau.