Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

393 resultaten


ID: 84385 | Bouwkundig element

Wegkruis Kruis Gillis Van den Heede

Tieltseweg (Dentergem)
Wegkruis "Kruis Gillis Van den Heede" op de hoek met de Meulebekestraat. Het kruis wordt op historische kaarten met verschillende namen vermeld: op de Atlas der Buurtwegen (1843) als "Croix Bovyn", op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Calv. De Devenyn". Het kruis dateert waarschijnlijk van 1769 en is opgericht ter nagedachtenis van burgemeester (voor het eerst in 1728) Gillis Van den Heede. Deze zou hier in 1751 zijn vermoord en begraven.


ID: 84490 | Bouwkundig element

Beeldbepalende gekoppelde burgerhuizen

Vaerestraat 21-23 (Dentergem)
Beeldbepalende bebouwing gelegen in een bocht op de as van de Heuvelhoekstraat. Nummer 23 met oudere kern: minimaal opklimmend tot vóór 1830 (zie Primitief Kadasterplan). In 1929 is het pand eigendom van Maurice Goeminne, vlashandelaar, die rechts ervan een magazijn bouwt. Koppelwoning bestaande uit twee nagenoeg identieke dubbelhuizen van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (mechanische pannen). Baksteenbouw op arduinen plint. Beide panden met rondboogdeur met erboven een oculus. Rechts van nummer 23 een kruisbeeld tegen een bakstenen muur met halfronde afwerking.


ID: 84402 | Bouwkundig element

Wegkruis op de hoek met de Puymoortelstraat

Wontergemstraat (Dentergem)
Wegkruis op de hoek met de Puymoortelstraat. Staat op de Atlas der Buurtwegen (1843) vermeld als "Hoedeghem Kruys" op de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Heedeghem Kruis". De naam "He(e)deghem" verwijst naar een familie Van Hedeghem die in de 15de eeuw in deze omgeving een hofstede bewoonde. Houten kruis onder afdak, witbeschilderd houten kruisbeeld, gelegen in een met hekjes afgebakend perk.


ID: 35804 | Bouwkundig element

Hof te Lovelde

Lovelddreef 13-15 (Destelbergen)
Op de site met walgracht bevond zich voorheen het heerlijk kasteel van de heren van Lovelde, later vervangen door een pachtgoed. Onregelmatige enkelvoudige omgrachting gedempt op de noordoostelijke hoek. In de westhoek van het erf vroegere boerenwoning van één bouwlaag en heden vijf traveeën, onder zadeldak, in oorsprong opklimmend tot de 17de of 18de eeuw. Naast de erftoegang en achter de walgracht opgericht bakstenen bakhuis.


ID: 78573 | Bouwkundig element

Wegkruis

Houtlandstraat (Diksmuide)
Wegkruis uit de jaren 1920, gelegen links van een hoeve uit de wederopbouwperiode. Gecementeerd kruis in een boomstamimitatie, gipsen kruisbeeld, gelegen in een omhaging van hulst en haag (beuk of haagbeuk).


ID: 78220 | Bouwkundig element

Wegkruis Esenkruis

Roeselarestraat (Diksmuide)
Er zijn aanwijzingen in de gemeenterekeningen dat dit kruis reeds bestond in 1766. Na de Eerste Wereldoorlog werd het kruis heropgericht en in 1987 hersteld.


ID: 71511 | Bouwkundig element

Gietijzeren kruis

de Schiervellaan (Dilsen-Stokkem)
Gietijzeren kruis omgeven door drie linden. Het is niet duidelijk waarop de datering 1783 slaat.


ID: 71391 | Bouwkundig element

Houten kruis

Dorpsstraat (Dilsen-Stokkem)
Houten kruis met witgeschilderd waarschijnlijk gietijzeren crucifix, gelegen op de hoek met de Oude Baan. In 1896 door de gemeente opgericht.


ID: 86053 | Bouwkundig element

Wegkruis Oude God

Stokkemerbaan (Dilsen-Stokkem)
Recent kruis, dat een ouder kruis vervangt, aangeduid op een kaart van circa 1600 en op de Ferrariskaart.


ID: 71392 | Bouwkundig element

Kruis van het Vierveld

Tivoli (Dilsen-Stokkem)
Kruis voorheen opgesteld in het Vierveld, aan de oude verbindingsweg van de Maaskant naar de Kempen. In 1986 gerestaureerd en naar hier, aan de oude kanaalarm, overgebracht.