Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

45 resultaten


ID: 135403 | Landschappelijk geheel

Poldergebied van Lampernisse en omgeving

Alveringem (Alveringem), Diksmuide, Lampernisse, Oostkerke, Oudekapelle, Sint-Jacobs-Kapelle (Diksmuide), Eggewaartskapelle, Zoutenaaie (Veurne)
Dit gebied omvat de poldergebieden met graslanddepressie van de zogenaamde Kom van Lampernisse, de Vlavlakte en de aansluitende kleine dorpskernen van Lampernisse, Zoetenaaie, Oostkerke, Sint-Jacobskapelle en Oudekapelle. Het uitgestrekte gebied met sinds de middeleeuwen in gebruik genomen polders met reliƫfrijke graslanden en talrijke sporen van ontvening, kleiontginning en vroegere bewoning, vertoont een grote variatie in poelgronden en geulgronden. De site van het Leenhof Ter Wissche en de verdwenen kerken van Oostkerke en Zoutenaaie vormen bijzondere sporen van (vroeg-)middeleeuwse bewoning. Er komen ook nog meerdere oude hoeven met walgracht voor. De polder is doorsneden door talrijke vaarten en grachten. De Oude Zeedijk vormt een opvallend middeleeuws dijkrelict. De panoramische zichten bieden weidse vergezichten.


ID: 76798 | Bouwkundig element

Gietijzeren wegwijzer

Lierput (Asse)
Blauw-wit geschilderde, gietijzeren wegwijzer op polygonale basis met bekronend pijnappelmotief, opklimmend tot het einde van de negentiende of het begin van de twintigste eeuw.


ID: 304746 | Bouwkundig element

Wegwijzer

Lotsestraat (Beersel)
Smeedijzeren wegwijzer uit 1938 in late art-nouveaustijl.


ID: 88642 | Bouwkundig element

Gietijzeren wegwijzer

Stramproyerweg (Bocholt)
Gietijzeren wegwijzer, waarschijnlijk uit de 19de eeuw.


ID: 214844 | Bouwkundig element

Wegwijzer

Spuistraat (Bornem)
Op de splitsing van de Spuistraat met de Schoonaardestraat staat een blauw-wit geschilderde gietijzeren wegwijzer.


ID: 78785 | Bouwkundig element

Wegwijzer

Vredestraat (Damme)
Wegwijzer op de hoek van twee doorgangswegen naar de dorpskernen van Lapscheure, Damme en Moerkerke (zie vermelding op de drie borden). Zwart geschilderde gietijzeren zuil met neoclassicistische ornamentiek, onder meer bekroning met granaatappel. De paal dateert uit eind 19de of begin 20ste eeuw en is gesigneerd: "JOS. VAN AERSCHOT / 860 / HERENTALS".


ID: 78411 | Bouwkundig element

Wegwijzer

Boterpotstraat (Diksmuide)
Aan de hoek met IJzerdijk, wegwijzer vermoedelijk opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naar boven toe verjongende paal in gewapend beton met bolvormige bekroning.


ID: 209216 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasseiweg Vladslostraat - Bovekerkestraat

Bovekerkestraat (Diksmuide), Vladslostraat (Koekelare)
Het begin van de straat (dorpskern) is aan het einde van de 20ste eeuw heraangelegd in betonklinkers. Bij een tweede stuk is het gekasseide wegdek heraangelegd (overgang naar het landelijk gebied). Het tonronde profiel is hierbij bewaard, de veldborduren zijn hier echter vervangen door betonnen boordstenen.


ID: 78240 | Bouwkundig element

Wegwijzer

Dodengangstraat (Diksmuide)
Wegwijzer vermoedelijk opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naar boven toe verjongende paal in gewapend beton met bolvormige bekroning. Metalen plaatsnaamborden met opschriften in zwartgeschilderde letters: "STUIVEKENSKERKE", "OOSTKERKE", "DODENGANG, TERVATE, FIETSROUTE".


ID: 78249 | Bouwkundig element

Wegwijzer

Ijzerdijk (Diksmuide)
Wegwijzer vermoedelijk opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oorspronkelijke betonnen paal werd in een latere fase vervangen door een eenvoudige paal in gewapend beton. Metalen plaatsnaamborden met opschriften in zwartgeschilderde letters: "STUIVEKENSKERKE", "DIKSMUIDE" en "OOSTKERKE".