361 resultaten


ID: 308040 | Bouwkundig element

Windmolen Zeldenrust

Vierselbaan 111 (Zandhoven)
Zeldenrust is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), gebouwd in 1986 (romp) en 1997 (gelaste roeden).


ID: 209306 | Bouwkundig element

Romp van de Plaetsemolen met maalderij

Burg. Jos. Lievensstraat zonder nummer (Zedelgem)
De Plaetsemolen is een stenen bergmolen, gelegen in een nog vrij landelijke omgeving. Deze olie- en korenmolen verving in 1866 een vroegere staakmolen. De molensite op deze plaats werd reeds vermeld in de eerste helft van de 16de eeuw. De benaming Plaetse- of Dorpsmolen verwijst naar de ligging op nog geen halve kilometer van de kerk. In 1932 vielen de wieken definitief stil en werd een mechanische maalderij bij de molen gebouwd. De maalderij werd aangedreven door een monocilinder dieselmotor van het Zedelgemse bedrijf Claeys. Nabij de maalderij is een ronde waterput opgemetseld in baksteen.


ID: 209744 | Bouwkundig element

Romp van de Termotemolen met dorpswoning

Steenstraat 9-11 (Zedelgem)
Van de graan- en oliemolen Termotemolen, een torenkotmolen van 1837 die later mogelijk verhoogd werd tot een bakstenen stellingmolen, rest vandaag nog de romp. Mogelijk is ze afgeknot. De romp is achterin gelegen in de tuin van Steenstraat nummer 11, maar werd gebouwd op het perceel van de latere woning Steenstraat nummer 9. Deze lage dorpswoning met naar de straat gerichte voorgevel dateert wellicht uit het einde van de 19de eeuw.


ID: 84106 | Bouwkundig element

Romp van de Doginnemolen

Langevelde 103 (Zele)
Romp van de zogenaamde Doginnemolen of Daeginnemolen, een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler), gebouwd voor 1834 op een voormalig molenaarshof dat mogelijk teruggaat tot de 16de eeuw.


ID: 61116 | Bouwkundig element

Romp van de Kattemolen

Molenstraat 36 (Zelzate)
Romp van de Kattemolen, een stenen bergmolen met inrijpoort, in 1872 opgetrokken in de wijk De Katte. De romp is herbestemd tot woning.


ID: 33138 | Bouwkundig element

Geluveldmolen

Oude Komenstraat zonder nummer (Zonnebeke)
De Geluveldmolen is een standaardmolen met gesloten voet, die functioneerde als korenwindmolen. Omwille van zijn zeer slechte staat is de molen momenteel gedemonteerd.


ID: 9709 | Bouwkundig element

Stenen windmolen

Holleweg zonder nummer (Zottegem)
18de-eeuwse stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (grondzeiler), oorspronkelijk met houten pestelroeden in gietijzeren askop.


ID: 83589 | Bouwkundig element

Romp van Nieuwpoortmolen

Nieuwpoortmolen 1 (Zottegem)
De Nieuwpoortmolen is een vroeg 20ste-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler) waarvan enkel de romp bewaard bleef, gelegen op een hoogte met omringende populieren.


ID: 83590 | Bouwkundig element

Romp van de Stenen Molen

Stenenmolen zonder nummer (Zottegem)
Romp van een stenen koren- en oliemolen uit de 18de eeuw (circa 1770) van het type bovenkruier (grondzeiler).


ID: 57979 | Bouwkundig element

Site van de Grote Molen van de Meetkerkse Moeren

Biezenstraat 3, zonder nummer (Zuienkerke)
De Grote Molen van de Meetkerkse Moeren dateert in zijn huidige vorm van 1811. De poldermolen maalt met een houten scheprad water op in een deels overwelfde watergang die in verbinding staat met de hoger gelegen Blankenbergse Vaart. Het is de enige bewaarde molen van dit type in Vlaanderen. Een gewelfde bakstenen boogbrug over het Moerzwin biedt toegang tot de site, die wordt gekenmerkt door het ensemble van de poldermolen (grondzeiler) en de molenaarshoeve, bestaande uit de molenaarswoning met aansluitende vroegere stallen (langgeveltype) en een vrijstaand nutsgebouw.