Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

361 resultaten


ID: 308201 | Bouwkundig element

Windmolen De Brauwere

Blankenbergse Dijk Noord (Zuienkerke)
De dorpsmolen van Zuienkerke, beter bekend als molen De Brauwere, was een korenwindmolen van het type standaardmolen met open voet die teruggaat tot de 15de eeuw, maar die in 1947 gesloopt werd.


ID: 57947 | Bouwkundig element

Bakstenen teerlingen van de Westmolen

Oostendse Steenweg (Zuienkerke)
Vier bakstenen teerlingen herinneren nog aan de verdwenen Westmolen of Schietchampettermolen. De teerlingen bevinden zich op een weideperceel tussen de Oostendse Steenweg en de Noordede.


ID: 38405 | Bouwkundig element

Site Hostensmolen

Hoevestraat 10 (Zulte)
De site van de Hostensmolen situeert zich op de hoek van de Zandweg en de Hoevestraat. Op het erf staat behalve een molenromp ook een voormalige olieslagerij en molenaarswoning. De molenromp gaat terug op een stellingmolen met de dubbele functie van olie- en korenwindmolen.


ID: 38380 | Bouwkundig element

Olieslagerij en veevoederfabriek Van Damme en molen

Staatsbaan 98 (Zulte)
Olieslagerij en veevoederfabriek Van Damme (sinds 1904) met behouden molenromp van de stenen koren- en oliewindmolen, van 1805 (zie jaarankers), ook zogenaamd "Wappersmolen", naar eigenaars in de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 45174 | Bouwkundig element

Windmolen d'Oude Madrienne

Hundelgemsebaan 127 (Zwalm)
D’Oude Madrienne, op de Ferrariskaart vermeld als "moulin d'Hundelghem", is een 18de-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler).


ID: 45301 | Bouwkundig element

Koutermolen

Sint-Annastraat 45 (Zwalm)
De Koutermolen is een stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler), gebouwd in 1772 (zie ingemetselde zandstenen jaartalsteen boven de zuidelijke deur).


ID: 201058 | Bouwkundig element

Vinkemolen

Wijlegem (Zwalm)
De Vinkemolen is een laat 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die in 2002-2003 op zijn huidige plaats maalvaardig werd heropgebouwd.


ID: 80841 | Bouwkundig element

Stenen Molen

Avelgemstraat 60 (Zwevegem)
De Stenen Molen of Klockemolen werd in 1798 – het bouwjaar is in sierlijke baksteen aangebracht op de kuip – gebouwd aan het uiteinde van de toenmalige dorpskom. De meest gangbare benaming Ste(n)en Molen is reeds aangeduid op de Vandermaelenkaart. De windvang vormde een probleem voor de bakstenen grondzeiler, en vermoedelijk rond 1890 werd hij verhoogd tot een stellingmolen met een bakstenen molenomgang met sierlijk portaal rondom de benedenverdieping van de romp. De uitzonderlijke typologie met klokvorm die zo ontstond, wordt vermoedelijk weerspiegeld in de volkse benaming Klockemolen. Op het onbebouwde, omhaagde perceel rond de molen loopt de gekasseide molenweg naar de molenpoort. De Stenen Molen vormt samen met de Houten of Mortiersmolen nog de enige getuige van het tiental windmolens dat Zwevegem ooit telde.


ID: 81252 | Bouwkundig element

Windmolen Ter Klare

Beerbosstraat 22 (Zwevegem)
De stenen korenwindmolen Ter Klare werd in 1923 heropgebouwd. De molen gaat terug op een grondzeiler van 1848, die zelf een 18de-eeuwse staakmolen op een naburig perceel verving. Ingeplant op het hoogste punt van Sint-Denijs, 76 meter boven de zeespiegel.


ID: 81041 | Bouwkundig element

Mortiersmolen

Twee Molensstraat 23-25 (Zwevegem)
De Houten Molen of Mortiersmolen is een staakmolen uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw. De driezoldermolen met gesloten molenvoet is ingeplant op een molenberg. De verdekkerde wieken wijzen op de poging in het interbellum om windmolens efficiënter te maken. De naam Mortiersmolen verwijst naar de familie Dumortier die van 1888 tot 1958 de molen bemaalde. De Houten Molen vormt samen met de Stenen Molen nog de enige getuige van het tiental molens dat Zwevegem ooit telde. Het gietijzeren hek tussen dito hekpijlers, waarlangs het oorspronkelijke molenerf kon betreden worden, is bewaard.