361 resultaten


ID: 200110 | Bouwkundig element

Puttenbergmolen en molenaarswoning

Pater Damiaanstraat 1-5, 3A (Begijnendijk)
De Puttenbergmolen, opgericht in 1847, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen) met kettingkruiwerk. Voor de Eerste Wereldoorlog werd de molen verbouwd tot een mechanische maalderij. Ten oosten van de molen staat een vierkante bakstenen schoorsteen en ten zuidoosten de 19de-eeuwse molenaarswoning.


ID: 21449 | Bouwkundig element

Stenen windmolen Dompas

Sportlaan zonder nummer (Beringen)
Windmolen van het bovenkruiertype, waarvan de bekroning verdwenen is. Ronde bakstenen romp met rondboogvensters en -poorten.


ID: 83791 | Bouwkundig element

Romp van Bosmolen

Bloemendael zonder nummer (Bever)
De Bosmolen (molen Denutte), gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw, is een bewaarde doch sterk vervallen molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler.


ID: 38909 | Bouwkundig element

Brouwerij-distilleerderij Rigaux

Plaats 9, 9A, 9C (Bever)
In zijn huidige toestand omvat het complex aan de ene zijde van de straat vervallen industriegebouwen, een resterende romp van een windmolen, en een ruim landhuis met tuin; aan de overkant een U-vormige aanhorigheid.


ID: 134709 | Landschappelijk element

Brouwerij-distilleerderij Rigaux met tuin

Plaats 9, 9B (Bever)
Landschappelijk herenboerenparkje, circa 1 hectare, aangelegd vanaf het einde van de 19de eeuw bij een in 1940 gesloten brouwerij-distilleerderij (tot 1901 met een windmolen); open ruimte met vijvertje, omgeven door hoogstammige bomen (vooral bruine beuken) en een rondpad.


ID: 17108 | Bouwkundig element

Maalderij De Wreede

Bijlstraat 190 (Beveren)
Van rooilijn verwijderd vierkant erf, waarop molenstenen, met woonhuis (19de eeuw) aan de noordzijde en bedrijfsgebouw (deels 19de en deels 20ste eeuw) aan westzijde.


ID: 17242 | Bouwkundig element

Scheldemolen

Scheldemolenstraat 6 (Beveren)
De Scheldemolen of Molen van Doel is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler) met kettingkruiwerk uit 1834.


ID: 17184 | Bouwkundig element

Molen Van Hove

Vesten 68 (Beveren)
De Molen Van Hove of de Nieuwe Molen is een uit 1822 daterende stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), ingeplant op een achterin gelegen landbouwerf. Eind 18de eeuw werd op deze locatie al een Hollandse graanwindmolen opgetrokken, een achtkantige bovenkruier met een houten bovenbouw op een stenen staketsel, die vervolgens in 1822 door molenaar A.M. Thys omgebouwd werd tot de huidige stenen stellingmolen in opdracht van de familie Verhaegen.


ID: 726 | Bouwkundig element

Windmolenromp

Windmolenstraat zonder nummer (Bilzen)
Ruïneuze resten van een bakstenen windmolenromp. De inplanting van een windmolen op deze plaats is oud.


ID: 70757 | Bouwkundig element

Sevensmolen en molenaarswoning

Molenstraat 34 (Bocholt)
De Sevensmolen, gebouwd in 1891, is een korenmolen, van het type stenen bovenkruier en de enige grondzeiler in Limburg. Bijhorende molenaarswoning, opgevat als een vrijstaande dorpswoning van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, met een decoratief uitgewerkte voorgevel.