Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

361 resultaten


ID: 135387 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.


ID: 35375 | Bouwkundig element

Gebouwen bij Heirenthoekmolen

Maalderijstraat (Deinze)
Vervallen gebouwen eertijds horend bij de houten korenwindmolen zogenaamd "Heirenthoekmolen", opklimmend tot de 16de eeuw. In 1902 werd de molen door eigenaar E. Verplaetse uit Hansbeke volledig vernieuwd en in 1907 werd een maalderij met een stoommachine opgericht. Gesloopt door het leger in september 1918.


ID: 35538 | Bouwkundig element

Steyaertmolen

Veldestraat 132 (Deinze)
De Steyaertmolen is een stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), gebouwd in 1843 op de zogenaamde "molenkouter" door de lokale molenaar Karel Steyaert-Martens.


ID: 48421 | Bouwkundig element

Site Klein Moleken

Bookmolenstraat 102 (Dendermonde)
Romp van een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier uit 1889, ter verbouwing van een oudere molen van 1855. Verhard voorerf aan de straat afgesloten door een ijzeren hek tussen afsluiting van betonplaten. Ten noorden haaks op de straat ingeplant eenvoudig molenaarshuis van twee bouwlagen, met een plat dak en een gecementeerde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen. Achterin gelegen en parallel aan de straat bevinden zich een magazijn en stal.


ID: 48874 | Bouwkundig element

Bookmolen met maalderij en hoeve

Bookmolenstraat 162 (Dendermonde)
Voormalige stenen korenwindmolen van het type bovenkruier uit het begin van de 19de eeuw, met een kasseiweg die ook toegang verleent tot een maalderij uit circa 1871 en een 19de-eeuwse hoeve met stallen en schuren.


ID: 48424 | Bouwkundig element

Heirbaanmolen

Broekkouter 131 (Dendermonde)
Romp van de voormalige Heirbaanmolen, een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier die gebouwd werd tussen 1770 en 1818. Naast de voormalige molen bevindt zich een kleine Onze-Lieve-Vrouwegrot.


ID: 48626 | Bouwkundig element

Stenenmolen

Hofstraat 127a (Dendermonde)
Achterin gelegen romp van een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier, in 1886 opgetrokken ter vervanging van een staakmolen. Afgeknotte bakstenen conische molenromp van drie bouwlagen met rondboogvormige muuropeningen onder gesinterde druiplijst, en een uitgebouwde poort.


ID: 48773 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm en molenromp

Lange Dijkstraat 38, 38A (Dendermonde)
Hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt voorheen gekend als Hof Van Damme, met rest van molenromp en deels afgegraven molenberg van de Sint-Antioniusmolen van 1901-1902. De hoeve klimt op tot het begin van de 19de eeuw en werd volgens het kadasterarchief in 1892 gedeeltelijk gereconstrueerd en vergroot. Toen kwam de huidige aanleg tot stand in U-vorm geopend naar het achtererf. Tweeledig bakhuis ten westen in het verlengde van de woning.


ID: 135402 | Landschappelijk geheel

Poelberg

Dentergem (Dentergem), Aarsele, Tielt (Tielt)
Dit gebied omvat de restheuvel van de Poelberg met de site van de Poelbergmolen en het aansluitende ontginningslandschap rond de resterende boskern van het Meikensbos-Vijverbos. Het open landschap rond de 17de-eeuwse windmolensite, met bijhorende molenaarswoning en vroegere maalderij is gaaf bewaard. In de ankerplaats komt een bijzonder divers religieus erfgoed voor met kleine en grote kapellen, een Lourdesgrot en een voormalige kloosterschoolsite. Vanop de restheuvel zijn er panoramische zichten, onder meer over het Mandel-Leiebekken en het Schelde-Leie-interfluvium en op de kamlijn van het centraal West-Vlaamse zandleemplateau.


ID: 84577 | Bouwkundig element

Stenen windmolen D'Hondt-Goethals

Molenstraat (Dentergem)
De windmolen D’Hondt-Goethals, doorgaans de Goethalsmolen genoemd, is gelegen in de dorpskom van Wakken en betreft een stenen stellingmolen met bijgebouw en onderaardse gang, gebouwd omstreeks 1830. Functioneel gaat het om een olie- en korenmolen.