Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

99 resultaten


ID: 54602 | Bouwkundig element

Hoeve Spyckergoed

Zandstraat 2 (De Haan)
Semigesloten en omwalde hoeve op een opgehoogd, met gras begroeid erf toegankelijk via een oprit met kasseien en klinkers. Lage, verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) met brede, omlopende stoep met klinkers.


ID: 88851 | Bouwkundig element

Hoeve De Blauwe Toren

de Manlaan 48 (Jabbeke)
Hoeve "De Blauwe Toren", opgetrokken in 1862 op het domein van het Kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van de toenmalige eigenaar Edmond de Man. Edmond en vooral zijn erfgenaam Alfred de Man lieten op het uitgebreide domein twee hoeves en twaalf huizen optrekken, die gekend zijn als "de blauwe huizen", en waarvan deze hoeve de oudste en bekendste is. Alle gebouwen waren naar het voorbeeld van het oude kasteel met blauwe leien of pannen bedekt; het schrijnwerk werd blauw geschilderd. In 1877 wordt de hoeve met een bakhuis en varkensstal uitgebreid.


ID: 88819 | Bouwkundig element

18de-eeuwse hoeve

Kalsijdeweg 1C (Jabbeke)
Prachtige 18de-eeuwse hoeve gelegen aan de westrand van de dorpskern van Stalhille, bestaande uit drie in U-vorm aan elkaar gebouwde historische volumes van woonhuis (noord), stal (west) en schuur (zuid).


ID: 88749 | Bouwkundig element

Van Oosterhoeve

Krauwerstraat (Jabbeke)
Begin-19de-eeuwse kleine hoeve op begraasd erf, gelegen tegen de snelweg aan. Genoemd naar de familie Van Oost die hier begin 20ste eeuw woonde.


ID: 88822 | Bouwkundig element

Hoeve met losse  bestanddelen

Langendorpweg 1 (Jabbeke)
18de-eeuwse hoeve met twee lange in L-vorm geplaatste losse bestanddelen omheen een verzorgd, deels omhaagd erf, met centraal een zomerkeuken. Grote hoeve met twee langwerpige 18de-eeuwse bakstenen volumes onder pannen zadeldaken, in L-vorm aan de noord- en westzijde van het erf geplaatst. Erftoegang ten zuiden, met twee geel bakstenen overhoeks geplaatste hekpijlers. Ten zuiden van het huis het rechthoekige volume van de zomerkeuken. Op het erf bevindt zich volgens de literatuur een rosmolen.


ID: 88787 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostmoerstraat 44 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse bestanddelen. Het is één van de oudste en best bewaarde hoeves van Snellegem. De huidige gebouwen gaan terug tot de 17de eeuw, maar de hoeve zou reeds uit de 15de eeuw dateren.


ID: 88889 | Bouwkundig element

Hof van Proven

Popstaelstraat 72 (Jabbeke)
Monumentale hoeve, die met haar huidige voorkomen nog steeds getuigt van het enorme historische belang van deze site. De huidige gebouwen gaan in kern tot de 16de en de 17de eeuw terug. De benaming van de hoeve deed haar intrede omstreeks 1501, als Jan van Gistel, Heer van der Mote en van Proven, de bezitting door huwelijk in handen krijgt. losse bakstenen bestanddelen op een groot, vierkant erf met een monumentale omwalling.


ID: 88760 | Bouwkundig element

Chartreuzenhof

Torhoutweg 35 (Jabbeke)
Historische hoeve met twee losse bakstenen bestanddelen op een erf dat met een brede gracht van de straat is afgescheiden en waarop een grote treurwilg staat.


ID: 88761 | Bouwkundig element

Monnikenhof

Torhoutweg 37 (Jabbeke)
Grote historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen, die grotendeels omstreeks 1864 werden heropgebouwd, waarvan onder meer een monumentale dubbele dwarsschuur in donkerrode baksteen en een stalvolume met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis resteren.


ID: 88791 | Bouwkundig element

Hoeve Hildeghemhof

Vloethemveldstraat 1 (Jabbeke)
Het "Hildeghemhof" is een historische hoeve met 18de-eeuwse gebouwen die een belangrijke rol speelde in de ontginningsgeschiedenis van het Vloethemveld. De hoeve is gelegen aan de noordelijke rand van dit historische heidegebied en is opgenomen binnen de grenzen van het beschermd landschap Vloethemveld.