Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

92 resultaten


ID: 39902 | Bouwkundig element

Hoeve Spaans hof

Peperstraat 62 (Kampenhout)
Semi-gesloten hoeve uit de 17de eeuw. Mooi en gesloten volume der gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats. Sporen van de vroegere ringgracht, onder meer een resterend poel ten noordoosten.


ID: 58907 | Bouwkundig element

Villa Le Boqueteau

Ierspad 1 (Knokke-Heist)
Villa in cottagestijl van 1927 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman, gerestaureerd in 1991. Zonnewijzer met opschrift "Horas non Numero nisi Serenas".


ID: 58784 | Bouwkundig element

Kerktoren van de Sint-Margaretakerk

Pastoor Opdedrinckplein 1 (Knokke-Heist)
Kerktoren van de vroegere Sint-Margaretakerk, gebouwd omstreeks de tweede helft van de 13de eeuw. Na zware beschadiging van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de toren bewaard en geïntegreerd bij een nieuwe kerk omstreeks 1955-58. Achthoekige (west)toren op vierzijdige basis, uitgevoerd in baksteenbouw met steunberen en met leien torenspits met dakkapel. Zuidgevel met poolsteenzonnewijzer van 1648 van het verticale type in natuursteen, vervaardigd door Matthues Scheefer.


ID: 58593 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vincentius met kerkhof

Ramskapellestraat 59 (Knokke-Heist)
Georiënteerd kerkgebouw gelegen binnen een ommuurd en beboomd kerkhof met afzomende rode en groene beuken en oudere leilinden naar het portaal. Binnen de kerkhofmuur loopt een ommegang, bestaande uit kapelletjes te dateren in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Het huidige kerkgebouw bewaart de 13de- of 14de-eeuwse westtoren, en de neogotisch getinte kerk, die naar ontwerp van provinciaal bouwmeester Pierre Buyck werd gebouwd in 1863-1864 ter vervanging van de 16de-eeuwse kerk.


ID: 58839 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Maeger Scorre met tuin

Sparrendreef 1A-B (Knokke-Heist)
Monumentale villa in regionalistische stijl, gebouwd in 1928 naar ontwerp (1924) van architect Mario Knauer (1879-1948) en uitgevoerd door aannemer F. Desmidt met omgevende tuin die in zuidoostelijke richting 'uitwaaiert' in het golfterrein. Het ontwerp is gebaseerd op het principe van een jachtslot en het villacomplex omvat toegang, poortgebouw, erekoer, dienstvleugels, 'corps de logis' en twee zijvleugels. De verschillende volumes zijn gelegen rond een gekasseide binnenkoer met aangelegde bloemperken en onderling verbonden door een hoge tuinmuur. Aan zuidoostelijke zijde leidt een trappenbordes naar een gazon met cirkelvormige vijver met fontein in de vorm van een zonnewijzer, naar ontwerp van de Brusselse kunstenaar Thianche.


ID: 59630 | Bouwkundig element

Herenhuis in empirestijl

Groeningestraat 27 (Kortrijk)
Patriciërshuis in empirestijl, van circa 1805. Acht traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig aan straat). In 1900 aanpassen voorgevel door veranderen van deur in raam; in 1938 naar ontwerp van J. Boucquillon voorgevel veranderen door plaatsen van uitstalraam in plaats van twee vensters.


ID: 43423 | Bouwkundig element

Abdijhoeve

Abdijstraat 1-2 (Landen)
Hoeve van bak- en zandsteen uit de eerste helft van de 18de eeuw, gekenmerkt door een abtswapensteen boven de poort.


ID: 24332 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Het Peereboomhuis met tuin

Menenstraat 18 (Ledegem)
Het Peereboomhuis, zo genoemd naar bewoonster Alice van de Peereboom (1846-1932), werd in 1726 gebouwd door Gregorius Berghman (1684-1747), landmeter en schatter, baljuw van Moorslede. Het landhuis wordt van de straat gescheiden door een omheiningsmuur en is omgeven door een siertuin.


ID: 42166 | Bouwkundig element

Hollands College en Paridaensinstituut

Janseniusstraat 2, Pater Damiaanplein 9 (Leuven)
Qua concept vertoont het 18de-eeuws college de karakteriserende vierkantstructuur, gevormd door het anderhalve bouwlaag hoge poortgebouw met aansluitende straatmuur en, rondom het gekasseide binnenplein, de drie U-vormig opgestelde verblijfsvleugels.


ID: 10403 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hagenbroekshof met omgrachting

Hondsstraat 28 (Lier)
Volgens mondelinge overlevering voormalig refugiehuis van een niet nader bepaald klooster. Volledig omgracht en deels beboomd domein met onverharde toegangsdreef dat grotendeels ongewijzigd bleef sinds de 18de eeuw.