Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14517 resultaten


ID: 326 | Bouwkundig element

Zwanennesthoeve

Zwanenneststraat 2-4, 4A-B (Aalst)
Oude pachthoeve, voorheen omwald lustverblijf van de familie van Zinnik. Heden semigesloten hoeve van bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met mestvaalt en siertuintjes. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in schuur. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën aan erfzijde. Datering 1769 door middel van muurankers in zijgevel. Twee stalvleugels haaks op woonhuis en ertegenover een lange dwarsschuur.


ID: 77 | Bouwkundig element

Hotel van Langenhove

Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Herenwoning van zeven traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken met twee dakkapellen onder gebogen druiplijst, doorgaans gesitueerd circa 1730 waardoor het bij de vroege voorbeelden van ontluikende rococostijl ten lande zou behoren. Aanbouw onder lessenaarsdak uit de tweede helft van de 19de eeuw ten dele verborgen achter poort.


ID: 34574 | Bouwkundig element

Kasteel Blekkervijver

Aalterstraat 5, Blekkervijverstraat 20 (Aalter)
Kasteeltje uit het begin van de jaren 1920 in neo-Lodewijk XIV-stijl naar ontwerp van O.-H. en A. Van de Voorde. Prachtig aangelegde domein met dreven, vijver en verscheidene al den niet oudere dienstgebouwen, onder meer ingangspaviljoen, oranjerie, serre, garage, duiventoren. De broeders van Liefde lieten naast het bestaande kasteeltje in 1951 een nieuw noviciaat met kapel bouwen naar ontwerp van de Antwerpse architect R. Verbruggen.


ID: 33326 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Lembeke

Aardenburgse Heerweg 5 (Aalter)
Oorspronkelijk leen van de heerlijkheid Wessegem. Grotendeels omgrachte hoeve met sterk verbouwd woonhuis ten westen en schuur ten noorden onmiddellijk bij de wal. Woonhuis op uitgesproken terp, van zeven traveeën onder steil zadeldak; rechts aandak met vlechtingen en schouderstukken, wijzend op oude kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 34987 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Artemeersstraat 3 (Aalter)
Hoeve met lossee bestanddelen gegroepeerd op het met roodgeschilderd ijzeren hek afgesloten erf. Notelaar en betonnen stoeppaaltjes voor het huis.


ID: 34988 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Artemeersstraat 6 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen uit eerste helft 19de eeuw. Ten noorden, boerenwoning met witgeschilderde gevel op gepikte plint. In zuidoostelijke hoek van het erf, voormalig bakhuis.


ID: 34989 | Bouwkundig element

Kasteeltje Goed te Landschoot met omwald neerhof

Artemeersstraat 9 (Aalter)
Huidige boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint met geprofileerde kroonlijst; uit begin 19de eeuw. Ten noorden, ander, onbewoond huis met bakstenen gevel onder zadeldak. Ten oosten, stallen met mestvaalt en bakhuis. Ten zuidoosten, schuur.


ID: 34873 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Baarlaars 19 (Aalter)
Hoeve in omhaagde en met gracht afgezoomde boomgaard. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (rode pannen, nok loodrecht op de straat), uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 34553 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Blommen

Bakensgoed 6 (Aalter)
Hoeve van 1827 met gewit boerenhuis onder zadeldak en zijaanbouwsel met varkensstallen onder lessenaarsdak. Ten noordoosten, stal. In de zuidoostelijke hoek van het erf, houten stal onder pannendak. Ten zuiden, dwarsschuur en stallen onder zadeldaken. Mestvaalt voor de stallen.


ID: 34874 | Bouwkundig element

Meulemeershoeve

Barelstraat 12 (Aalter)
Mooi gelegen omhaagde hoeve in glooiend landschap, in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Aan de straat, bij het begin van de oprit naar de hoeve, bakstenen wegkapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes van 1875. Boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk uit begin 19de eeuw.