840 resultaten
ID: 43152 | Bouwkundig element
Bogaerdenstraat 2, 2A (Zoutleeuw)
Aan de straat gelegen boerenburgerhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw.
ID: 200023 | Bouwkundig element
Bogaerdenstraat 4 (Zoutleeuw)
Wit en grijs geschilderde gesloten vierkantshoeve uit het derde kwart van de 18e eeuw, in het begin van de Bogaardenstraat, genoemd naar het verdwenen klooster.
ID: 307083 | Bouwkundig element
Grote Steenweg 61-63 (Zoutleeuw)
Opgedeeld hoevecomplex met boerenburgerhuis met neoclassicistische elementen uit 1852, gebouwd in opdracht van Ludovicus-Gustave-Gilbert Deschrynmaekers, toenmalig burgemeester van Dormaal. In 1855 volgde een uitbreiding met twee bijkomende volumes ten oosten van de woning, waardoor een U-vormige hoeve werd gevormd. Na opsplitsing van de hoeve in twee eigendommen in 1920, werd het westelijke deel in 1934 uitgebreid met een stal.
ID: 307084 | Bouwkundig element
Hof ten Rhode 1 (Zoutleeuw)
Hof ten Rhode is een historische, omwalde hoevesite, teruggaand tot een ontginningscentrum dat in de 12de eeuw werd opgericht door de Parkabdij uit Heverlee. Vandaag betreft het een gesloten hoeve met het statige woonhuis van 1914-1916 in de zuidwestelijke hoek. Ten oosten ervan aansluitende stallen, die net als de noordelijke stalvleugel en oostelijke dwarsschuur dateren uit de eerste decennia van de 19de eeuw. Ook de in zuidoostelijke hoek langs de dwarsschuur aangebouwde rosmolen moet uit deze periode dateren. Het meest recente volume is de westelijke stalvleugel uit het midden van de 20ste eeuw.
ID: 307085 | Bouwkundig element
Terweidenstraat 33 (Zoutleeuw)
Pachthoeve De Pitteurs is de pachthoeve van het voormalige laatmiddeleeuwse kasteel van Budingen. De hoeve is gelegen op een dubbele site met walgracht, gedeeld met de Sint-Cyriacusparochiekerk. Het centrale woonhuis in de straatvleugel dateert van 1900 terwijl de stallen voornamelijk uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw zijn.
ID: 57910 | Bouwkundig element
Brugse Steenweg 31-33 (Zuienkerke)
Hoeve getypeerd door groot herenhuis in eclectische stijl met torentje, daterend uit het interbellum met oudere kern. Op deze plaats was al in de 16de eeuw een hoeve met losse bestanddelen gesitueerd, zie kaart van P. Pourbus 1561-1571. Nu woning nummer 31 en hoeve nummer 33, eigendommen afgebakend door bakstenen tuinmuur. In 1931 wordt een bestaand volume, wellicht de boerenwoning met 18de- of 19de-eeuwse kern, verbouwd tot groot herenhuis: tevens optrekken van nieuwe bijgebouwen. Oorspronkelijk groot herenhuis van twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen), nu opgesplitst. Baksteenbouw met gecementeerde en beschilderde lijstgevels onder houten gootlijst op klossen. Neoclassicistische gevelornamentiek onder meer cartouches, doorlopende vlakke cordons en vensteromlijstingen (sluitsteen, rozetten). Vijfzijdige erkers aan noordzijde (nummer 31) waarvan één torenvormig uitgewerkt onder leien achtzijdige torenspits met metalen spitsbekroning.
ID: 57957 | Bouwkundig element
Oude Weg 1 (Zuienkerke)
Hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, toegankelijk via hekkens met initialen B en M. Verankerde losse bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Hoeve met grote boerenwoning aan de straatkant, gedateerd 1925, met aanpalende lagere stal en bakhuisje achter de woning. Breedhuis, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met een gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen.
ID: 44018 | Bouwkundig element
Galerijpad 1 (Zwalm)
Hoeve uit de 18de eeuw, rood geschilderde bakstenen gebouwen, boerenburgerhuis, stallen, wagenhuis en bakhuis.
ID: 45284 | Bouwkundig element
Machelgemstraat 60 (Zwalm)
Semi-gesloten hoeve met U-vormige opstelling, in 1884 heropgebouwd, aan de straatkant burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd schilddak, rechts een bijgebouw met niskapelletje en links een bijgebouw met twee korfboogpoorten.
ID: 14747 | Bouwkundig element
Sleutelshof (Zwijndrecht)
Landelijke omgrachte en omhaagde herenwoning die in kern opklimt tot de 17de eeuw, destijds was hier een brouwerij, een mouterij en een molen.