Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12852 resultaten


ID: 81236 | Bouwkundig element

Het goed te Coudenborgh met kapel

Wagenmakerstraat 1 (Zwevegem)
De naam van de hoeve wordt voor het eerst vermeld in 1266 in een archiefdocument van het Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. De hoeve staat aangeduid op de Ferarriskaart (1770-1778). In het vijfde jaar van de Franse Republiek worden de goederen onder de voogdij geplaatst van de Burgerlijke Godshuizen. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), is de huidige configuratie grotendeels herkenbaar. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rond een verhard erf. Westelijke erfoprit (kasseien) gemarkeerd door poortgebouw met aansluitend wagenhuis. Gebouwenbestand met 19de-eeuws uitzicht, oudere 18de-eeuwse kern bij poortgebouw. Woonhuis, stal, wagenhuis, schuur van 1930 en buiten het erf, ast en restanten van de omwalling van het opperhof. Huidige kapel bij erfoprit van 1877 met witgeschilderd interieur.


ID: 81237 | Bouwkundig element

Hoeve

Wagenmakerstraat 15 (Zwevegem)
Historische hoeve bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, met gesloten opstelling gegroepeerd rond een bekiezeld erf. De site is al aangeduid sinds 1770-1778. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) zijn het woonhuis, de schuur en de stalvleugel ten westen herkenbaar. Nu hoeve met 19de-eeuws uitzicht met erfoprit via poortgebouw, woonhuis, dubbele dwarsschuur met aandak en uilengat en stalvleugels.


ID: 81359 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Zandbeekstraat 1 (Zwevegem)
Historische hoeve met gesloten opstelling gelegen in het gehucht Labroye. Site weergegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekasseid erf. Boerenwoning met stalvleugel, schuren en houten muurkapel boven de poort. Buiten het erf gelegen tweeledig bakhuisje.


ID: 81362 | Bouwkundig element

Hoeve

Zandbeekstraat 11 (Zwevegem)
Dieper in gelegen hoevetje met L-vormige opstelling en erfoprit gemarkeerd door kapel. Site al weergegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846.  Sterk aangepaste hoeve, vermoedelijk in kern teruggaand tot de 18de eeuw. Boerenwoning in verankerde baksteenbouw onder zadeldak bekleed met golfplaten. 19de-eeuwse Wegkapel waarvan de stichting vermoedelijk veel ouder is. Er staat al een kapel afgebeeld in het landboek van Sint-Denijs-Vlaanderen van 1769. Verankerd bakstenen bedehuisje met gewit parement en voorgevel bekroond door fronton met half cirkelvormige vensteropeningen en bepleisterd en beschilderd interieur.


ID: 81363 | Bouwkundig element

Ferme de l'Arbre

Zandbeekstraat 14 (Zwevegem)
Historische hoeve, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 15de eeuw. De oudste afbeelding dateert van 1779 in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse. Nu volledig omwalde hoeve met gesloten opstelling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseid erf. Erfoprit gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugel. Aan de straat ijzeren hek tussen pijlers met aansluitend laag gebogen muurtje. Stalvleugel met steunberen. Boerenwoning, gedateerd 1779 door jaarankers met zadeldak bekroond door dakruiter met windvaan. Lijstgevel van vijf traveeën en twee opkamertraveeën met getraliede T-vensters en luiken. Lagere, vermoedelijk 19de-eeuwse stalvleugel onder geknikt zadeldak, dubbele dwarsschuur en wagenhuis.


ID: 81365 | Bouwkundig element

Hoeve

Zandbeekstraat 46 (Zwevegem)
Dieper in gelegen hoevetje met lange westelijke erfoprit. Huidig hoevebestand vermoedelijk daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Twee parallelle verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldak. Boerenwoning, diephuis met puntgevel en stalvleugel met handpomp. Bakhuisje en boomgaard.


ID: 81238 | Bouwkundig element

Hoeve

Zaveleinde 26 (Zwevegem)
19de-eeuwse Hoeve met gebouwen van al dan niet gecementeerde rode baksteen met semigesloten opstelling en bekiezeld erf. Sita al opgetekend op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Erfoprit geflankeerd door bakstenen pijler, woonhuis met gecementeerde erfgevel, stalvleugel en schuur van circa 1870. Kapel ingewerkt in gevel van schuur en Interieur met bewaarde cementtegelvloer en verschillende heiligenbeelden, onder meer Christus aan het kruis.


ID: 81249 | Bouwkundig element

Hoeve

Zwevegemstraat 170 (Zwevegem)
Hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw zie datering 1881 in schuur. Hoeve met semigesloten opstelling bestaande uit bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een deels verhard erf en erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Vernieuwd woonhuis met schuur, stalvleugels en muurkapel. Ast, buiten het erf gelegen.


ID: 14684 | Bouwkundig element

Blauwe Hoeve

Blauwe Hoevestraat 8 (Zwijndrecht)
Meerledige hoeve rondom rechthoekig erf, omgeven door een haag en een - gedeeltelijk gedempte - omwalling.


ID: 14731 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Boomgaardstraat 101 (Zwijndrecht)
Boerenhuis uit de 19de eeuw, vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, bereikbaar via aarden weg.