13 resultaten
ID: 300500 | Landschappelijk geheel
Dudzele, Koolkerke, Sint-Kruis (Brugge), Damme, Hoeke, Lapscheure, Oostkerke (Damme), Westkapelle (Knokke-Heist), Maldegem (Maldegem)
Dit gebied, 4.844 ha groot, bevindt zich in de kustpolders ten noordoosten van Brugge, aan weerszijden van de Damse Vaart. Het omvat het typische landschap van de Oostkustpolders langsheen de voormalige Zwingeul en nabij Dudzele, gekenmerkt door vlakke, open tot halfopen agrarische landschappen doorsneden door dijken, zoals de Romboutswervedijk, de Krinkeldijk, de Mostaertdijk (voorheen Greveningedijk), de Oude Sluissedijk, de Zuiddijk, de Branddijk en de Sint-Pietersdijk en kanalen, zoals de Lieve, de Damse Vaart en het Schipdonk- en Leopoldkanaal, die in vele gevallen geaccentueerd worden door opgaande bomenrijen, soms aangevuld met knotbomen en struwelen.
ID: 75154 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zevenkerken 4, 4A (Brugge)
Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school en internaat en kloostertuinen, religieuze en militaire begraafplaatsen, bunker en kazematten, sportterreinen en zweminfrastructuur, gelegen in een bosrijke omgeving doorsneden door dreven. Het gebouwenbestand van de abdij en de bijhorende school zijn, net als de groenaanleg met siertuinen, nutstuinen en boomgaarden, fasegewijs tot stand gekomen.
ID: 78674 | Bouwkundig element
Haringmarkt (Damme)
Kazemat van de Lieve, één van de materiële getuigen van diverse waterwerken te Damme uit de periode na 1616, hoewel door sommige bronnen ouder gedateerd. De kazemat is gelegen in een weide ten zuidoosten van de Haringmarkt, grosso modo op de plaats van de middeleeuwse Sint-Katharinapoort en op een vroegere courtine tussen twee bastions zie glooiingen in het terrein, daterend van 1616-1620 bij de aanleg van de Spaanse verdedigingswallen.
ID: 78713 | Bouwkundig element
Kerkstraat (Damme)
Twee kazematten aan weerszijden van de weg.
ID: 48869 | Bouwkundig element
Fortstraat 111, 116-118, 111A (Dendermonde)
Na 1876 werd gestart met de aanleg van drie vooruitgeschoven batterijen op een afstand van circa 2000 meter voor de omwalling van Dendermonde. Deze werden officieel aangelegd om de verdwenen lunet in de voorgracht van de Dendermondse vesting te vervangen. Deze zeer indrukwekkende en solitaire constructies liggen in een prachtig domein en gaan volledig in het landschap op. Het hoofdgebouw telt zeven traveeën en slechts één bouwlaag. De dakconstructie is door de aarden deklaag niet zichtbaar. Tegenover en buiten de gracht ligt de voormalige sergeantenwoning.
ID: 48865 | Bouwkundig element
Leopoldlaan 10-12, 12A (Dendermonde)
Geheel van laboratorium, kazemat, holtraverse met watertoren, deels gekasseid terreplein, aarden wal én hoofdgracht met rest van lunet met brugpijlers en kruitmagazijn. Van de aarden wallen van het Bastion V zijn nog belangrijke, zij het met bomen en struikgewas begroeide resten bewaard.
ID: 48867 | Bouwkundig element
Sas 32, 36-38, 39 (Dendermonde)
Bastion IX werd in de Hollandse periode aangelegd als onderdeel van de verdedigingsgordel rond Dendermonde en de Wellingtonbarrière, in de Belgische periode, volgens cartografisch materiaal tussen 1857 en 1879, uitgebreid met een kazemat, een patronenfabriek en een drietal hangars. Van deze uitbreidingscampagne bleven de kazemat en de patronenfabriek behouden.
ID: 48870 | Bouwkundig element
Winningstraat 50 (Dendermonde)
Na 1876 werd gestart met de aanleg van drie vooruitgeschoven batterijen op een afstand van circa 2000 meter voor de omwalling van Dendermonde. Deze batterijen werden officieel aangelegd om de verdwenen lunet in de voorgracht van de Dendermondse vesting te vervangen. Batterij 2, met sergeantenwoning, kazemat en poortgebouw. Batterij nummer 2 uit 1886 bewaart volledig zijn oorspronkelijke aanleg. De batterij en de omwalling zijn begroeid met bomen en struikgewas. De tegenoverliggende sergeantenwoning wordt bewoond en werd met een rechtervleugel en een kleine linkeruitbouw uitgebreid. Op het kunstmatige eilandje ligt het voormalige hoofdgebouw dat intact behouden bleef.
ID: 307742 | Archeologisch / Bouwkundig element
Albert I Laan (Koksijde)
Duits weerstandsnest uit de Tweede Wereldoorlog, dat deel uitmaakte van de Atlantikwall. De site bevat een uitgebreid gamma aan militaire infrastructuur zoals een geschutkazemat, loopgraven, bunkers en mitrailleurposten, open beddingen en accommodatie voor de manschappen.
ID: 55974 | Bouwkundig element
Benediktinessenstraat, Blekerijvesting, Oude Leielaan, Parkstraat, Rijselstraat, Vaubanstraat, Waalvest, Zwemkomstraat (Menen)
Verspreide restanten van vestingsmuren en kazematten, die ervan getuigen hoe Menen in het laatste kwart van de 17de eeuw door de Franse vestigingsbouwer Vauban uitgebouwd werd tot modelvesting, deel uitmakend van een dubbele verdedigingslinie die noordelijke grens van Frankrijk verdedigde. Tijdens de Hollandse periode tussen 1817-1830 werden nieuwe versterkingen opgericht, die in feite grosso modo een reconstructie - met behoud van enkele bewaarde gedeelten - waren van de Vaubanvesting.