Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

22 resultaten


ID: 88888 | Bouwkundig element

Jachtopzienerswoning De Reigerie

Oudenburgweg 53 (Jabbeke)
Voormalige woning van jachtmeester Bousson, gelegen aan de rand van het beboste gedeelte van Varsenare. De woning werd circa 1894 opgetrokken in opdracht van Robert de Grass-van Outryve d'Ydewalle, de Brugse eigenaar van de omliggende bossen. Alleenstaande woning in tuin, laag boerenhuis van vijf traveeën, bruine baksteenbouw met gepekte plint, onder pannen zadeldak


ID: 43828 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wannegem-Lede

Huisepontweg 36, 40-42 (Kruisem)
Het classicistisch kasteel van Wannegem-Lede werd in 1783 naar ontwerp van Gilles-Barnabé Guimard gebouwd in opdracht van baron Alphonse Baut de Rasmon. De tuinaanleg gebeurde volgens de typische ganzenvoet met drie vista' s. Het park is voorzien van een aantal typische tuinelementen van omstreeks 1900: de ommuurde moestuin met oranjerie, volière, ommuurde boomgaard en het jachtwachtershuisje. Verspreid liggen verschillende 18de-eeuwse tuinpaviljoenen of fabriques.


ID: 955 | Bouwkundig element

Kasteel Daalbroek en hoeve

Daalbroekstraat 64-66 (Lanaken)
Hetkasteel is een alleenstaand herenhuis in vroege Maasstijl met barok-elementen, gelegen tussen het koetshuis, de jagerswoning en de hoeve.


ID: 135008 | Landschappelijk geheel

Domein Zwart Goor-Rondpunt

Merksplas (Merksplas)
De ankerplaats ‘Zwart Goor - Rondpunt’ betreft een bebost voormalig landgoed binnen een open landelijke omgeving. De kern van het domein gaat terug tot de tweede helft van de 19de eeuw, toen de eigenaar begon met de ontginning van de Zwartgoorheide, een uitgestrekt heide- en vennengebied. De basisstructuur van het gebied wordt gevormd door dreven in driehoeksvorm, geïnspireerd door de vrijmetselarij. De open omgeving van de beboste kern is hoofzakelijk het gevolg van ontginningen uit het begin van de 20ste eeuw, met grote, rechthoekige kavels. Door talrijke functiewijzigingen van het domein is het gebouwenbestand van de ankerplaats Zwart Goor – Rondpunt herhaaldelijk verbouwd. De Franse tuin dateert van 1926. Het esthetisch aantrekkelijke gebied heeft ook een belangrijke dendrologische waarde, door de dreven en oude bosbestanden.


ID: 90005 | Bouwkundig element

Hoeve

Bosweg 33 (Meulebeke)
Hoeve waarvan het woonhuis in 1857 vermoedelijk als boswachters- of jachtopzienerswoning wordt opgericht in opdracht van de baron van Ingelmunster.


ID: 80361 | Bouwkundig element

Hoeve Het Hobos

Het Hobos 1 (Pelt)
In de 16de eeuw, vermeld als Hoogbos, naar de ligging op één der hoogste punten van de gemeente.


ID: 14401 | Bouwkundig element

Jacht- of rentmeesterswoning en boerderijtje

Sint-Jobsebaan 51 (Schoten)
jacht- of rentmeesterswoning met bijhorend boerderijtje en schuur aan zuidzijde, voormalig bakhuis aan oostzijde, te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 213759 | Bouwkundig element

Jachtopzienerswoning naar ontwerp van Cluysenaar

Hof-ten-Hout 82 (Sint-Genesius-Rode)
De wonning bestaat uit twee volumes, van één en twee bouwlagen, op een L-vormige plattegrond met een traptoren in de oksel, kadastraal geregistreerd in 1849.


ID: 87341 | Bouwkundig element

Jachtmeesterswoning

Fonteinpad 2 (Torhout)
Jachtmeesterswoning met nutsgebouwen, afhankelijkheid van het kasteel van Wijnendale. In 1875 gebouwd door kasteeleigenaar J. Matthieu. Losstaande bestanddelen oorspronkelijk U-vormig, nu L-vormig rondom een erf geplaatst, deels met tuinmuren verbonden. Rode baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen, deels vernieuwd), roodbeschilderde gootlijsten en windborden. Woonhuis in voortuintje gelegen, met meidoornhaag afgezet.


ID: 28142 | Bouwkundig element

Jachtopzienerswoning bij kasteel de Ghellinck

Kortrijkstraat 104 (Wortegem-Petegem)
De voormalige jachtopzienerswoning dateert van eind jaren 1890 en werd opgetrokken in baksteen.